Recomandare de carte – Szabó Zelmira

Luna aceasta începem o nouă serie de articole, cu recomandări de carte ilustrată pentru copii de 0-12 ani. Prima recomandare de carte vine de la ilustratoarea Zelmira Szabó, pentru cărți publicate în perioada ianuarie-martie 2021. 

Zelmira Szabó (n. 1977) a urmat cursurile Liceului Pedagogic după care a studiat Teatrologia la UBB Cluj și Scenografia la UNATC Bucureşti. După terminarea liceului (în anul 1998) s-a lansat ca ilustrator la reviste şi cărţi pentru copii (editura Kriterion, Gutenberg, Koinonia).

Din 2013 este membru activ al Clubului Ilustratorilor, participă la expoziţiile de grup organizate de asociaţie (Frankfurt, Stockholm, Istanbul, Varşovia, Cracovia). A participat cu desene la expozitiile internationale: BIB (Biennal of Illustrations Bratislava), BookILLfest (Belgrad), Bologna (Târgul de carte din Bologna).

A ilustrat cărţi în limba română colaborând cu Editura Doxologia Junior, Editura Frontiera, Editura Cartier, Editura Migdal. 

A publicat desene în diferite antologii (Bookătăria II., Nesupusele) şi reviste în ţară şi în străinătate (Fabulafia, Ghidul pozneţ de cultură, Napsugar – România, Kaboca – Serbia, Szitakoto – Ungaria, Root and Star – USA). 

„Mi-a plăcut pe vremuri să cotrobăi pe rafturile librăriilor și anticariatelor și să descopăr cărți noi. Mi-a plăcut să recunosc de departe ilustrațiile unei cunoștințe pe o copertă sau să descopăr ceva nou și provocator întrebându-mă: „Dar cine e…?”

De când stau într-un orășel mic de poveste, cu librării puține și o singură tarabă de anticariat, am devenit mai atentă la diferite site-uri, bloguri, pagini legate de cărți pentru copii. Sunt puține, dar am maximă încredere în ei (astfel recomandarea mea de cărți va fi și recomandare de site-uri, pagini de edituri, pagini de ilustratori). 

Iar pe listă am pus cărți care mă provoacă ca părinte, cu trei persoane din ”public țintă” în casă – și ca ilustrator. Al treilea punct de vedere a fost elementul #local. Adică scriitor/ilustrator/editură/temă din țară.

Cărți pentru Vera (5 ani)

Dar Motan înoată, Dar Motan călătorește, scrise de Cristina Andone, ilustrate de Emi Balint, editura Nemira Publishing House, colecția Nemi.

Cărțile Dar Motan sunt asumat-educative, pisica îi conduce pe copii prin peripețiile creșterii. În cazul de față temele sunt: înotul (frica de apă) și călătoria (circulația, necunoscutul, întâlnirile interesante, socializarea). Recunosc, în general nu sunt interesată de cărți educative, acum însă mi-a atras atenția ilustratoarea Emi Balint. Desenele ei le cunosc de mai mult timp prin Clubul Ilustratorilor și așteptam cu nerăbdare să le revăd în cărți pentru copii! Îmi place să mă uit la imaginile work in progress, cum taie din hârtie maronie de împachetat, forme simple, naive, puțin geometrice pe care le transformă prin desen în ilustrații cu un efect simplu și proaspăt, limitate la câteva culori.

Dunguliță și primăvara, scrisă de Tinca Celnicu, ilustrată de mine, editura Migdal.

Recomandarea pentru această carte va suna așa: de ce am acceptat să o ilustrez…?

Pentru că este o poveste simplă, scurtă dar cu mai multe firicele/substraturi. Ce este primăvara pentru o pisică, ce înseamnă pentru o fetiță și ce anume pentru o pereche de bătrâni posomorâți, plictisiți? 

O carte optimistă despre optimism. 

Din punct de vedere al ilustrației – am pornit literalmente de la propoziția „Totul era gri”, și am deschis încet, de la pagină la pagină, culorile. Puteți revedea acelaș oraș fiind gri la început – colorat la sfârșit. 

Editura Migdal este o editură nouă, dedicată literaturii pentru copii. Aceasta este prima carte apărută la ei. 

Cărți pentru Iancu (8 ani):

Dragonul 32, scrisă de Victoria Pătrașcu, ilustrată de Mihaela Paraschivu, Editura Cartea Copiilor. 

Dacă stați în București, mergeți neapărat, măcar odată, cu tramvaiul 32, cu cartea în geantă. Dacă nu sunteți din București, o să vreți să mergeți; veți face un drum până-n capitală numai ca să vă dați cu Dragonul 32. Povestea începe din stație, fiți atenți deci, personajele din carte vor apărea încet-încet în jurul vostru. Mi se pare evident că trebuie făcut un teatru/eveniment/performance călător în tramvaiul respectiv, bazat pe carte și ilustrații! Ilustrații care, apropo, sunt din categoria aia provocatoare, „ciudată”. Lucrările Mihaelei Paraschivu le recunosc de departe, din prima. Îmi amintesc când la o expoziție a Clubului Ilustratorilor mi-a sărit în ochi „ciudățenia” aia, care îmi lipsea din lumea ilustrațiilor contemporane pentru copii. 

Dragonul 32 este o carte ”deschisă” – te invită să continui, să îmbogățești povestea. Este despre #mindfullness, cuvânt la modă, dar este despre aici și acum. 

Cartea a fost recomandată și de Grafic Front.”

Va urma

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *