Mâncarea preferată a pițigoilor mari pare să fie, perioada asta, semințele. Dintre acestea, totuși, le preferă pe cele de floarea soarelui. Pe celelalte le aruncă, scuturând ciocul, și rămân pentru ciori și porumbei, care le adună de pe jos. Câteodată vin și pițigoi albaștri, mai rar, vrăbii, din când în când, brumărița de pădure și, o singură dată, a venit o ciocănitoare. Îmi place să le privesc, să le văd cum se hrănesc. Îmi dă o senzație stranie de conectare.
Între lectură și grădină este o legătură, pe care nu am simțit-o doar eu. Poate liniștea, poate armonia, poate capacitatea de a te conecta cu ceva care există atât în tine cât și în afara ta. Mi se pare, deci, potrivit să vorbim despre grădină și cărți în același text. Astăzi vorbim (și 🙂 ) despre noutățile editoriale pentru copii de 0-12 ani, ilustrate, de la editurile Didactica Publishing House, Humanitas, Intaglio și Katartis, în lunile iulie și august.
Editura Didactica Publishing House
Harnică albinuță, vei găsi altă căsuță?, scrisă și ilustrată de Andrea Reitmeyer, tradusă de —, vârsta 3+ ani. O carte cu imagini narative în care este povestită aventura unei micuțe albinuțe, Hermina. Înainte ca povestea să înceapă, micii cititori învață câte ceva despre familia de albine din care face parte Hermina – o specie de albine sălbatice.
Nor vrea o mare curată, scrisă și ilustrată de Andrea Reitmeyer, tradusă de —, vârsta 3+ ani. Puiul de focă Nor trăiește cu familia lui pe un banc de nisip din Marea Nordului. Într-o zi întâlnește o focă care îi cere ajutorul. Pornesc amândoi la drum. Pe parcursul călătoriei lor, Nor observă cât de mult gunoi este în mare. Hotărât să schimbe acest lucru, el vine cu un plan.
Lotta descoperă lumea. În grădină, scrisă de Sandra Grimm, ilustrată de Dorothée Katja Senner, tradusă de —, vârsta 2+ ani. Această poveste îi duce pe copii, părinți și bunici într-o excursie fascinantă prin grădină. Lotta admiră animalele târâtoare, udă florile, dansează în ploaie cu Henri și este uimită de multe lucruri pe care le întâlnește în natură.
Întrebările copilăriei: De ce dansăm de bucurie și fierbem de furie, scrisă de Andrea Schütze, ilustrată de Dagmar Henze, tradusă de —, vârsta 5+ ani. Când ești mic, de unde știi că e bine să fii supărat? Cum să faci față fricii sau cum se simte fericirea? Copiii nu își pot numi încă sentimentele, dar le simt cu atât mai puternic. Cu o mare empatie, autorul Andrea Schütze povestește despre lumea turbulentă a emoțiilor și o explică dezinvolt și distractiv.
Hieronimus și invențiile sale mult așteptate, scrisă și ilustrată de Andreas H. Schmachtl, tradusă de —, vârsta 4+ ani. O carte instructivă și, în același timp, distractivă și hilară pentru copii, cu ilustrații unice, care spune povestea unui personaj minunat: inventatorul încrezător în sine, broascuța Hieronimus, care nu se lasă descurajat de numeroasele sale probleme.
Max vrea să fie campion la fotbal, scrisă de Christian Tielmann, ilustrată de Sabine Kraushaar, tradusă de —, vârsta 3+ ani, colecția Șoricelul cititor, serie de carte. Povești care explică lumea din jurul nostru și oferă un divertisment extraordinar micilor fani ai fotbalului.
Max în vacanță, scrisă de Christian Tielmann, ilustrată de Sabine Kraushaar, tradusă de —, vârsta 3+ ani, colecția Șoricelul cititor, serie de carte. Max merge în vacanță la țară, la o fermă, împreună cu părinții lui, prietena lui, Paula, și mama ei. Bineînțeles, a împachetat doar lucruri importante pentru călătorie: iepurele lui de pluș, cizmele de cauciuc, aripioarele pentru înot și o lanternă!
Cum să-ți înveți dragonul să spună Te rog, scrisă de Eleonora Fornasari, ilustrată de Anna Lang, tradusă de —, vârsta 2+ ani, serie de carte. Lily este o fetiță puternică și are ca prieten un pui de dragon. Trebuie să îl antreneze și să îl învețe tot ce știe – în special cele mai importante cuvinte magice: te rog, mulțumesc, bună ziua și îmi pare rău.
Cum să-ți înveți dragonul să spună Mulțumesc, scrisă de Eleonora Fornasari, ilustrată de Anna Lang, tradusă de —, vârsta 2+ ani, serie de carte. Astăzi este o zi specială – este ziua de naștere a puiului de dragon. În timp ce el doarme, Lily îi pregătește o mare surpriză. Aflați cum Lily îi arată puiului de dragon să fie politicos și descoperiți cum îl învață să spună cuvântul magic MULȚUMESC.
Cum să-ți înveți dragonul să spună Îmi pare rău, scrisă de Eleonora Fornasari, ilustrată de Anna Lang, tradusă de —, vârsta 2+ ani, serie de carte. Astăzi, puiul de dragon o ajută pe micuța Lily să facă curat în camera ei. Dar, fără să vrea, distruge anumite obiecte din cameră, iar aceasta se supără. Descoperiți cum puiul de dragon a învățat să folosească cuvintele magice ÎMI PARE RĂU atunci când o supără pe Lily sau face ceva care o întristează: o farsă, o vorbă răutăcioasă sau o boacănă. Chiar dacă nu le face intenţionat.
Editura Humanitas
Frederick, reeditată, scrisă și ilustrată de Leo Lionni, tradusă de Adina Cobuz, vârsta 2+ ani. Iarna se apropie cu pași repezi și toți șoriceii adună provizii… mai puțin Frederick, un șoricel poet din vârful mustăților până în capătul cozii, care, spre nedumerirea tuturor, preferă să strângă culori și raze de soare. Dar când zilele se scurtează și zăpada începe să se cearnă, poveștile minunat colorate pe care le deapănă le încălzesc inimile prietenilor lui.
Editura Intaglio
Salamandra Smaranda și petrecerea de pe lac, scrisă și ilustrată de Bogdan Gărgăriță, vârsta 3+ ani. O poveste plină de umor, despre curaj, prietenie și puterea bunei dispoziții.
Editura Katartis
Sari și scufundă-te prin recif, scrisă și ilustrată de Vassiliki Tzomaka, tradusă de Iordache Anca-Ioana, vârsta 6+ ani. Această călătorie prin recifele de corali din lume ne arătă modul în care flora și fauna depind una de cealaltă pentru supraviețuire în cele mai aspre habitate și tactica unică pe care animalele o folosesc pentru a se proteja. Cititorii vor descoperi bogata varietate a vieții marine, iar pe măsură ce se vor aventura prin recif vor întâlni corali, broaște-țestoase, pești, crustacee și mamifere marine.
Grădinarul viselor, scrisă de Claudio Gobbetti, ilustrată de Diyana Nikolova, tradusă de Patricia Rădulescu, vârsta 5+ ani. Această poveste frumoasă va inspira o dragoste pe tot parcursul vieții pentru lectură și arată cum cărțile hrănesc imaginația nelimitată. Un omagiu adus primelor cărți răsfoite din viața noastră și nenumăratelor aventuri scrise spre a deschide porțile imaginației.
Franklin și musafirul lui, scrisă de Paulette Bourgeois, ilustrată de Brenda Clark, tradusă de Bianka Diana Galeș, vârsta 3+ ani, serie de carte. În această poveste, Franklin abia așteaptă ca cel mai bun prieten al său, Ursache, să doarmă pentru prima dată la el. Deși Ursache este nerăbdător și se bucură când părinții lui sunt de acord să meargă la Franklin, acestuia i se face dor de casă și nu poate să adoarmă. Dar Franklin își înțelege prietenul și vine cu o idee care îl ajuta pe Ursache să se simtă mai confortabil.
Franklin face pe șeful, scrisă de Paulette Bourgeois, ilustrată de Brenda Clark, tradusă de Bianka Diana Galeș, vârsta 3+ ani, serie de carte. Franklin avea o mulțime de prieteni, dar Ursache era cel mai bun prieten al său. Se jucau împreună cu biluțele de sticlă, săreau șotronul și se jucau cu mingea. Dar Franklin voia întotdeauna să aleagă jocul și să facă regulile. Astfel, toți prietenii săi refuză să se mai joace cu el. În această poveste, mica țestoasă învață că este important să asculte și părerea prietenilor.
Va urma.