Următoarea recomandare de carte vine din partea Iuliei Dromereschi.
Iulia Dromereschi este traducător, jurnalist comunitar, redactor și voluntar implicat în diverse activități culturale și sociale. Este președinta Asociației Informale a Vocilor pentru Incluziune Cluj-Napoca și coordonatoare de club de carte pentru adulți. A colaborat cu editurile Nemira Publishing House, Publica, Epica, Didactica Publishing House, Bookzone, Frontiera, Litera, Storia Books, Cartea Copiilor, grupurile editoriale Corint, Art, All. Iulia este, de asemenea, și o mare iubitoare de povești. Mai multe cu și despre Iulia aici.
„Aprilie este luna mea preferată, fiindcă m-am născut la mijlocul ei. Caut mereu evenimente importante, sau măcar bizare, întâmplate în această lună despre care se spun multe. Entuziasmul m-a cuprins când am aflat că vă pot povesti despre câteva dintre cărțile publicate recent, tocmai în aprilie.
Să începem cu Mia. Nu știu dacă o cunoașteți, dar ar fi timpul! Mia este o fetiță simpatică. Ea locuiește cu părinții ei, cel mai probabil în Germania, fiindcă de acolo sunt scriitoarea și ilustratoarea cărților care o au ca protagonistă. În cărticica pe care am tradus-o chiar eu, Mia își dorește foarte mult un animal de companie – cum sunt convinsă că își doresc mulți copii. Mama ei se gândește că ar fi bine ca Mia să înțeleagă din experiență că este nevoie de multă responsabilitate pentru o asemenea decizie; și așa se trezește Mia cu o mlădiță de fasole în chip de pisică sau cățel!
Ce învățăm: despre simțul responsabilității, despre importanța îngrijirii asumate a unui suflet care depinde de noi, despre cum ne putem descurca și cu un substitut a ceea ce ne-am dorit cu ardoare.
Ce mi-a plăcut: textele sprințare și ilustrațiile foarte simpatice.
Mia și mlădița de fasole, editura Univers – colecția Unicorn, text de Stephanie Schneider, ilustrații de Astrid Henn, traducere din limba germană de Iulia Dromereschi, 32 de pagini, vârsta 3-8 ani.
Și pentru că tocmai ce-am pomenit despre animalele de companie (sau prietenii blănoși, cum îmi place mie să-i numesc), potrivit este să trecem mai departe și să facem cunoștință cu Pete Motanul, împătimit de muzică rock și foarte iubibil. Trebuie să știți că eu rezonez fără preget cu personajele din regnul pisicesc, fiindcă am și eu acasă trei exemplare care-mi fac universul mult mai interesant. Așadar, în Pete Motanul și pizza perfectă, protagonistul plănuiește o petrecere cu pizza, favorita copiilor; își imaginează deja cum va arăta și știe că e musai să conțină pepperoni. Se pare că nu toți prietenii lui sunt de acord însă, pentru că fiecare dintre aceștia își dorește să adauge câte un (alt) ingredient.
Ce învățăm: cât de importantă este prietenia, dar susținută de toleranță și de respect, cum să nu punem la îndoială gusturile celorlalți și că diferențele sunt cele care ne colorează viața.
Ce mi-a plăcut: Pete în sine, un personaj adorabil, ușor de plăcut pentru optimismul său incurabil.
Pete Motanul și pizza perfectă, editura Nemira Publishing House – colecția Nemi, text de Kimberly și James Dean, traducere din limba engleză de Anastasia Gavrilovici, 40 de pagini, vârsta 3+ ani.
Mlădițe de fasole, motani cu mulți prieteni… pasul către dragoni era inevitabil! Cum ar fi ca, într-o bună dimineață, să te trezești cu o făptură fantastic de albastră chiar în camera ta? Ce-ai face? Să știți că eroina cărții, pe nume Lisa, decide să o ducă la școală. Venit din ținutul Fantasia, dragonul din poveste își dorește să aibă parte de experiențe distractive în lumea oamenilor și nu stă pe gânduri: în loc să fie cuminte și să asculte explicațiile învățătoarei, transformă ziua într-o cursă cu obstacole.
Ce învățăm: să ne folosim imaginația în scopuri pozitive, să încurajăm diferențele dintre noi ca motor al inspirației și să explicăm pe îndelete regulile jocului.
Ce mi-a plăcut: textul simpatic și potrivirile de situație neașteptate.
Cu dragonul la școală, editura Booklet Fiction, text de Manfred Mai, ilustrații de Bettina Gotzen-Beek, traducere din limba germană de Iulian Bocai, 48 de pagini, vârstă 7-10 ani.
Dacă vreți să-mi scrieți ce cărți v-au plăcut vouă în luna aprilie, sau ce fel de prieteni blănoși aveți acasă și cum au reacționat când ați pregătit pizza după rețeta lui Pete Motanul, mă găsiți pe Facebook sau pe Instagram, unde fac recomandări cărticești și postez multe poze cu cei trei pisoi ai mei, Creson, Tarhon și Piper.”