„Datorită puterii pe care ne-o oferă cititul, aceea de a vedea prin ochii altora și de a vorbi cu limbile celor morți, datorită posibilităților de a învăța și de a ne transforma în martori și de a căpăta înțelepciunea pe care ne-o oferă bibliotecile, temerile noastre au inventat pentru noi, cititorii, imaginea turnului de fildeș, a castelului Frumoasei Adormite ce ne ține legați prin cuvinte frumoase, departe de lumea realității. Contrariul, bineînțeles, este și el adevărat. Cititul îl face pe Don Quijote să confunde morile de vânt cu niște uriași, iar oile cu niște soldați vrăjmași, dar acestea sunt, așa cum chiar el ghicește în secret, doar constructe imaginare, metafore pentru a recunoaște mai bine adevărata suferință a cărnii și-a sângelui, cât și imperativul de a fi om drept într-o lume nedreaptă. Madame Bovary găsește în cărți iubirile ideale pe care nu le va întâlni în viață, dar aceste minciuni îi dau puterea de a refuza nefericirea și slugărnicia ca poveri de-o viață. Copiii știu că Scufița Roșie nu este reală și că în mod obișnuit lupii nu bântuie pădurile, dar înfricoșătoarea poveste confirmă cunoașterea inefabilă a faptului că și copilăria este un loc periculos unde cutreieră lucruri întunecate și că nimic nu este ce pare a fi. Cărțile ne obligă să privim înspre lume.” – Alberto Manguel, Un cititor în pădurea din oglindă , Editura Nemira, 2016.
Grup Editorial ALL, Editura Galaxia Copiilor
Prietenii lui Năsuc. La piscină, volumul 4, scrisă de Cristina Elena Gheorghiu, ilustrată de Florin Gheorghiu, vârsta 4+ ani. Năsuc și prietenii lui – Grăsuțul, Mustăcilă, Gustărică și Gură-Cască – sunt conduși de arșiță direct în piscina familiei Toma.
24 de ore în pielea unui doctor, scrisă de Pascal Prevot, ilustrată de Anne-Charlotte Gautier, tradusă de Liliana Urian, vârsta 6+ ani. Această carte interactivă, cu cititorul în rolul personajului principal, este dedicată familiarizării copiilor cu vizitele la doctor.
Grup Editorial ART Editura Grafic
Maia și unicornul ei, scrisă și ilustrată de Diana Simpson, tradusă de Lavinia Vasile, vârsta 6+ ani. Urmăriți-o pe Maia în timp ce, ajutată de unicornul Mușețica, face față încercărilor obișnuite ale copilăriei (colegi răutăcioși, ora de sport, lecții de pian), dar și unora destul de neobișnuite (păr magic, dragoni care scot dulciuri pe nas și legendarul Scut al Plictisului).
Marele Nate, un puști genial, scrisă și ilustrată de Lincoln Peirce, tradusă de Teodora Terciu, vârsta 10+ ani. Nate estegenial la inventat năzdrăvănii! Mereu pus pe glume, mereu cu un răspuns isteț pe buze, Nate e băiețelul de 11 ani alături de care nu ai cum să te plictisești.
Grup Editorial ART, Editura Vlad și Cartea cu Genius
Iepurașul care voia să fugă de acasă, reeditare, scrisă de Margaret Wise Brown, ilustrată de Clement Hurd, tradusă de Elena Morariu, vârsta 1+ ani. A fost odată ca niciodată un iepuraş care voia să fugă de acasă. Dar oriunde-ar vrea el să plece, mama lui îi promite că-l va urma peste tot.
Grupul Editorial ART, Editura Arthur
Însemnările unei puștoaice, volumele 1, 5 – 11, reeditare, scrise și ilustrate de Rachel Renée Russell, traduse de Irina Ornea și Matei Sâmihăian, vârsta 10+ ani, colecția Benzi desenate. La mate nu se prea pricepe, dar e o artistă extrem de talentată. Cu popularitatea are o relație la fel de complicată cum e și relația cu vecina ei de dulap, MacKenzie. Spre bucuria noastră, Nikki ține un jurnal cu tot ce se-ntâmplă în viața ei de adolescentă.
Copacul cu 39 de etaje, scrisă de Andy Griffiths, ilustrată de Terry Denton, tradusă de Mihaela Buruiană, vârsta 7+ ani, colecția Benzi desenate. Andy și Terry sunt de neoprit. Căsuța lor a ajuns la 39 de etaje. Dar cea mai tare invenție dintre toate este mașina A-fost-odată-ca-niciodată, care poate să scrie singură cartea în locul lor. Și de aici o grămadă de necazuri.
Fabule și vorbe cu tâlc, antologie îngrijită de Adrian Săvoiu și Diana Zografi, ilustrată de Adelina Butnaru, vârsta 7+ ani. O carte gălăgioasă. Și cu desene. Care vă plimbă prin cele mai imaginare locuri.
Cărțile micului geniu: Corpul omenesc, scrisă de Ken Jennings, ilustrată de Mike Lowery, tradusă de Alina Popescu, vârsta 7+ ani. Conțineilustrații, informații și jocuri care îți vor testa cunoștințelor și te vor ajuta să afli mai multe despre corpul tău și lucrurile incredibile pe care le poate face.
Copacul Depărtărilor. Magia Copacului Depărtărilor, volumul 2, reeditare, scrisă de Enid Blyton, ilustrată de Jan McCafferty, tradusă de Alexandra Columban, vârsta 7+ ani, colecția Cărțile lui Radu. Beth, Frannie şi Joe sunt deja vizitatori obişnuiţi ai Copacului Depărtărilor. Pentru o perioadă vine să locuiască la ei vărul Rick. Mândri nevoie mare, copiii îl duc degrabă în Pădurea Fermecată, să-i arate pe viu minunăţiile pe care i le-au povestit.
Copacul Depărtărilor. Lumea din Copacul Depărtărilor, volumul 3, reeditare, scrisă de Enid Blyton, ilustrată de Jan McCafferty, tradusă de Alexandra Columban, vârsta 7+ ani, colecția Classic Yellow. Connie cea curioasă este nevoită să locuiască o vreme cu Beth, Frannie și Joe, în casa lor de lângă Pădurea Fermecată. Deși ea nu crede în Copacul Depărtărilor, fetița ajunge să îi cunoască pe magicii lui locuitori și chiar se împrietenește cu Zâna Mătăsuță, Lună-Plină și Moș Cratiță.
Eroina Clementina, reeditare, scrisă de Sara Pennypacker, ilustrată de Marla Frazee, tradusă de Tatiana Dragomir, vârsta 7+ ani, colecția Funny Green. Clementina e o fetiţă de clasa a treia cu bucle roşcate și cu o inimă mare. Deşi e mereu certată pentru că nu e atentă la lecţii, Clementina observă lucruri pe care ceilalţi nu le văd şi găseşte soluţii care mai de care mai originale – nu întotdeauna apreciate de cei din jur.
Jurnalul unui puști, volumele 1 – 9, reeditare, scrise și ilustrate de Jeff Kinney, traduse de Andra Matzal, vârsta 7+ ani, colecția Benzi desenate și/sau Black & White. Și la școală, și acasă, toți îl cred un oarecare. El e sigur că o să fie celebru într-o bună zi. Ca să fie pregătit, ține un jurnal în care consemnează secretele unei vieți de succes, fie ea și de elev nepopular.
Charlie și Marele Ascensor de Sticlă, reeditare, scrisă de Roald Dahl, ilustrată de Quentin Blake, tradusă de Christina Anghelina, vârsta 7+ ani, colecția Serie de autor Roald Dahl. Charlie a câştigat fabrica de ciocolată a domnului Wonka, dar aventurile prin care trece alături de bizarul personaj şi de ciudata sa familie nu sunt nici pe departe încheiate.
Matilda, reeditare, scrisă de Roald Dahl, ilustrată de Quentin Blake, tradusă de Christina Anghelina, vârsta 7+ ani, colecția Serie de autor Roald Dahl, format mare și mic. Tatăl ei e un infractor, iar mama, o femeie cicălitoare şi nu tocmai inteligentă. Cei doi cred că Matilda e o adevărată pacoste care pierde prea mult timp cu cititul în loc să se uite la televizor, ca oamenii normali… Dar Matilda nu e chiar singură. Domnişoara Honey, învăţătoarea ei, ştie că fetiţa e un geniu şi că ascunde câţiva aşi în mânecă.
O vrăjitoare îngrozitoare și o vrajă nefastă, scrisă și ilustrată Jill Murphy, tradusă de Ioana Tudor, vârsta 7+ ani, colecția Orange Fantasy. Vacanța de vară s-a terminat, iar Mildred se întoarce la Academia de Vrăjitoare a doamnei Cackle. În cel de-al doilea ei an aici, și-a propus să scape o dată pentru totdeauna de eticheta de “cea mai îngrozitoare vrăjitoare”, dar nu e chiar atât de simplu…
Cartea albă cu Apolodor sau Apolododecameronul, reeditare, scrisă de Florin Bican, ilustrată de Dan Ungureanu, vârsta 10+ ani. Amestec de omagiu și satiră, „Cartea albă cu Apolodor” se citește cu zâmbetul pe buze, cu dor de Gellu Naum și cu bucuria intensă dată de poezia bună.
Emil și detectivii, reeditare, scrisă de Erich Kästner, ilustrată de Walter Trier, tradusă de Ana Canarache, vârsta 10+ ani, colecția Lectura 10-11 ani. Emil călătorește pentru prima dată cu trenul de unul singur.
Emil și cei trei gemeni, reeditare, scrisă de Erich Kästner, ilustrată de Walter Trier, tradusă de Ana Canarache, vârsta 10+ ani, colecția Clasic Yellow. Emil, Profesorul, Pony Hütchen, micul Vineri şi Gustav, prietenii din Emil şi detectivii, se reunesc pentru o nouă aventură.
Editura Booklet Fiction
Atenție, vin monstruleții!, scrisă de Susan Niessen, ilustrată de Betina Gotzen-Beek, tradusă de Iulian Bocai, vârsta 6+ ani. Lui Tomi nu-i vine să-și creadă ochilor: sub patul său sunt patru monstruleți! Cei patru sunt atât de caraghioși, încât mai mult îl fac să râdă decât îl sperie.
Lilli Colibri – Un sat în pericol, scrisă de Nina Petrick, ilustrată de Vera Schmidt, tradusă de Iulian Bocai, vârsta 7+ ani. Pe insula Cuba, în micul sat Pueblo Hermoso, iese soarele. Lilli, pasărea colibri, încă doarme. Visează la palmierii înalți, dar se trezește speriată. A visat că satul este în pericol. Dar ce fel de pericol?
Superdetectivii și cazul pisoiului dispărut, scrisă de Ann-Katrin Heger, ilustrată de Dominik Rupp, tradusă de Iulian Bocai, vârsta 7+ ani. Cezar și găina Rodica sunt puși pe fapte mari: au deschis la ferma Talmeș-Balmeș un birou de investigatii. Și, de când l-au cooptat pe domnul Escu, formidabilul câine-lup, se simt invincibili!
Deșertul Groazei. Băiatul-Corb și Fata-Spiriduș, scrisă de Marcus Sedgwick, ilustrată de Pete Williamson, tradusă de Iulian Bocai, vârsta 8+ ani. Băiatul-Corb și Fata-Spiriduș își continuă călătoria în Deșertul Groazei. Aici sunt ascunse Lacrimile Lunii și Sabia Cântătoare, fără de care cei doi copii nu au nicio șansă în fața temutului Rege Orc.
Marea urletelor. Băiatul-Corb și Fata-Spiriduș, scrisă de Marcus Sedgwick, ilustrată de Pete Williamson, tradusă de Oana Badea, vârsta 8+ ani. Băiatul-Corb și Fata-Spiriduș au trecut cu bine de Munții Monștrilor, dar acum trebuie să traverseze temuta Mare a Urletelor, iar pericolele pândesc la tot pasul!
Winston și blestemul pisicii faraonului, scrisă de Frauke Scheunemann, ilustrată de Nikolai Renger, tradusă de Iulian Bocai, vârsta 9+ ani. În timpul unei vizite clandestine la muzeul de istorie, celebrul motan Winston află multe lucruri fascinante despre Egiptul antic: faraoni, mumii, măști impresionante din metale prețioase. Dar acesta este doar începutul, căci Winston e pe cale să dezlege și alte mistere, mult mai periculoase și mai incitante.
Școala din pădure. Un nou coleg, scrisă de Ann-Katrin Heger, ilustrată de Tina Nagel, tradusă de Iulian Bocai, vârsta 10+ ani. Lupul Mino și ursul Lenni, prieteni vechi și noua lor colegă, pisica Lola, trebuie să găsească o cale de a colabora împreună pentru a se salva dintr-o mare primejdie.
Editura Casa
Suflă, alină și pune un plasture, scrisă de Bernd Penners, ilustrată de Henning Löhlein, tradusă de —, vârsta 2+ ani. Am reușit, am depășit tot greul:/ oița, maimuțica și ursulețul,/ elefănțelul și cățelul –/ toate animalele sunt acum iar bine/ și de la pozne nu se pot abține…Carte de alintare cu 5 plasturi de jucărie Alege unul dintre cei cinci plasturi de jucărie colorați și aplică-l micului pacient!
O îmbrățișare de noapte bună, scrisă de Bernd Penner, ilustrată de Henning Löhlein, tradusă de —, vârsta 4+ ani. Toată lumea știe că atunci când mergi la culcare ai nevoie de un pupic, o îmbrățișare și un prieten de pluș de ținut în brațe. Pisica, Purcelul, Oița, Văcuța și Puiul, foarte obosiți cu toții, se pregătesc de culcare. Îl poți ajuta pe fiecare să-și găsească animăluțul de pluș potrivit? Carte cu abțibilduri.
Ursulețul are nevoie de ochelari, scrisă de Bernd Penners, ilustrată de Christine Faust, tradusă de —, vârsta 4+ ani. Ursulețul brun la joacă te invită,/ Dar nu vede bine nici lucrurile mari!/ Ursulețul are nevoie de ochelari./ Ajută-l să-și aleagă perechea potrivită! Carte cu abțibilduri.
Conni și detectivii pădurii, scrisă de Julia Boehme, ilustrată de Herdis Albrecht, tradusă de —, vârsta 6+ ani. Conni merge în excursie cu clasa în pădure. Conni, Ana și Paul formează o echipă. Preocupați să descopere cât mai multe urme, cei trei prieteni uită să fie atenți la drum și se pierd. Din fericire, Conni și prietenii ei sunt foarte buni detectivi ai pădurii…
Conni și scrisoarea secretă, scrisă de Julia Boehme, ilustrată de Herdis Albrecht, tradusă de —, vârsta 6+ ani. Supărată că nu primește niciodată corespondență, Conni are o idee grozavă. Ea și prietenul ei, Paul, scriu câte un mesaj pe care-l ascund în sticle. Acestea sunt aruncate în pârâu în speranța că cineva le va găsi și va citi scrisorile.
De unde vin bebelușii, scrisă și ilustrată de Doris Rübel, tradusă de —, vârsta 4-7 ani, colecția De? De ce? De ce?. Cartea de față, inteligent concepută și care vorbește pe limba copiilor, oferă informații despre minunile vieții, de la concepție și gen până la momentul emoționant al nașterii.
La mare, scrisă de Andrea Erne, ilustrată de Marion Kreimeyer Visse, tradusă de —, vârsta 2-4 ani, colecția De? De ce? De ce?. O zi însorită la plajă este minunată, dar ce se întâmplă când vine furtuna și valurile falnice se lovesc de stânci? Cum arată interiorul unui far? Ce vietăți trăiesc în mare? Ce sunt dunele de nisip? Cartea răspunde acestor întrebări și la multe altele.
Grup Editorial Corint, Editura Corin Junior
Marea carte cu jocuri și activități, scrisă de Lisa Regan, ilustrată de Beccy Blake, tradusă de Roxana Geantă, vârsta 7+ ani. Descifrează codurile spionilor, creează-ţi propriile animăluţe de casă, rezolvă misterele matematice ale dinozaurilor, îmbină inteligent literele alfabetului şi află unde e ascunsă comoara incaşilor!
Casa de pe colina colecționarului, scrisă de Mikki Lish și Kelly Ngai, ilustrată de Maxine Lee-Mackie, tradusă de Mihnea Gafița, vârsta 10+ ani. Fiori. Magie. Aventură – sunt trei cuvinte care caracterizează perfect această poveste despre un secret de familie, cu protagoniști doi frați curajoși.
Editura Curtea Veche
Isadora Moon merge în excursie, scrisă și ilustrată de Harriet Muncaster, tradusă de Dana Dincă, vârsta 6+ ani. Mama ei este zână, tatăl este vampir, iar ea este câte puțin din amândouă! Într-o excursie pe o vreme furtunoasă la un castel vechi, colegii săi sunt un pic speriați – dacă le iese în cale o fantomã adevărată? Isadora și prietenii ei vor învăța că nimic nu e ceea ce pare!
Editura Didactica Publishing House
Leonardo inventatorul, scrisă de Bénédicte Boucays, ilustrată de Tristan Gion, tradusă de —, vârsta 9+ ani. Această carte despre viața lui Leonardo da Vinci este însoțită de 3 broșuri care conțin lucrări ale sale și o invenție pe care o poți construi.
Ce citesc azi? – Ruleta cu povești, scrisă de Maren von Klitzing, ilustrată de Barbara Korthues, tradusă de —, vârsta 4+ ani. Copiii folosesc Ruleta cu Povești de pe copertă, caută imaginea în cuprinsul cărții și descoperă povestea. Cele 20 de povești de diferite lungimi se învârt în jurul subiectelor preferate: pirați aventuroși, cavaleri curajoși, prințese istețe și prieteni buni, care vă invită la locul de joacă, la grădiniță, pe mare, în pădure și chiar pe terenul de fotbal.
Labirinturi cu Ema și Eric, scrisă de Ioana Chicet-Macoveiciuc, ilustrată de Lavinia Trifan, vârsta 3+ ani. Cartea provoacă copiii să-i ajute pe cei doi Pofticioși să găsească drumul spre obiectele lor preferate.
Eric merge la grădiniță, scrisă de Ioana Chicet-Macoveiciuc, ilustrată de Lavinia Trifan, vârsta 2+ ani. O carte care invită copii să descopere prima zi de grădiniță a lui Eric și momentele prin care trece.
Cum să-ți înveți dragonul să spună Bună ziua, scrisă de Eleonora Fornasari, ilustrată de Anna Lang, vârsta 2+ ani. Cărțile din această serie conțin povești amuzante care îi fac pe copii să înțeleagă importanța „cuvintelor magice” și îi ajută să fie politicoși.
Va urma.