Noutăți editoriale pentru copii, în luna aprilie II

Acestea sunt cărțile ilustrate, publicate în luna aprilie, în limba română, pentru categoria de vârstă 0-12 ani inclusiv. Aparițiile sunt grupate pe edituri, în ordine alfabetică. Acest articol este dedicat editurilor a căror denumire (a lor sau grupului din care fac parte) începe cu litera M – Z. Pentru editurile care nu se regăsesc în prezentul articol nu am identificat vreo apariție nouă, ocazional și din lipsă de date (cum ar fi data apariției, numele autorului/autoarei sau al ilustratorului/ilustratoarei).

Editura Niculescu

Eu, Cezar și gașca din Capitoliu. LIVE din Roma Antică!, scrisă de Frank Schwieger, ilustrată de Ramona Wultschner, tradusă de Ioan Lăzăresu, vârsta 8+ ani, copertă necartonată, format 23 x 16 cm, 208 pagini. De ce e Romulus mereu nespus de furios? Cum se face că niște gâște gâgâitoare ajung să salveze Capitoliul? Cum de se lasă Cleopatra înfășurată de bună voie într-un covor plin de praf? Și de ce trebuie să intre doi gladiatori, buni prieteni, într-o luptă unul împotriva celuilalt? Cartea prietenilor din Roma antică: Cezar & Co. își povestesc aici nenumăratele lor aventuri!

Primul meu atlas. O călătorie în jurul lumii, scrisă de Sandrine Le Guen, ilustrată de Steffie Brocoli, tradusă de —, vârsta 6+ ani, copertă necartonată, format 30 x 26 cm, 64 pagini. 7 continente, 197 de țări, 5 oceane și multe mări… Aceasta este lumea pe care Antoine, un băiețel în vârstă de zece ani, te invită să o descoperi în acest atlas colorat, conceput ca un jurnal de călătorie!

Eșecuri fantastice, scrisă de Luke Reynolds, ilustrată de M.S. Corley, tradusă de Antonia Gîrmacea, vârsta 6+ ani, copertă necartonată, format 20 x 13 cm, 264 pagini. Povestiri adevărate cu oameni care au schimbat lumea după ce mai întâi au eșuat.

Sfaturile lui Andrei, scrisă de Ion Gheorghediac și Andrei Gheorghediac, ilustrată de Marella Popescu, vârsta 8+ ani, copertă cartonată, format 26 x 20 cm, 80 pagini. Carte educativ-preventivă pentru toți copii șinu numai, care descrie tipurile de comportamente care îi pot ajuta atunci când ajung în situații potențial periculoase. Povestirile, recomandările cu caracter preventiv, jocurile tematice și testele de evaluare vor contribui la însușirea unor măsuri de autoprotecție adecvate.

Editura Pandora Publishing, colecția Panda

Dacă animalele și-ar da pupici de noapte bună, scrisă de Ann Whitford Paul, ilustrată de David Walker, tradusă de Domnica Drumea, vârsta 4+ ani, copertă necartonată, format 24 x 24 cm, 32 pagini. În acesta poveste micuțul tău va descoperi o serie de animale, puii lor, părți ale corpului animalelor și sunetele lor. Dar oare ce se întâmplă dacă animalele ar face ce facem noi? Și dacă, la fel ca noi, animalele și-ar da pupici de noapte bună, cerul s-ar face de smoală, luna ar fi strălucitoare, și toți, cu mic, cu mare s-ar culcuși împreună.

Editura Polirom

Feriți-vă de Șabalu!, scrisă de Oliver Scherz, ilustrată de Daniel Napp,  tradusă de Iulian Bocai, vârsta 6+ ani, copertă cartonată, format 23,5 x 16 cm, 144 pagini. Lui Mo și fraților săi, Kaja și Jonathan, li se face pielea de găină când intră în parcul de distracții părăsit. Apoi, brusc, întregul parc se trezește la viață. Încep să apară dinozauri, indieni, oracole și uriași. Și un castel pare să lumineze în depărtare. Frații sunt atrași de el ca prin farmec. Fiindcă în castelul acela locuiește marele Șabalu, cel care-i joacă pe toți pe degete…

Editura Seneca

Adio petrol, scrisă și ilustrată de Harriet Russell, tradusă de —, vârsta 6+ ani, copertă necartonată, format 23 x 14 cm, 40 pagini. După cum știți, petrolul este o resursă neregenerabilă. Dar de unde vine? Cum este produs? Și ce se va întâmpla? Cartea prezintă problema economisirii energiei și surselor regenerabile. O călătorie frumos ilustrată de la colectarea separată a deșeurilor la izolația termică, de la reciclare la reducerea poluării; această poveste ne arată că putem schimba lumea și că nimeni nu e prea mic să facă diferența.

Editura RAO

Cine a fost acest… Neil Armstrong?, scrisă de Franco Cosimo Panini, ilustrată de Luca Poli, tradusă de —, vârsta 8+ ani, copertă necartonată, format — cm, 81 pagini. Datorită lui Neil Armstrong, primul om care a pășit pe Lună, omenirea poate acum supraviețui și călători în spațiu, poate visa la cucerirea altor planete. Celebrele cuvinte pe care le-a rostit când a pășit pentru prima oară pe Lună au rămas în istoria științei ca o dovadă de necontestat a perseverenței și curajului: „Un pas mic pentru mine, un pas uriaș pentru omenire!”.

Cine a fost acest… Leonardo Da Vinci?, scrisă de Franco Cosimo Panini, ilustrată de Luca Poli, tradusă de —, vârsta 8+ ani, copertă necartonată, format — cm, 81 pagini. Chiar dacă a trăit acum peste 500 de ani, Leonardo da Vinci este încă actual! Nu numai schițele și picturile sale, dar și studiile de anatomie, invențiile, creațiile sale în domeniul mecanicii aplicate, tehnologiei zborului sau a cele subacvatice, pasiunea pentru lumea vie și astronomie, toate acestea sunt prezentate cu umor în această carte bogat ilustrată.

Mini aventurile lui Alice în Țara Minunilor și în Țara Oglinzilor, scrisă de Lewis Carroll, ilustrată de Martina Peluso, tradusă de —, vârsta 8+ ani, copertă —, format de buzunar, 320 pagini. Clasica poveste revine în atenția micuților cititori într-o nouă versiune. După ce veți călători în Țara Minunilor, dar şi în Țara Oglinzilor, cu siguranță că veți avea o mulțime de întrebări legate de lumea năstruşnică pe care tocmai ați vizitat-o. Veți găsi toate răspunsurile la finalul cărții, alături de informații despre sursele de inspirație care l-au influențat pe Lewis Carroll în realizarea acestei capodopere nemuritoare.

Mini Peter Pan, scrisă de J.M. Barrie, ilustrată de Claudia Venturini, tradusă de —, vârsta 8+ ani, copertă —, format de buzunar, 320 pagini. Într-o noapte de iarnă, Peter Pan intră în zbor pe fereastra camerei copiilor familiei Darling, ducându-i pe aceştia în misterioasa şi magica Țară de Nicăieri. Acolo, un băiat care nu creşte niciodată îi poartă într-o serie de aventuri incitante. Cartea cuprinde întreaga poveste, însoțită de note utile.

Editura Univers

Ziua când lupul cenușiu a devenit albastru, scrisă de Gilles Bizouerne, ilustrată de Ronan Badel, tradusă de —, vârsta 3+ ani, copertă cartonată, format 22 x 22 cm, 36 pagini, colecția Unicorn. În această dimineaţă, lupul cenuşiu a devenit complet albastru, de la bot până-n vârful cozii. Ce ciudat arată! Dar dacă e… ziua lui norocoasă!?!

Veselia lupului cenușiu, scrisă de Gilles Bizouerne, ilustrată de Ronan Badel, tradusă de —, vârsta 3+ ani, copertă cartonată, format 22 x 22 cm, 36 pagini, colecția Unicorn. Într-o dimineaţă, lupul cenuşiu se trezeşte foarte vesel, dar chiar foarte vesel. „– O, ce zi frumoasă! Mmm, mi-e foame, mi-e FOAAARTE foame!”. Ceea ce nu ştie lupul este că în unele zile e mai bine să rămâi acasă…

Cum să ne simțim mai bine. Pentru copilașii îngrijorați, scrisă de Holly Brochamnn și Leah Bower, ilustrată de Shirley Ng-Benitez, tradusă de —, vârsta 3+ ani, copertă cartonată, format 25,4 x 20,3 cm, 36 pagini, colecția Unicorn. Povestea în versuri rimate, amuzante și ușor de memorat, îi ajută pe copii să identifice grijile și să înțeleagă de unde vin ele; și, nu în ultimul rând, le oferă copiilor metode și strategii utile, la îndemâna oricui, prin care să-și diminueze neliniștile și să-și calmeze grijile.

Cum să ne simțim mai bine. Pentru copilașii care fac crize de furie, scrisă de Holly Brochamnn și Leah Bower, ilustrată de Shirley Ng-Benitez, tradusă de —, vârsta 4+ ani, copertă cartonată, format 20,3 x 25,4 cm, 36 pagini, colecția Unicorn. Povestea în rime îi ajută pe copii să și identifice furia și le oferă metode utile pentru a se liniști. Include o Notă pentru părinți și educatori care conține și mai multă informație despre cum îți poți ajuta micuțul în timpul crizelor de furie.

Bobi și Dani nu se lasă intimidați, scrisă de James M. Foley, ilustrată de Shirley Ng-Benitez, tradusă de —, vârsta 3+ ani, copertă cartonată, format 25,4 x 20,3 cm, 36 pagini, colecția Unicorn. Lui Bobi şi lui Dani le place să alerge şi să danseze prin pădure… până când apare Albert, o gaiţă care pune porecle răutăcioase tuturor animalelor din pădure. Cu ajutorul lui Betty, regina albinelor, Bobi şi Dani învaţă cum să se simtă mai bine şi le ajută pe celelalte animale din pădure să nu stea triste din pricina lui Albert. Împreună, pot să-l înfrunte pe răutăciosul de Albert!

Spino, scrisă și ilustrată de Ilaria Guarducci, tradusă de —, vârsta 3+ ani, copertă cartonată, format 26 x 19,5 cm, 36 pagini, colecția Unicorn. Spino trăiește într-o pădure întunecată-întunecată și este acoperit complet de spini. Este extrem de rău și își petrece timpul înfricoșându-i pe toți. Într-o zi, însă, spini săi încep să cadă…până când Spino se trezește moale și trandafiriu ca o bomboană gumată! Dacă nu mai reușește să sperie pe nimeni, ce-o să se facă el de-acum înainte?

Zâna fericirii, scrisă de Cornelia Funke, ilustrată de Sybille Hein, tradusă de —, vârsta 3+ ani, copertă cartonată, format 28,5 x 21,5 cm, 36 pagini, colecția Unicorn. Mulţi oameni nu înţeleg ce înseamnă să fii fericit. Sunt cazuri încăpăţânate de posomorală şi proastă dispoziţie. Aceşti indivizi nefericiţi sunt specialitatea zânei fericirii, Pistazia. Praful ei fermecat colorează lumea în verde, albastru, roşu şi galben şi îţi vine să plângi de bucurie! Un dar care oferă, pagină cu pagină, tot mai multă bucurie!

Magazinașul de speriat și teribilul praf de scărpinat, scrisă de Magdalena Hai, ilustrată de Teemu Juhani, tradusă de —, vârsta 4+ ani, copertă cartonată, format 21 x 14,8 cm, 64 pagini, colecția Unicorn. Micuța Nina e hotărâtă să lucreze într-un magazinaș de speriat ca să strângă bani pentru o bicicletă și alte câteva lucruri pe care și le dorește. Însă aici, dă peste domnul Cook, proprietarul, care nu se mai poate opri din râs, iar Nina trebuie să descopere împreună cu stafia Patti praful antiscărpinat, ca să poată duce tratativele de angajare.

Snufi Haiduc și prietenul lui grăsuț, scrisă de Paul Maar, ilustrată de Sabine Buchner, tradusă de —, vârsta 5+ ani, copertă cartonată, format 21 x 14,8 cm, 80 pagini, colecția Unicorn. Înainte ca Nicu să-l cunoască pe Dan, fiecare dintre ei avea un prieten invizibil: căţelul Snufi era al lui Nicu, iar Mops Mucki al lui Dan. Dar deodată Nicu şi Dan sunt cei mai buni prieteni, se distrează împreună şi nu mai au nevoie de însoţitori invizibili. Câinilor nu le vine să creadă ce li se întâmplă și încep să-şi caute un nou prieten printre oameni.

Animalele deșertului în marele oraș, scrisă de Katalina Brause, ilustrată de Wiebke Rauers, tradusă de —, vârsta 4+ ani, copertă cartonată, format 21 x 14,8 cm, 144 pagini, colecția Unicorn. În deșertul Sandara este mare agitație: Dumdidum, micul dromader, nu mai este – a dispărut în marele oraș. Pentru Finnek, vulpea de deșert, e lucru clar: nu mai e cale de întors. Aventura prietenilor noștri începe!

Raț și Mimi, scrisă de Franziska Gehm, ilustrată de Frederic Bertrand, tradusă de —, vârsta 5+ ani, copertă cartonată, format 21 x 14,8 cm, 88 pagini, colecția Unicorn. Leneşul Raţ duce o viaţă pe măsura numelui său. Preferă să lenevească toată ziua! Dar apoi molia Mimi vine să locuiască cu el. Gata cu sforăitul! Mimi dă radioul tare, iar Raţ cade din copac, nimerind în mijlocul unei aventuri nemaipomenite în care chiar el este eroul! Pentru că găseşte un tempofon magic, care poate opri timpul în loc…

Lupul care voia să călătorească în jurul lumii, scrisă de Orianne Lallemand, ilustrată de Eleonore Thuillier, tradusă de —, vârsta 2+ ani, copertă cartonată, format 21,5 x 21,5 cm, 40 pagini, colecția Unicorn. Lupul se plictiseşte în pădurea lui. Până când, într-o zi, îi vine o idee strălucită: ce-ar fi să călătorească? Întotdeauna a visat să facă înconjurul pământului! Numai cu un rucsac în spate, iată-l plecat spre Italia, Egipt, Canada, Africa şi multe alte locuri. O să se-ntoarcă teafăr din călătoria în jurul lumii?

Lupul care voia să-și schimbe culoarea, scrisă de Orianne Lallemand, ilustrată de Eleonore Thuillier, tradusă de —, vârsta 2+ ani, copertă cartonată, format 21,5 x 21,5 cm, 40 pagini, colecția Unicorn. În această dimineaţă, Lupul este foarte prost dispus. Nu i se pare că e frumos aşa cum e, negru din cap până-n picioare! S-a hotărât, o să-şi schimbe culoarea! Dar nu-i aşa de uşor cum crede el…

Editura Univers Enciclopedic

Micul grădinar, scrisă de Gerda Marie Scheidl, ilustrată de Bernadette Watts, tradusă de —, vârsta 3+ ani, copertă cartonată, format 28 x 21,5 cm, 32 pagini. Printre florile de câmp de care micul grădinar are grijă, se află și o margaretă, cam nemulțumită de poienița în care crește. A auzit ea despre grădina splendidă din vecini și ar vrea să plece acolo. Micul grădinar îi îndeplinește dorința, însă curând margareta află că o grădină mare și splendidă nu e neapărat un loc mai bun. 

O lume minunilor. Munții, scrisă de Charlotte Guillain, ilustrată de Chris Madden, tradusă de —, vârsta 3+ ani, copertă cartonată, format 29 x 23,5 cm, 64 pagini. Magnificii munți se înalță deasupra tuturor lucrurilor, străjuind Pământul. Descoperă uimitoarele comori pe care le ascund acești uriași vechi de milioane de ani.Pornește într-o călătorie în jurul lumii ca să vezi fauna, peisajele superbe și minunile naturale ale acestor monumente de piatră în continuă schimbare.

Ursuleții năzdrăvani, scrisă de Svetlana Petrovic, ilustrată de Vincent Hardy, tradusă de —, vârsta 3+ ani, copertă necartonată, format 26,5 x 23 cm, 32 pagini. O poveste amuzantă despre o fetiţă drăgălaşă şi doi ursuleţi năzdrăvani.

Minunata aventură a lui Tony, scrisă și ilustrată de Steve Smallman, tradusă de —, vârsta 3+ ani, copertă necartonată, format 26,5 x 24 cm, 24 pagini. Micuţul Toni, puiul de cârtiţă, vrea să fie un erou, aşa că se furişează noaptea, dornic de aventură. Pe drum se întâlneşte cu Albert, ariciul, şi amândoi pornesc în căutarea unei baghete magice. Oare o vor găsi? Această carte frumos ilustrată îi va face pe copii să descopere bucuria de a citi şi povesti. 

Descoperă natura, ilustrată de Christine Kugler, tradusă de —, vârsta 3+ ani, copertă necartonată, format 31 x 23 cm, 16 pagini. Micii cititori sunt invitați să descopere multe detalii amuzante și să le denumească, să afle care sunt plantele și animalele din zonă și să caute balonul roz care se ascunde pe fiecare pagină dublă. 

Vreau să zbor, scrisă de Bonnie Grubman, ilustrată de Carolien Westermann, tradusă de —, vârsta 3+ ani, copertă necartonată, format 25 x 24 cm, 32 pagini. Atunci când o vede pe Pasăre zburând pe cer, Iepurașul nu-și mai dorește decât un singur lucru: să zboare şi el! Dar, oricât încearcă, nu reușește nici măcar să se desprindă de pământ. Oare ce e de făcut?

Descoperă lumea lui Tahiti, scrisă de Julia Boehme, ilustrată de Julia Ginsbach, tradusă de —, vârsta 3+ ani, copertă necartonată, format 31,5 x 23,5 cm, 16 pagini. Pe unde s-a ascuns Ciuf? Mica suricată Tafiti nu-şi găseşte prietenul cel mai bun nicăieri. Speră că Maiestatea Sa, leul King Kofi nu l-a prins pe prietenul său! Împreună cu mica suricată, copiii încep o căutare palpitantă şi explorează savana africană. Purcelul Ciuf s-a ascuns pe fiecare pagină dublă. Cine reuşeşte să îl descopere primul?

Micul raton nu mai are nevoie de suzetă, scrisă de Britta Sabbag, ilustrată de Igor Lange, tradusă de —, vârsta 0+ ani, copertă necartonată, format 24 x 24 cm, 16 pagini. Cei mici au nevoie de suzeta lor: ca să adoarmă, să se aline cu ea când se simt trişti şi au nevoie de mângâiere, sau în situaţiile în care nu se simt în siguranţă. Adesea le este greu să renunţe la acest obicei îndrăgit de bunăvoie. Această cărticică adorabilă îi va ajuta!

Cei mai buni prieteni, scrisă de Stephanie Moss, ilustrată de Caroline Pedler, tradusă de —, vârsta 3+ ani, copertă cartonată, format 24 x 24 cm, 24 pagini. O carte despre frumusețea prieteniei, despre bucuria de a împărtăși, despre ce înseamnă să fii mereu alături de cineva pe care îl iubești.

Revenim la începutul lunii iunie cu noutățile editoriale pentru copii ale lunii mai.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *