Festival Internațional de Povești „Magia cuvântului” ediția IX – România

A fost o dată ca niciodată, pe când puricii erau potcoviți cu 99 de ocale de fier și tot săreau până la cer, oamenii nu purtau mască iar copiii cereau toată ziua povești, a fost … un festival – Festivalul Internațional de Povești „Magia cuvântului”. 

Oameni care mai de care, mari și mici, se adunau să asculte povestitori de prin partea locului sau veniți de peste mări și țări: Franța, Danemarca, Portugalia, Polonia, Canada, SUA, Kenya, India, Maroc, Corea de Sud, Anglia și pfff, câte și mai câte locuri de pe acest pământ. Ani la rând, acest festival a strâns oamenii în jurul poveștilor.  Povestea lui a ajuns până la mine, iar eu o dau mai departe.

După o pauză de un an, festivalul a fost reluat anul acesta când a ajuns la cea de-a IX-a ediție. Este organizat de Biblioteca Județeană din Arad „Alexandru D. Xenopol” în colaborare cu Asociația culturală Magia Cuvântului, fiind susținut și recomandat de Asociația „Atelier de Cuvinte”. 

Evenimentul are loc în perioada 27-30 mai, când se vor ține ateliere de jocuri și improvizație iar povestitori consacrați, români și internaționali, vor spune povești. Spre deosebire de edițiile precedente însă, anul acesta, festivalul se desfășoară exclusiv online și are două secțiuni noi: pentru copii „Tinere Talente”, și pentru adulți „Povești adevărate (sau de înțelepciune)”, la care participă povestitori debutanți.

Oricine dorește să participe la festival, în cadrul celor două secțiuni menționate mai sus, poate trimite o înregistrare video, de maxim 3 minute pentru copii respectiv 5 minute pentru adulți, la următoarele date de contact:  mihablaga2005@yahoo.com sau pe WhatsApp nr. 0726706347.

Pentru detalii despre program a se vedea afișul de mai jos.

Pentru cei care doresc să participe de eveniment, pe zoom, link-ul va fi postat pe pagina de facebook a Bibliotecii Județene din Arad „Alexandru D. Xenopol” cu cel puțin o oră înainte de începere a festivalului.

Povestitorii invitați anul acesta sunt:

Jeff Gere, unul dintre cei mai populari povestitori din Hawaii. El îmbină talentele de pictor, păpușar și mimă într-un stil de performanță care a electrizat publicul de toate vârstele local și internațional timp de trei decenii.

Diane Ferlatte, din SUA. A realizat turnee în întreaga lume, de la Graz, Austria la Auckland, Noua Zeelandă. A ținut ateliere pentru alți povestitori, preoți și profesori. Cu toate acestea, Diane continuă să se concentreze pe școli și biblioteci, unde, consideră ea, trebuie cultivată tradiția povestirii, iar lecțiile poveștilor trebuie auzite cel mai mult.

Alicia Dongjoo Bang, din Corea de Sud, povestitor internațional, director al Festivalului korean de arta povestirii, și președinte al StorySchool.

Hans Laurens, din Danemarca. Inițial a vrut să fie scriitor, însă ulterior a ales povestirea pentru prezență, nerv și viață – tot ceea ce scrisul nu a avut. Spune povești tuturor oamenilor, indiferent de vârstă și experiență. Iubește, însă, să spună povești copiilor și să-i ajute să-și spună propriile povești. Spune aproape exclusiv povești proprii.

Jeeva Raghunath, povestitoare, autor, pionier al mișcării de arta povestiri din Tamilnadu, India. A participat la diferite festivaluri de pe glob, a fost premiată cu „Premiul pentru cel mai bun antreprenor” pentru contribuția sa la arta povestirii și „Mândria Asiei” acordat de universitatea Surindra Rajabhat, Surin, Thailanda.

credit poze https://atelierdecuvinte.ro

Giorgiana Elena Popan, actriță și storyteller, fondatoare și director artistic la Școala Primară „Sfântul Ierarh Nicolae” din Arad, organizatoare a Festivalului Internațional de povești „Magia cuvântului” Arad, România și co-fondatoare a „Cercului Povestitorilor”. Mai multe detalii și un interviu cu aceasta pot fi găsite aici.

Mihaela Blaga, director al festivalului, șef birou “Animație Culturală și Împrumut Carte pentru Copii” din cadrul Bibliotecii Județene “Alexandru D. Xenopol” Arad, povestitor profesionist pentru copii din anul 2011. 

Adriana Ene este jurnalistă de radio și tv din România, iubită de copiii români care locuiesc în țară sau în afara țării pentru programul ei de radio de peste 8 ani „Bucuria poveștilor”, de la Trinitas TV. A organizat timp de doi ani la rând Festivalul Internațional de Povestire „Suntem povești” din București.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *