Noutăți editoriale pentru copii în luna mai I

A venit vara. Și ce mod mai bun de a începe anotimpul vacanței decât sărbătorind Ziua copilului, cu un nou articol despre noutățile editoriale în materie de cărți ilustrate, publicate în limba română, pentru categoria de vârstă 0-12 ani inclusiv. 

Cum v-am obișnuit aparițiile sunt grupate pe edituri, în ordine alfabetică. Acest articol este dedicat editurilor a căror denumire (a lor sau grupului din care fac parte) începe cu litera A – G. Pentru editurile care nu se regăsesc în prezentul articol nu am identificat vreo apariție nouă, ocazional și din lipsă de date (cum ar fi – cele mai importante – data apariției, numele autoarei/ autorului sau al ilustratorului/ ilustratoarei).

Grup Editorial ALL, Editura Galaxia Copiilor

Natura e căsuța mea, scrisă și ilustrată de Sezen Aksu Taşyürek, tradusă de Ioana Văcărescu, vârsta 0-12 ani, copertă necartonată, format — cm, 44 pagini. O veveriță zglobie și isteață își vede distrusă căsuța din pădure și este nevoită să pornească în căutarea unui nou adăpost.

Povestea celui mai frumos cadou, scrisă de Seda Akipek, ilustrată de Sezen Aksu Taşyürek, tradusă de Ioana Văcărescu, vârsta 0-12 ani, copertă necartonată, format 22×22 cm, 40 pagini. Într-o lume în care măreția este o obligație, Povestea celui mai frumos cadou le arată celor mici valoarea inestimabilă a lucrurilor simple. 

Editura Aramis

Kitty și operațiunea de salvare sub clar de lună, scrisă de Paula Harrison, ilustrată de Jenny Lovlie, tradusă de —, vârsta 5+ ani, copertă —, format 18,5×13 cm, 122 pagini. Kitty știe că, într-o bună zi, își va folosi puterile unice pentru a deveni o supereroină, la fel ca mama ei. Iată însă că acea zi sosește mai repede decât s-ar fi așteptat. Va fi, oare, Kitty destul de curajoasă să pășească în bezna nopții pentru o aventură palpitantă sub razele lunii?

Kitty și tigrul de aur, scrisă de Paula Harrison, ilustrată de Jenny Lovlie, tradusă de —, vârsta 5+ ani, copertă —, format 18,5×13 cm, 122 pagini. Kitty abia așteaptă să meargă la muzeu și să vadă statueta tigrului de aur care, spune legenda, poate îndeplini orice dorință…Însă statueta este furată și fetița este acuzată de hoție. Va putea, oare, Kitty să-și dovedească nevinovăția înainte de răsăritul soarelui?

Agata, vrăjitoarea curioasă, scrisă de Linda Pacourková, ilustrată de Katarina Kratochvílová, tradusă de —, vârsta 0-12 ani, copertă cartonată, format 27×21 cm, 56 pagini. Ce se poate întâmpla când mica vrăjitoare Agáta începe să exploreze lumea oamenilor? Apar multe întrebări, la care Agáta nu poate găsi răspuns prin trucuri de magie. Va învăța ea, oare, să se descurce?!

Grup Editorial Art, Editura Arthur

Cartea cu Apolodor, scrisă de Gelu Naum, ilustrată de Dan Ungureanu, vârsta 5+ ani, copertă cartonată, format 23,5×21 cm, 80 pagini. Mistuit de dor, pinguinul Apolodor își ia rămas-bun de la prieteni și o pornește spre Polul Sud, sperând că-și va găsi liniștea alături de frații lui din Labrador.

Jurnalul unui puști. Ca pe vremuri, volumul 10, scrisă și ilustrată de Jeff Kinney, tradusă din engleză de Andra Matzal, vârsta 7+ ani, copertă necartonată, format 19×13 cm, 224 pagini, colecția Black & White. Înainte era mai bine. Toate erau mai bune şi mai frumoase. Să fie adevărat? Asta e întrebarea care-l frământă pe Greg Heffley când toată lumea din oraşul lui alege să petreacă un weekend întreg fără telefoane şi fără orice alte gadgeturi. 

Pânza Charlotte, scrisă de Elwyn Brooks White, ilustrată de Garth Williams, tradusă din engleză de Florin Bican, vârsta 10+ ani, copertă cartonată, format 22,5×16,5 cm, 200 pagini, colecția Lectura 10 – 11 ani. Wilbur este un porcuşor sensibil, care iubeşte pe toată lumea. Pentru el, o viaţă fericită înseamnă o porţie bună de mâncare şi prieteni dragi alături. Chiar şi stăpânii care îi puseseră gând rău ajung să înţeleagă ce minune au în ogradă. Iar Wilbur, porcul care leşină de emoţie ca nimeni altul, răspunde bunătăţii cu dragoste şi loialitate.

Cărțile micului geniu: hărți și geografie, scrisă de Ken Jennings, ilustrată de Mike Lowery, tradusă din engleză de Alexandru Macovei, vârsta 7+ ani, copertă cartonată, format 20,5×14 cm, 176 pagini. Citind acest volum o să devii și tu expert în geografie. Știai că cel mai mare deșert din lume este de fapt acoperit de zăpadă? Sau că ideea că pământul este rotund nu i-a venit mai întâi lui Christofor Columb?

Editura Cartea Copiilor

Pipi Șosețica în parc, scrisă de Astrid Lindgren, ilustrată de Ingrid Nyman, tradusă de Andreea Caleman, vârsta 4+ ani, copertă cartonată, format 26×20 cm, 28 pagini. Lui Pippi Șosețica îi place să se joace împreună cu prietenii săi, în orășelul în care locuiește. Dar când aude că în marele Stockholm, capitala țării, treburile nu merg mereu chiar cum trebuie, Pippi nu stă pe gânduri și pleacă imediat ca să pună lucrurile la punct.

Editura Cartemma

Dialoguri sincere, scrisă de Laura Iviniș, ilustrată de Cristina Gyalai, vârsta 2+ ani, copertă cartonată, format 22×22 cm, 102 pagini. Dialoguri sincere despre iubire, conectare și empatie pentru Cititori Mici și Mari.

Editura Casa

Experimentăm și descoperim – Mai mult de 30 de experimente cu aer și apă, scrisă și ilustrată de Angela Weinhold, tradusă de —, vârsta 4+ ani, copertă cartonată, format 27,8×24,5 cm, 16 pagini, colecția De ce, de ce, de ce?. În această carte, profesorul Știe-Tot îi invită pe copiii curioși să efectueze 30 de experimente care ilustrează câteva dintre proprietățile de bază ale aerului și apei folosind materiale care se găsesc în orice casă.

Conni și Zâna Măseluță, scrisă de Liane Schneider, ilustrată de Annette Steinhauer, tradusă de —, vârsta 6+ ani, copertă necartonată, format 19 x 19 cm, 24 pagini, colecția Prietena mea Conni. Lui Conni i se clatină primul ei dinte.  Ce experiență neobișnuită! Mai ales că dintele nu vrea nicicum să iasă. Nici cele mai bune sfaturi de la prieteni nu ajută, dar uneori problemele se rezolvă de la sine.

Conni îl ajută pe tata, scrisă de Liane Schneider, ilustrată de Eva Wenzel-Bürger, tradusă de —, vârsta 4+ ani, copertă necartonată, format 19×19 cm, 24 pagini, colecția Prietena mea Conni. Conni așteaptă cu nerăbdare să rămână câteva zile cu tata. Cei doi vor să-i facă o surpriză mamei, amenajând grădina. Conni și tata fac o echipă imbatabilă!

Editura Casa Editorială Signatura

Am o mică problemă, a spus ursul, scrisă de Heinz Janisch, ilustrată de Silke Leffler, tradusă de —, vârsta 3+ ani, copertă cartonată, format 29×21 cm, 32 pagini. O poveste cu tâlc despre profunzimea gestului de a merge în întâmpinarea aproapelui și de a-l asculta.

Un milion de fluturi, scrisă de Edward van de Vendel, ilustrată de Carll Cneut, tradusă de —, vârsta 7+ ani, copertă cartonată, format 29×21 cm, 32 pagini. O poveste colorată și suavă despre îndrăgostire – de la momentele care o anticipează, până la trăirea ei.

O, monstrule, nu mă mânca!, scrisă de Carl Norac, ilustrată de Carll Cneut, tradusă de —, vârsta 3+ ani, copertă cartonată, format 28,3×23,5 cm, 32 pagini. O povață palpitantă și jucăușă despre puterea imaginației, despre grija pe care ne-o poartă părinții și despre importanța ascultării sfatului lor.

Giordano și farul, scrisă de Janna Carioli, ilustrată de Marina Marcolin, tradusă de —, vârsta 3+ ani, copertă cartonată, format 29,4×23 cm, 32 pagini. O poveste cu tâlc despre dorința de a avea prieteni, despre accederea la prietenie și despre emoțiile rezervate de aceasta.

Grup Editorial Corint,Editura Corint Junior

Cartea antiplictiseală, scrisă de Sarah Hull și Lara Bryan, ilustrată de Jacob Souva, Ellie O’Shea, Kyle Reed, Briony May Smith, tradusă de Ioana Văcărescu, vârsta 9+ ani, copertă necartonată, format 24×19 cm, 128 pagini. O adevărată comoară, cartea aceasta plină de idei antiplictiseală te va distra cu siguranță, oriunde și oricând!

Editura Curtea Veche

Mereu împreună, scrisă de Link Dyrdahl, ilustrată de Eefje Kuijl, tradusă de Cornelia Florea, vârsta 0+ ani, copertă cartonată, format 20×20 cm, 36 pagini. În această carte jucăușă veți descoperi prietenia mai puțin obișnuită dintre o pisicuță și un cățel.

Războiul lumilor, scrisă de H.G.Wells, repovestită de Eric Brown, ilustrată de Felix Bennett, tradusă de Elena Tătaru, vârsta 8+ ani, copertă necartonată, format 20×13 cm, 64 pagini. Această repovestire a celebrului roman scris de H.G. Wells în 1898 îi va face pe cei mici să-și imagineze nu doar cum s-ar putea apăra de marțieni, dar și cum ar fi făcut-o în urmă cu mai bine de o sută de ani.

Eroii rătăciți. Problema lui Pitagora, scrisă de Stella Tarakson, ilustrată de Nicks Roberts, tradusă de Elena Tătaru, vârsta 8+ ani, copertă necartonată, format 20×13 cm, 184 pagini. Tim Baker a picat la matematică, este expulzat din Grecia antică și nu știe cum să i se adreseze noului prieten al mamei lui. În orice caz, ce îl face pe un tată să fie bun? Puterea și curajul, așa cum consideră Hercule? Oare farmecul? Înțelepciunea? Să înceapă muncile lui Larry domnul Green!

Editura Frontiera

Sărbătoarea fructelor, scrisă și ilustrată de Gerda Muller, tradusă de Alexandru Gurău, vârsta 3+ ani, copertă cartonată, format 29×27 cm, 40 pagini. Fructe și natură – cât mai știm despre ele în ziua de azi, când timpul petrecut de toți în casă s-a lungit considerabil?

Editura Didactica Publishing House

Viețile secrete ale reginelor și regilor, scrisă de Veruska Motta, ilustrată de Laura Brenlla, tradusă de —, vârsta 7+ ani, copertă cartonată, format 35×26,3 cm, 88 pagini. Află secretele și faptele ciudate ale unora dintre cei mai mari monarhi din istorie, obiceiurile lor, trădările și răzbunările, rutina lor neobișnuită și multe alte lucruri surprinzătoare.

O zi minunată în cartier – Poeziile domnului Rogers, scrisă de Fred Rogers, ilustrată de Luke Flowers, tradusă de —, vârsta 6+ ani, copertă cartonată, format 22×16,5 cm, 144 pagini. Ocarte de poezii despre și pentru copii. Cititorii vor fi captivați de mesajele pozitive, liniștitoare și amabile din interior. Totul este despre autocontrol, a te iubi așa cum ești și a găsi frumusețe și distracție în lucruri simple.

Pernuța speriată și teribila viață a unei jucării de îmbrățisat, scrisă și ilustrată de Diana Titu, vârsta 3+ ani, copertă cartonată, format 23,5×23,5 cm, 40 pagini. Noile aventuri ale Pernuței speriate ne arată cât este de important să facem loc pentru un prieten prețios care să însuflețească și să lumineze momente ale vieții.

Biblioteca zburătoare a lui Franklin, scrisă de Jen Campbell, ilustrată de Katie Harnett, tradusă de —, vârsta 3+ ani, copertă cartonată, format 28,5×27,5 cm, 40 pagini. Biblioteca zburătoare a lui Franklin este o poveste magică despre o fetiță și un dragon, care își propun să-și împărtășească dragostea pentru cărți și povești.

Franklin și Nati pleacă pe lună, scrisă de Jen Campbell, ilustrată de Katie Harnett, tradusă de —, vârsta 3+ ani, copertă cartonată, format 28,5×27,5 cm, 40 pagini. Franklin și Nati pleacă pe Lună este o poveste magică despre o fetiță și un dragon care iubesc poveștile la nebunie și doresc să viziteze toate locurile grozave despre care au citit în cărțile lor.

Misterul minei de aur, scrisă și ilustrată de Walko, tradusă de Lorina Chițan, vârsta 3+ ani, copertă cartonată, format 24×16,8 cm, 56 pagini. Zgomote misterioase din mina de aur îi trimit pe Iepurilă și UrSoc  într-o aventură palpitantă în care nici fantomele nu sunt ceea ce te aștepți… Aveți curajul să îi însoțiți?

Vom reveni mâine cu partea a doua a noutăților editoriale pentru copii în luna mai, litera H- Z.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *