Avem o nouă recomandare de carte, de data aceasta, de la ilustratorul Dan Ungureanu. Înainte de a ne delecta, însă, cu alegerile sale, aș vrea să fac câteva precizări. Reperele acestei serii de articole au fost și rămân diversitatea lecturii, cărțile pentru copiii până-n 12 ani, noutățile și, nu în ultimul rând, persoane care lucrează fie în domeniul realizării de carte pentru copii sau fie cu cartea pentru copii. Ceea ce vom modifica este referința la publicații din luna anterioară recomandării de carte. Astfel, veți citi despre cărți recomandate indiferent de data publicării, dar și despre cărți publicate în ultimul an. Acestea fiind zise, lectură plăcută!
Dan Ungureanu (n. 1981) ilustrează cărți pentru copii și nu numai. Apreciază diversitatea ilustrației și încearcă lucruri noi pentru fiecare proiect. Așa a trecut prin cartea de copii de toate felurile (picturebook, nuvele, poezii, poeme), ilustrație editorial, scenografie, nuvelă grafică, obiecte, publicitate. Și se bucură de fiecare nouă provocare.
„Cred că poveștile bune pot fi citite la orice vârstă, așa că alegerea acestor cărți nu are legătură cu categoria de vârstă recomandată, ci cu diversitatea tipurilor de povești, cu modurile diferite de a spune o poveste, cu reprezentările diverse.
Biblioteca zburătare a lui Franklin, scrisă de Jen Campbell și ilustrată de Kattie Harnett, editura Didactica Publishing House, anul 2021, vârstă 3+ ani.
Am citit-o și recitit-o în ediția englezească împreună cu Matei, fiul meu. Franklin este genul de personaj cu care empatizezi, care iubește cărțile și liniștea și care își dorește să împartă bucuria lecturii cu un prieten. După fiecare încercare nereușită de a se împrietenii cu oamenii, se întoarce la citit și descoperă lucruri diverse, de la Regele Arthur sau vikingi până la mersul pe role și cum să faci o trupă de rock. Foarte mult mi-a plăcut paleta cromatică: albastrul și verdele regal, roșul cald, puse în contrast cu griurile colorate foarte sensibile. La fiecare citire găsești elemente noi, expresii ale personajelor pe care nu le-ai văzut de prima oară, bucăți care completează povestea foarte frumos.
Fabuloasele ore ale lui Jacominus Gainsborough , scrisă și ilustrată de Rebecca Dautremer, editura Vellant , anul 2020, vârstă 6+ ani.
Este precum titlul, FABULOASĂ! Este povestea simplă a unui individ oarecare, înconjurat de familie, prieteni, amici sau persoane pasagere în viața lui. Dar fabulosul vine din incredibila bogăție a ilustrațiilor, unde fiecare personaj își are locul de la început până la sfâșit, transformându-se odată cu trecerea timpului, precum și frumusețea cuvintelor, ritmul lor și simplitatea structurii poveștii. Este atât de simplu: Jacominus se naște, crește, trăiește, iubește, își crește copiii și moare cât se poate de firesc. Faptul că trece prin viață cu o dizabilitate, aproape că nu are importanță. Jacominus, deși iepure, este un OM.
Vacanța lui Nor , scrisă și ilustrată de Ileana și Maria Surducan, Editura Arthur, colecția MiniGrafic, anul 2018, vârstă 9+ ani.
A fost citită cap-coadă de nenumărate ori și s-a terminat de fiecare dată cu confecționat de naie din paie de carton, legate de bețe drept toiage de solomonar. Nor este un copil ca oricare altul, care ajunge să își petreacă patru săptămâni din vacanță la bunici, unde foarte frumos și gradual apar personaje fantastice, prietenii noi și aventuri nebănuite. Diversitatea paginilor, a abordărilor vizuale – cadre din jocuri video, desene de copii care spun povești, care cu super-eroi – te țin prins în poveste. Modul în care fantasticul, urbanul, ruralul, basmul se întrepătrund au ca efect dorința de a locui în această poveste.”
Noi vrem să le citim. Voi nu?
Până data viitoare.