Recomandare de carte – Cristiana Radu

Cristiana Radu a început să deseneze atunci când a putut ține un creion în mână. I-a plăcut atât de mult, încât nu s-a mai oprit până azi. Foaia de hârtie este ținutul său secret, spațiul unde se întâmplă cele mai fascinante povești și locul unde se simte acasă. 

Teritorii preferate: poveștile de trezit copiii, basmele, micile și marile întâmplări din viața unui copil de azi. O parte și-au făcut loc în cele peste 20 de cărți publicate – mai multe detalii aici  

Cristiana Radu recomandă: 

Haiku siberian, scrisă de Jurga Vile și ilustrată de Lina Itagaki, „tradusă” grafic pentru ediția românească de Sorina Vazelina, tradusă de Alina Nucă, Editura Frontiera, 2021,  vârsta 12+ ani.

„O carte-eveniment, un roman grafic construit impecabil de la un cap la altul, în care politicul e pus în scenă cu un tulburător rafinament, iar istoria personală întâlnește istoria „mare”, trecutul recent al unei țări. 

Tăvălugul istoriei trece peste familia unui băiețel în vârstă de 13 ani, care filtrează printr-un ochi candid experiențele brutale ale deportării și ale lagărului. Contrastul dintre lumina sa interioară, căldura în care îi învăluie pe cei dragi, și umbrele unor întâmplări tragice impresionează adânc, ca și poezia delicată cu care e prezentată o realitate sordidă. Dincolo de finețea și subtilitatea narațiunii și a punerii sale în pagină, contrastele ocupat versus ocupant, civilizat versus barbar, bun versus rău, alb pur versus întunecime a ororilor se citesc cu maximă limpezime și se adună în două portrete puse față în față, constituind un cap de acuzare pasionat.”

Mică poveste, scrisă de Cristina Bellemo, ilustrată de Alicia Baladan, Editura Casa Editorială Signatura, 2020, vârsta 3+ ani.

„Editura Signatura și-a ales o porțiune din domeniul cărții pentru copii foarte bine reprezentată în vest, dar încă extrem de rarefiată pe piața de carte autohtonă – albumul ilustrat (picture-book), acele cărți cu câteva rânduri pe pagină în care ilustrația deapănă povestea. Iar dintre acestea, pe acelea în care poezia și zborul imaginației sunt, de fapt, personajul principal. 

Portofoliul editurii cuprinde deja o serie întreagă de cărți rafinate, scrise și ilustrate de laureați ai unor premii internaționale importante. „Mică poveste” este una dintre acestea. Urmărește, în cuvinte puține și momente cheie, descoperirea lumii de către un copil, de la venirea sa pe lume, și creșterea sa sub ochii uimiți ai părinților, până la desprinderea de universul familial.”

O rețetă de curaj, scrisă de Victoria Pătrașcu, ilustrată de Petru Dumbrăvician, Editura Univers, 2020, vârsta 4-9 ani.

„O poveste despre încrederea în sine, despre aventura găsirii propriului drum și a propriei voci, și despre curajul de a o urma în ciuda tuturor obstacolelor întâlnite – obstacole care uneori par mari ca niște munți ridicați în fața unui biet șoricel. Dialogul intens dintre alb/negru și o culoare de contrast și faptul că linia, nu culoarea modulată, e actorul principal al ilustrației – o formulă folosită și în cazul celeilalte povești scrise de Victoria Pătrașcu și ilustrate de P. Dumbrăvician, „Uluitoarele călătorii ale Ariadnei” – le conferă acestor două cărți o prezență distinctă printre aparițiile de carte pentru copii. Universul lor grafic neașteptat și foarte personal se prezintă ca o țesătură de lumi labirintice, pline de detalii și de fantezie, în care poți să te pierzi și să visezi.”

Pe luna viitoare!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *