Recenzia lui Ioan

Bună! În ultimul timp am fost cam ocupat cu pregătirile pentru școală, am mai fost la teatru și muzee, dar iată că mi-am făcut timp și pentru lectură! Astăzi vă prezint două cărți minunate, din care prima este o enciclopedie geografică și a doua un mini-roman despre o prințesă hamster.

Enciclopedie Geografica Pentru Copii, scrisă de Carol Varley si Lisa Miles, tradusă din limba engleză de Mihaela Popescu Cosma, apărută la editura Aquila, în anul 1998.

Cartea de față este, evident, o enciclopedie în care se vorbește despre orașe, munți, planetă, râuri și fluvii, populații și hărți. De fapt, pe filele acestei cărți se află orice informație pe care cineva și-ar putea dori s-o afle din domeniul geografic.

Am remarcat că această carte are un limbaj mai avansat decât cel din cărțile obișnuite pentru copii – conține cuvinte precum “populație”, “rural”, “demografic”, “stabil”, “treptat” însă acesta este un fapt care nu-mi displace pentru că poate dezvolta vocabularul cititorilor și duce lectura la un alt nivel.

Ilustrațiile (se înțelege că o enciclopedie are ilustrații, nu?) sunt foarte bine realizate și au detalii. Ele descriu și arată obiectele de care se vorbește în carte, totodată „împodobind” paginile cu o gama largă de culori vii. Aceste ilustrații îmi dau o stare de bine, de mulțumire, tocmai pentru că sunt așa de bine lucrate și știți ce? Tocmai mi-am dat seama că ilustratorii au depus o muncă enormă, căci pe fiecare pagină se află aproximativ 15 ilustrații realiste… Și asta mă face să fiu încântat de niște oameni pe care nu i-am cunoscut niciodată.

Această carte îmi hrănește curiozitatea și mă relaxează, scufundându-mă într-o mare a informațiilor. Pe scurt, lectura este captivantă. Cartea mi-a lăsat o impresie bună despre geografie și mi-a clarificat curiozitățile din acest domeniu.

Vă recomand această enciclopedie cu căldură și vă urez o lectură plăcută!

Prințesa Hamster: Invincibila Harriet, scrisă și ilustrată de Ursula Vernon, tradusă din limba engleză de Iulia Arsintescu, reeditată la editura Arthur, colecția Funny  Green, în anul 2021.

În carte este vorba, după cum sugerează titlul, de o prințesă hamster pe nume Harriet. Ea va fi blestemată de o zână rea ca la doisprezece ani să se înțepe într-o roată de hamster (nu mă întrebați cum e posibil) și, drept urmare, prințesa și regatul să adoarmă pe vecie.

Însă, o zână bună, prin prezența ei de spirit, a modificat blestemul astfel încât, prin sărutul unui prinț, prințesa se va trezi (cu tot cu regat). Și aici începe povestea…

O minune se va întâmplă și prințesa are nevoie urgentă de un prinț. Harriet pornește la drum cu pitpalacul ei dolofan de călărie și găsește, ea însăși, un prinț pentru a rezolva problema ivită.

Am remarcat încă de când am început cartea că povestea se aseamănă într-o oarecare măsură cu basmul celebru Frumoasa din pădurea adormită, prin faptul că amândouă încep în același mod. Asta m-a făcut să cred pentru puțin timp că Prințesă Hamster: Invincibila Harriet esteaceeași poveste daradaptată pentru hamsteri. S-a dovedit că, ușor-ușor, povestea își schimbă forma și ajunge în punctul în care este mai bună decât basmul însuși pentru că (și asta mi-a plăcut în mod deosebit) are un umor brut, de care Frumoasa din pădurea adormită este lipsită, și personaje mai copilărești/ curajoase/ slabe de înger etc. fără ca însușirilor lor să fie exagerate.

O carte pe care o poți citi în pauzele de la școală, cu un ceai alături sau pe autobuz, pentru că (chiar dacă are 256 de pagini) pare scurtă. Este delicioasă și v-o recomand.

Pe data viitoare!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *