A doua lună de vară, iulie, luna lui cuptor, a trecut. Cum v-am obișnuit, trecem prin noutățile editoriale pentru copii – editurile Galaxia copiilor, Aramis, Grafic și Arthur – le alegem pe cele ilustrate, pentru vârsta de 0-12 ani, și, apoi, pornim în căutare de comori.
Suntem pe puntea de lemn a unei corăbii ușoare ce lasă dâre albe peste oglinda mării. Pe lângă noi, unu, doi, trei delfini se joacă precum copiii într-o piscină. Dacă veți ridica ochii din când în când, ei vor fi acolo, în fața voastră, aducând, cu fiecare săritură, iz de apă sărată, de infinit și de aventuri.
Grup editorial ALL, Galaxia copiilor
Unchiul meu trăsnit. Vol. 1: O zebră în aeroport, scrisă de Genç Osman Yavaș, ilustrată de Nalan Alaca, tradusă de Resul Cadir, vârsta 6-12 ani. Tare ciudată! Greu de crezut! Dar atât de distractivă! Așa este prima dintre povestirile celui mai trăsnit unchi, eroul acestei miniserii savuroase pentru copii.
Educație sexuală. Ghidul fetelor, scrisă de Michelle Hope, ilustrată de Alyssa Gonzales, tradusă de Andreea Karina Han, vârsta 11-18 ani. Se adresează fetelor și adulților care le sunt alături în această călătorie pe alocuri înspăimântătoare, dar atât de fascinantă – adolescența.
Drumul spre casă, scrisă și ilustrată de Guojing, tradusă de —, vârsta 4-12 ani. Carte fără cuvinte. Copiii și părinții sunt astfel provocați să creeze o versiune proprie a întâmplărilor, să dea glas poveștii tăcute. Și fiecare lectură poate fi o nouă poveste.
Un cățeluș în furtună, scrisă și ilustrată de Guojing, tradusă de —, vârsta 4-12 ani. O carte fără cuvinte, o poveste pe care fiecare cititor o poate construi pornind de la imaginile realizate de autoare. Iar la fiecare lectură se poate contura o nouă și încântătoare poveste. Mai mult decât atât, ilustrațiile înglobează miezul multor lecții prețioase despre prietenie, generozitate, iubire și speranță.
Editura Aramis
Fluturele și regele, scrisă de Máire Zepf, ilustrată de Shona Shirley Macdonald, tradusă de Christian Tămaș, vârsta 6-10 ani. Povestea lui Éadaoin și a lui Mír este una dintre scrierile cele mai apreciate în Irlanda din ultimii o mie de ani. Reinterpretarea actuală a textului poartă cititorii secolului XXI în vremea poveștilor celtice în care dragostea se întrepătrunde cu sentimentul pierderii și curajul personajelor.
Zâna din zaharniță, scrisă de Katia Antonova, ilustrată de Mila Lozanova, tradusă de Anca Irina Ionescu, vârsta 6-10 ani. Zâna din zaharniţă este incredibil de nostimă. Este despre o zână şi despre un băiat pe nume Filip. Despre o prietenie ciudată şi despre toate încurcăturile care pot să iasă de aici.
Grupul Editorial ART, Editura Grafic
Colegul cel nou, scrisă și ilustrată de Jerry Craft, tradusă de Ioana Tudor, vârsta 10-16 ani. Jordan Banks are mereu un caiet de schițe la el în care desenează ce i se întâmplă. Însă, în loc să-l trimită la o școală de arte, cum își dorește de când se știe, părinții îl înscriu la o prestigioasă școală privată, care pune accentul pe științe. Mai mult, se dovedește că este printre puținii copii de culoare din anul lui.
Ștrumfița și Foamea ștrumfilor, scrisă și ilustrată de Y. Delporte şi Peyo, tradusă de Mihaela Dobrescu, vârsta 8-12 ani. Vrăjitorul Gargamel ticluiește un plan ca să se răzbune pe ștrumfi: dintr-un boț de lut creează o ștrumfiță și îi dă viață, apoi o trimite în satul ștrumfilor ca să semene discordie și vrajbă între ei.Iar în a doua poveste, ștrumfii rămân în plină iarnă fără provizii. Marele Ștrumfi trebuie să ștrumfească rapid o soluție ca să iasă cu bine din această încurcătură, însă zilele trec și nu se întrevede nicio cale de scăpare…
Grupul Editorial ART, Editura Arthur
Scârții, scrisă de Tom Fletcher, ilustrată de Shane Devries, tradusă de Iulia Arsintescu, vârsta 9-14 ani. Ești gata de aventură? Da? Perfect. Închipuie-ți că te trezești într-o dimineață și vezi că au dispărut toți oamenii mari. Așa pățește Lucy Dungston. Ea este eroina acestei cărți – chiar dacă nu știe încă.
Povestea unei pescărușe și a motanului care a învățat-o să zboare, reeditare, scrisă de Luis Sepúlveda, ilustrată de Chris Sheban, tradusă de Lavinia Braniște, vârsta 7-12 ani. Motanul Zorbas trăieşte liniştit într-o familie prietenoasă din portul Hamburg. Până într-o zi, când somnul îi e întrerupt pe nepusă masă de apariţia unei păsări care se prăbuşeşte pe balcon. E Kengah, o pescăruşă foarte bolnavă, care ştie că urmează să facă un ou. Îi cere lui Zorbas să-i promită trei lucruri: că nu va mânca oul, că o să aibă grijă de pui şi că îl va învăţa să zboare.
Pippi Șosețica se îmbarcă, reeditare, scrisă de Astrid Lindgren, ilustrată de Ingrid Vang Nyman, tradusă de Andreea Caleman, vârsta 7-10 ani. Pistruiata cu codițe roșcate e tot pusă pe treabă… și pe șotii. Așa fetiță puternică mai rar s-a văzut. E vreun tigru de smotocit? Te salvează Pippi. Vreun sătean mojic căruia îi place să îi batjocorească pe alții? Îl pune Pippi la punct. E și darnică și inimoasă, oferindu-le cadouri tuturor.
O serie de evenimente nefericite II. Refugiul Reptilelor, reeditare, scrisă de Lemony Snicket, ilustrată de Brett Helquist, tradusă de Alina Popescu, vârsta 7-12 ani. Cei trei frați suferă de pe urma unui accident de mașină, a unui miros oribil, a unui șarpe veninos, a unui cuțit lung, a unei lămpi de citit din bronz masiv și a reapariției unei persoane pe care speraseră să n-o mai vadă niciodată.
Istoria lui Răzvan, reeditare, scrisă de Horia Corcheș, ilustrată de Alexandru Ciubotariu, vârsta 10-14 ani. Răzvan caută răspunsuri la întrebările sale în vremuri trecute, vorbind cu soldaţi din Antichitate, cu artişti renumiţi, cu voievozi, fiind martor la lupte şi momente memorabile din istoria românilor. Istoria lui este, poate, și a ta! Află-i secretele, pentru a putea să-ţi răspunzi și întrebărilor tale!
Gata cu vorba, reeditare, scrisă de Andrew Clements, ilustrată de Mark Elliott, tradusă de Ioana Tudor, vârsta 7-12 ani. Vreme de două zile, elevii din clasele de-a cincea, cei mai gălăgioși copii din școala Primară Laketon, fac un concurs ca să vadă cine poate să tacă mai mult: grupul fetelor, condus de Lynsey, sau grupul băieților, condus de Dave. Regula este să nu spună mai mult de trei cuvinte odată – nici la ore, nici în pauze, nici acasă. În afară de profesorul de engleză, care observă cu încântare modurile în care copiii comunică fără cuvinte, toți ceilalți profesori sunt cât se poate de nemulțumiți.
Doctorul Aumădoare, reeditare, scrisă de Kornei Ciukovski, ilustrată de V. Cijikov, tradusă de Nic. Iliescu, vârsta 7-10 ani. A fost odată un doctor foarte cumsecade, care se numea Aumădoare. El avea o soră rea, pe care o chema Varvara. Cel mai mult pe lume doctorul iubea animalele.
Cum să faci să NU citești: Ghidul lui Charlie Joe Jackson, reeditare, scrisă de Tommy Greenwald, ilustrată de J.P. Coovert, tradusă de Laura Sandu, vârsta 10-14 ani. O poveste amuzantă și inteligentă despre un puști care nu vrea nici măcar să se atingă de vreo carte. Descoperă ponturile lui Charlie și află la ce concluzie ajunge vajnicul necititor.
Copacul cu 26 de etaje, reeditare, scrisă de Andy Griffiths, ilustrată de Terry Denton, tradusă de Mihaela Buruiană, vârsta 7-10 ani. Tocmai au adăugat 13 etaje și acum au o pistă pentru mașinuțe electrice, o rampă de skateboard, o arenă pentru lupte în noroi, o cameră fără gravitație, un atelier de înghețată cu 78 de arome, unde te servește un robot pe care-l cheamă Edward Linguriță. Deci ce mai așteptați? Haideți sus!
Animale fantastice. Vol. 2: Crimele lui Grindelwald, reeditare, scrisă de J.K. Rowling, ilustrată de MinaLima, tradusă de Tatiana Dragomir, vârsta 10-16 ani. Această poveste plină de mister și magie, care ne dezvăluie un nou și extraordinar capitol din lumea vrăjitorilor, se petrece în 1927, la câteva luni după ce Newt Scamander a ajutat la demascarea și arestarea lui Gellert Grindelwald, infamul maestru de magie neagră, și ne poartă din New York la Londra și apoi la Paris.
A doua carte cu Apolodor, reeditare, scrisă de Gelu Naum, ilustrată de Dan Ungureanu, vârsta 5-12 ani. Apolodor, pinguinul călător, Amedeu, cel mai cumsecade leu, și cangurul Ilie sunt nedespărțiți și învață unul de la celălalt secretele prieteniei și ale vieții trăite cu zâmbetul pe buze.
Prințesa Hamster: Invincibila Harriet, reeditare, scrisă și ilustrată de Ursula Vernon, tradusă de Iulia Arsintescu, vârsta 10-12 ani. Harriet Hamsterbone nu este o prințesă obișnuită. În primul rând, este un hamster. În al doilea rând, nu-i place să ofteze și să leșine. Preferă luptele cu sabia și rezolvarea fracțiilor. Și când află că a fost blestemată la naștere să cadă într-un somn adânc la împlinirea vârstei de doisprezece ani, Harriet nu reacționează așa cum se așteptaseră părinții ei.
Regele Fistichiu și Împăratul Malefic, reeditare, scrisă și ilustrată de Andy Riley, tradusă de Felicia Irimia, vârsta 7-12 ani. Edwin nu e un băiețel obișnuit. Este rege. Are tron, armură, un castel cu pasaje secrete și toate cele. O, da, și e vecin cu cel mai NESUFERIT și MALEFIC om din Univers. Asta n-are cum să ducă la aventuri captivante cu intrigi, ciocolată și crocodili arțăgoși… Sau are?…
Va urma…