Noutăți editoriale pentru copii în luna mai II

Mai luăm o gură de înghețată și continuăm noutățile editoriale în materie de cărți ilustrate, publicate în luna mai, în limba română, pentru categoria de vârstă 0-12 ani inclusiv, de la edituri a căror denumire (a lor sau grupului din care fac parte) începe cu litera H – Z. 

Pentru editurile care nu se regăsesc în prezentul articol, nu am identificat vreo apariție nouă, ocazional și din lipsă de date (cum ar fi data apariției, numele autoarei/autorului sau al ilustratorului/ilustratoarei).

Editura Humanitas, colecția Humanitas Junior

Swimmy, scrisă și ilustrată de Leo Lionni, tradusă de Liana Alexandru, vârsta 2+ ani. Diferit de familia sa, un peștișor înfruntă singur marea, descoperind felul unic în care îi poate ajuta pe ceilalți să se bucure de frumusețile  lumii. 

Habarnam în Orașul de Piatră, scrisă de I.P. Nosov, ilustrată de A. Borisenko, tradusă de Gabriela Russo, vârsta 6+ ani. De data aceasta, prichindeii din Oraşul Florilor pornesc într-o expediţie cu plutele pe valurile în­spu­mate ale pârâului Castraveţilor. 

Editura Katartis

Paco și fanfara, scrisă și ilustrată de Magali Le Huche, tradusă de Claire Vicomte, vârsta 3+ ani. La circ se repetă pentru spectacolul din această seară.  Ascultă, împreună cu Paco, flautul, clarinetul, trompeta, trombonul, tuba, susafonul, banjoul, saxofonul, toba mare, toba mică, cinelele.

Paco și rockul, scrisă și ilustrată de Magali Le Huche, tradusă de Claire Vicomte, vârsta 3+ ani. Descoperă cu Paco instrumentele muzicale specifice rockului: chitara, chitara electrică, chitara bas, pianul, saxofonul, contrabasul, muzicuța, tobele, tamburina, clapele.

Editura Ludica

Rapunzel – Fetica, scrisă Frații Grimm, ilustrată și tradusă de Andreea Stănescu, vârsta 6+ ani, ediție bilingvă germană-română. Colecția Basme clasice se adresează preșcolarilor și elevilor din clasele I-IV pasionați de limbi străine.

Editura Meteor Press, Colecția Meteor Junior

Povestiri cu tâlc, scrisă de Rodica Chiriacescu, ilustrată de Victoria Rață, vârsta 4+ ani. O colecție de povestiri amuzante și pline de viață care vă vor purta prin inocenta lume a copilăriei.

Alte povestiri cu tâlc, scrisă de Rodica Chiriacescu, ilustrată de Victoria Rață, vârsta 4+ ani. Alte întâmplări din copilărie, și mai ales multe povești auzite de la bunica, se înghesuie din nou în mintea Fetiței și îi cer să fie și ele spuse nepoților.

Piticul din ureche, scrisă și ilustrată de Christine Nostlinger, tradusă de — , vârsta 6+ ani. Anna are multe pe cap. Numai că toate se pot rezolva când ai în cap un pitic care să te ajute!

Editura Niculescu, colecția Niculescukids

Prima mea carte despre natură, scrisă de Minna Lacey și Abigail Wheatley, ilustrată de Jane Newland, tradusă de Magda Dumitru, vârsta 6+ ani. Imaginile ilustrează o multitudine de lucruri pe care cei mici le pot observa în natură și despre care să discute apoi împreună cu prietenii, părinții sau profesorii lor.

Prima mea carte despre știință, scrisă de Matthew Oldham, ilustrată de Tony Neal, tradusă de Magda Dumitru, vârsta 6+ ani. Această carte  reprezintă modalitatea ideală de a-i familiariza pe cei mai mici dintre cititori cu minunile științei. 

Grădina cu povești de leac. Povestite din inimă adulților și copiilor, scrisă de Monica Daniela Găitănaru, ilustrată de Mirela Nica și Andreea Măiastra Aron, vârsta 6+ ani. Poveștile sunt scrise din bucuria de a împărtăși, purtând în ele semințe de zâmbet, de lacrimi, de duioșie, de mângâiere, de freamăt, de solidaritate, de raze calde și murmur de inimi ce se deschid.

Transformă știința în artă! Ghid esențial STEAM!, scrisă de Eryl Nash, ilustrată de Vicky Barker, tradusă de Armand-Alexandru Roșu, vârsta 10+ ani. De la tipurile de energie de pe planeta noastră sau fizica din spatele undelor sonore la gândirea creativă și tehnologia revoluționară, principiile de bază prezentate în ghid îți vor declanșa o pasiune pentru STEAM.

Editura Pandora Publishing House, colecția Panda

Elmer și curcubeul, scrisă și ilustrată de David McKee, tradusă de Domnica Drumea, vârsta 2+ ani. Curcubeul și-a pierdut culorile, iar asta îl întristează pe Elmer. Vrea să fie de ajutor, dar ce se va întâmplă cu el dacă îi dă curcubeului culorile sale? Le va pierde pentru totdeauna?

Copacul, scrisă de Ana Dragomir, ilustrată de Ionuț Robert Olaru, vârsta 10+ ani. Copacul nostru s-a născut la data de 17 noiembrie 1558, chiar în ziua în care era încoronată Regina Elizabeth I a Angliei iar povestea sa se întinde până în straniul an 2020. 

Editura Paralela 45

O balenă în sălbăticia albastră, scrisă de Parry Rosanne, ilustrată de Lindsay Moore, tradusă Adriana Ciorbaru, vârsta 8+ ani. Povestea este inspirată de orcile ame­nin­țate cu dispariția din Oceanul Pacific de nord-vest. 

Editura Univers, Colecția Unicorn

Caietul, roman ilustrat pentru copiii care cresc mari, volumul II, scrisă de Ioana Chicet-Macoveiciuc, ilustrată de Miruna Pancu, vârsta 8+ ani. Orice ar face părinții, copiii lor vor crește, vor pune noi și noi întrebări, iar Caietul le oferă multe răspunsuri încurajatoare și îi invită ca, în loc să se frământe singuri în căutarea lor, să-și împărtășească gândurile, neliniștile sau visele cu prieteni de toate vârstele.

Brigada anti-ecrane, scrisă de Lenia Major, ilustrată de Floret Begu, tradusă de —, vârsta 4+ ani. Ines e disperată: fratele ei Émile stă cu ochii în ecranul tabletei de vreo două săptămâni…Nu mai are decât o singură speranţă: BAE – Brigada Anti-Ecrane…O echipă de intervenţie rapidă cu metode şoc şi groază! 

Peripețiile lui Covrigel, scrisă de Victoria Pătrașcu, ilustrată de Agnes Keszeg, vârsta 3+ ani. „Scriitoarea iar face din țânțar armăsar, în sensul bun. Din ceva mic și banal: o poveste despre generozitate. O poveste pe care o apreciez din acelaș motiv ca pe Dragonul 32: o #microistorie locală.” – Zelmira Szabo

Comoara pinguinilor, scrisă de Lavinia Braniște, ilustrată de Anca Smărăndache, vârsta 4+ ani. O poveste de la Polul Sud, unde totul e cu susul în jos, dar nici acolo nu poți să crești mare până nu te gândești un pic la tine și până nu înveți cum e să-i ajuți pe alții. 

Martin. Nu-mi place, scrisă de Till The Cat, ilustrată de Carine Hinder, tradusă de —, vârsta 4+ ani. Bleah! Se pare că Tati iarăşi găteşte ceva cu legume. Martin ar prefera să mănânce tartă cu peri de păianjen.

Martin și ecranele, scrisă de Till The Cat, ilustrată de Carine Hinder, tradusă de —, vârsta 4+ ani. Nu e corect! Cei mari îşi petrec mult timp pe ecranele lor, dar Martin nu are dreptul s-o facă! Mama spune că trebuie să-şi găsească alte ocupaţii. Uşor de zis!

Jup, un pisoi de soi. Jup cel neadormit, vol. 10, scrisă de Alec Blenche, ilustrată de Lisa-Maria Ștefan,  vârsta 2+ ani. Motănelul se hotărăşte să exploreze cât e ziua de lungă… şi, de ce nu, şi cât e noaptea de lungă! Noroc că prietenul său Jack şi Smirky, o nouă cunoştinţă, îi explică lui Jup cum stau lucrurile cu somnul sau cu insomniile.

Ajutor, ajutor, Zenon!, scrisă de Mario Vigo, ilustrată de Valentina Morea, tradusă de —, vârsta 3+ ani. O poveste despre teama de întuneric.

Dacă-mi dai un bănuț, scrisă de Claudia Sfilli, ilustrată de Valentina Morea, tradusă de —, vârsta 3+ ani. Nina are o dorinţă dar puşculiţa are burtica goală iar Nina trebuie să facă tot ce-i stă în putinţă s-o umple. Din fericire, nu duce lipsă de idei. Cu toate acestea, când se umple puşculiţa, Nina hotărăşte că dorinţa ei mai poate aştepta o vreme…

Lupșor Albastru nu vrea să se culce, scrisă de Daniel Picouly, ilustrată de Frederic Pillot, tradusă de —, vârsta 2+ ani. Ca să amâne ora de culcare, Puşor găseşte o mie de lucruri de făcut mai întâi!

Lupșor Albastru o iubește pe mami, scrisă de Daniel Picouly, ilustrată de Frederic Pillot, tradusă de —, vârsta 2+ ani. E ziua mamelor. Ca să găsească un cadou care să-i facă plăcere mămicii lui, Tilou începe să cerceteze!

Nu înseamnă Nu, spune șoricelul, scrisă de Martin Fuchs, ilustrată de Hildegard Muller, tradusă de —, vârsta 3+ ani. Cartea aceasta despre încrederea în sine şi despre trasarea graniţelor personale le transmite copiilor un mesaj puternic: poţi învăţa să spui nu!

Trolul furios…vrea sa fie primul!, scrisă de Barbara Van Den Speulhof, ilustrată de Stephan Pricken, tradusă de —, vârsta 3+ ani. Trolul furios îşi doreşte un singur lucru: să câştige întrecerea cutiilor de săpun. Neapărat! Dar e plăcut să fii primul când prietenii tăi au ieşit din concurs?

Editura Univers Enciclopedic

Prietenii uimitoare din lumea plantelor si a animalelor, scrisă și ilustrată de Emilia Dziubak, tradusă de —, vârsta 3+ ani. Homer nu are un prieten adevărat, așa că se hotărăște să plece în lume ca să-l găsească. Dar mai întâi se întreabă care este cel mai important lucru într-o prietenie. Să fie oare grija față de celălalt, ideea de echipă sau poate loialitatea?

Pia Păpădia, scrisă de Kathleen Freitag, ilustrată de Anita Schmidt, tradusă de —, vârsta 3+ ani. O poveste cu aventuri uimitoare şi prieteni adevăraţi, care se ajută la greu!

Castorul Bubu construieste un scaun, scrisă de Lena Haase, ilustrată de Nadine Reitz, tradusă de —, vârsta 3+ ani. Castorul constructor Bubu vrea să facă un scaun balansoar. Participă şi tu şi ajută-l să taie picioarele scaunului la dimensiunea potrivită, să dea găuri şi să picteze scaunul în culori vii.

Tractorașul Titi, scrisă de Michael Engler, ilustrată de Rene Amthor, tradusă de —, vârsta 3+ ani. O poveste despre peripețiile unui tractor inimos, în care copiii vor întâlni multe dintre autovehiculele lor preferate de pe șantierul de construcție: buldozere, excavatoare, macarale, camioane.

Te iubesc, mămico, scrisă de Melanie Joyce, ilustrată de Polona Lovsin, tradusă de —, vârsta 3+ ani. Această poveste sărbătoreşte dragostea neîndoielnică pe care fiecare mamă o simte pentru copilul ei.

Editura Vellant

Saga lui Erik Vikingul, scrisă de Terry Jones, ilustrată de Michael Foreman, tradusă de Vlad Iorga, vârsta 8+ ani. O epopee plină de aventuri extraordinare și de imaginaţie fără limite, cu monștri și tot felul de creaturi și magie, și fantezie.

Poznăi. Întâmplări cu două prințese/zuze, scrisă de Elena Vladareanu, ilustrată de Liliana Basarab, vârsta 6+ ani. Pentru că niciuna din fetele noastre nu e tocmai cumințenia pământului, ba dimpotrivă, pentru că până și atunci când te superi pe ele o faci râzând cu lacrimi, ne așteptăm ca și cei care vor citi cartea să aibă același neastâmpăr și aceeași energie și aceeași bucurie în a vedea lumea și aceeași ambiție de a o schimba, așa cum au Ana și Teodora.” – Elena Vlădăreanu.

Editura Vremea

Plăcinta cu cireșe, scrisă și ilustrată de Silvia Colfescu, vârsta 2+ ani. “Plăcinta cu cireșe” povestește noile aventuri ale șoriceilor Ronț și Ronțuna, eroii nemaipomenitelor întâmplări istorisite în cartea “O familie veselă”. 

Pe luna viitoare.

P.S. Nu mâncați prea multă înghețată.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *