Noutăți editoriale pentru copii, luna aprilie I

Continuăm seria de articole privind noutățile editoriale în materie de cărți ilustrate, publicate în luna aprilie, în limba română, pentru categoria de vârstă 0-12 ani inclusiv. Aparițiile sunt grupate pe edituri, în ordine alfabetică. Acest articol este dedicat editurilor a căror denumire (a lor sau grupului din care fac parte) începe cu litera A – L. Pentru editurile care nu se regăsesc în prezentul articol nu am identificat vreo apariție nouă, ocazional și din lipsă de date (cum ar fi data apariției, numele autorului/autoarei sau al ilustratorului/ilustratoarei).

Grup Editorial Art, Editura Arthur

Colecția Arthur Gold

Povestirile Bardului Beedle, scrisă și ilustrată de J.K. Rowling, tradusă din limba engleză de Florin Bican, vârsta 10+ ani, copertă cartonată, format 20,5 x 14 cm, 136 pagini. Cinci basme fascinante, pline de magie și iscusință, „Povestirile Bardului Beedle” au fost lecturi favorite înainte de culcare veacuri de-a rândul în casele de vrăjitori.

Cronicile din Narnia I. Nepotul magicianului, scrisă de C.S. Lewis, ilustrată de Pauline Baynes, tradusă din limba engleză de Irina Oprea și Radu Paraschivescu, vârsta 10+ ani, copertă cartonată, format 20,5 x 14 cm, 182 pagini. Ce ai face dacă într-o zi cineva ţi-ar oferi un inel fermecat, să călătoreşti cu el în alte lumi – lumi fantastice, despre care nici nu ştiai că există?

Cronicile din Narnia III. Calul și băiatul, scrisă de C.S. Lewis, ilustrată de Pauline Baynes, tradusă din limba engleză de Irina Oprea și Radu Paraschivescu, vârsta 10+ ani, copertă cartonată, format 20,5 x 14 cm, 200 pagini. În noaptea în care Shasta află că nu e fiul pescarului Arsheesh şi că acesta vrea să-l vândă ca sclav, se hotărăşte să fugă din Calormen împreună cu Bree, Calul Vorbitor. În cetatea Tashbaan, află de complotul pus la cale de calormeni împotriva narnienilor şi pornește într-un suflet spre Narnia, sperând că o să ajungă la timp ca să-i avertizeze de pericolul care-i paşte. 

Cronicile din Narnia V. Călătorie cu Zori de zi, scrisă de C.S. Lewis, ilustrată de Pauline Baynes, tradusă din limba engleză de Irina Oprea și Radu Paraschivescu, vârsta 10+ ani, copertă cartonată, format 21 x 14,5 cm, 232 pagini. Lucy și Edmund, împreună cu nesuferitul lor văr Eustace, sunt absorbiți ca prin minune într-un tablou cu o corabie pe mare. E vorba despre Zori de zi, la bordul ei găsindu-se Caspian, Regele Narniei, care îi caută pe cei șapte lorzi rătăciți ai Narniei.  Călătoria îi duce către Capătul Lumii, însă până acolo sunt legați și scoși la vânzare de negustori de sclavi, se întâlnesc înfricoșător de aproape cu un balaur și vizitează mai multe insule fermecate – inclusiv locul unde se împlinesc visele.

Colecția Trofeul Arthur

Olguța și un bunic de milioane, scrisă de Alex Moldovan, ilustrată de József Vass,  reeditare, vârsta 10+ ani, copertă cartonată, format 20,5 x 16 cm, 280 pagini. “Olguța e o fată inteligentă, care taxează dubla măsură din discursul adulților, moralismele fără acoperire în comportament și, în general, tot ceea ce plictisește sau nedreptățește. Este o poveste despre familie și una despre prietenie (inclusiv dintre om și câine!), despre încredere și răni. Ilustrațiile făcute de József Vass ar merita o expoziție.” (Alina Purcaru)

Olguța și Operațiunea Jaguarul, scrisă de Alex Moldovan, ilustrată de József Vass, reeditare, vârsta 10+ ani, copertă cartonată, format 20,5 x 16 cm, 253 pagini. Deși viitorul arată promițător, Olguța e asaltată de noi dificultăți. Trebuie să rezolve misterul unei dispariții de care depinde viața mamei și să facă rost în doar două zile de o sumă enormă de bani. Bunicul ei milionar a dispărut, iar răpitorul nu e deloc genul de persoană cu care se poate negocia. 

Colecția Arthur Retro

Cățelușul șchiop, scrisă de Elena Farago, ilustrată de Ethel Lucaci Băiaș, reeditare, vârsta 7+ ani, copertă necartonată, format 24 x 22 cm, 56 pagini. „Eu nu sunt destul de mare/ Ca să pot să-nvăț măcar,/ De pe carte, o urare,/ Și nu sunt destul de mare/ Ca să-ți dau un dar./ Dar îți dau o sărutare,/ Ici, pe obrăjor,/ Și pe mâna asta care/ Mă-ngrijește-n fiecare/ Zi, cu-atâta dor!/ Zile lungi și voie-bună/ Îți doresc eu mult,/ Și mă rog de flori să-ți spună/ Să mă ierți, mămică bună,/ Că nu știu mai mult!”

Ariciul în ceață, scrisă de Serghei Kozlov și Iuri Norstein, ilustrată de Francesca Iarbusova, reeditare, tradusă din limba rusă de Antoaneta Olteanu, vârsta 7+ ani, copertă cartonată, format 28,5 x 21,5 cm, 56 pagini. Cu firea lui contemplativă de filozof, Ariciul are tabietul lui: în fiecare seară pornește spre casa Ursulețului ca să privească împreună stelele, în timp ce beau ceai și savurează dulceață de zmeură. Numai că astă-seară se întâmplă ceva ieșit din comun. În drum spre Ursulet, din ceața groasă care învăluie totul în jur se ivește silueta unui cal alb : ”Ce-o facel el acolo, în ceață?”.

Colecția Cărți cu haz

Jurnalul unui puști. Jurnalul meu, scrisă și ilustrată de Jeff Kinney, tradusă din limba engleză de Ecaterina Godeanu, vârsta 7+ ani, copertă cartonată, format 20 x 14 cm, 224 pagini. Ai ocazia să fii autor, ilustrator şi personaj principal. Cu o mulţime de pagini interactive, dar şi cu suficient spaţiu în care să scrii povestea vieţii tale, această carte este tot ce-ţi trebuie pentru a crea propria capodoperă. Dar, după ce termini, ai grijă s-o pui într-un loc sigur. Pentru că, atunci când vei fi bogat şi faimos, chestia asta o să valoreze o avere.

Jurnalul unui puști 8: Ghinion cu carul, scrisă și ilustrată de Jeff Kinney, tradusă din limba engleză de Andra Matzal, vârsta 7+ ani, copertă cartonată, format 20,5 x 14 cm, 224 pagini. Greg Heffley e tot mai stresat. Mama lui crede că jocurile video îi fac creierul praf, aşa că vrea ca fiul ei să nu se mai joace, ci să-şi exploreze „latura creativă“. Halloweenul se apropie și el, făcând lucrurile încă mai înfricoșătoare.

Jurnalul unui puști 11: Dublu sau nimic, scrisă și ilustrată de Jeff Kinney, tradusă din limba engleză de Andra Matzal, vârsta 7+ ani, copertă cartonată, format 21 x 14,5 cm, 224 pagini. Greg Heffley e tot mai stresat. Mama lui crede că jocurile video îi fac creierul praf, aşa că vrea ca fiul ei să nu se mai joace, ci să-şi exploreze „latura creativă“.Halloweenul se apropie și el, făcând lucrurile încă mai înfricoșătoare.

Jurnalul unui puști 15: La ananghie, scrisă și ilustrată de Jeff Kinney, tradusă din limba engleză de Ioana Vîlcu, vârsta 7+ ani, copertă cartonată, format 20,5 x 16 cm, 224 pagini. Greg Heffley și familia lui pornesc într-o excursie cu cortul de-a lungul țării. Numai că le sunt date peste cap planurile și se trezesc blocați într-un parc pentru autorulote care nu-i tocmai locul potrivit pentru o vară de vis. Situația se înrăutățește când cerul se deschide și nivelul apei începe să crească, făcându-i să se întrebe dacă vacanța lor mai are sorți de izbândă – sau dacă sunt deja la ananghie, fără scăpare.

Colecția Lectura 7-9 ani

Viață de câine: Jurnalul foxului Miki, scrisă de Sașa Ciornîi, ilustrată de Dan Ungureanu, reeditare, tradusă din limba rusă de Camelia Dinu, vârsta 7+ ani, copertă cartonată, format 25,5 x 20 cm, 88 pagini. Viața unui câine nu e deloc simplă. Miki, de exemplu, e gurmand. Îi plac apa – în niciun caz supa! – și carnea crudă, și ar vrea să mănânce direct de pe podea, nu din castron. Oamenii nu-l înțeleg, dar asta nu e o problemă, nici el nu prea înțelege lumea oamenilor… De ce, de exemplu, nu țin ei vaca în sufragerie, și bat drumul până la grajd? De ce adulții citesc în gând, și nu cu voce tare, așa cum e cel mai frumos? Sau, mai important ca orice, oare copiii au coadă?

Colecția Lectura 10-11 ani

Extraterestrul, care își dorea ca amintire o pijama, scrisă de Matei Vișniec, ilustrată de Andra Bădulescu, reeditare, vârsta 7+ ani, copertă cartonată, format 22 x 22 cm, 88 pagini. Crescuți doar de o bunică, trei frați descoperă un extraterestru cu trei ochi, trei mâini și trei picioare. Cu o mână poate arăta spre trecut, cu alta spre prezent, iar cu a treia spre viitor. Cu ochiul albastru vede spațiul, cu cel verde vede timpul, iar cu cel portocaliu visează. Extraterestrul le vine în ajutor copiilor, iar ei îl sprijină să înțeleagă ce înseamnă economia în sistemul solar. Și mai ales îi dau un nume pământesc.

Colecția Benzi desenate

Însemnările unei puștoaice 12: Povestirile unei catastrofe amoroase nu chiar atât de secrete, scrisă și ilustrată de Rachel Renée Russell, tradusă din limba engleză de Irina Ornea, vârsta 7+ ani, copertă cartonată, format 20,15 x 14 cm, 272 pagini. Ce te faci când îți SUPERI din greșeală AMOREZUL?

Grupul Editorial Art, Editura Vlad și Cartea cu Genius

Rostogol merge acasă, scrisă de Lavinia Braniște, ilustrată de Andrei Măceșanu,  reeditare, vârsta 6+ ani, copertă cartonată, format 25 x 18 cm, 96 pagini, colecția Trofeul Arthur. După o carieră îndelungată, doamna Flavia, o barză inimoasă, așteaptă să iasă la pensie. Toată viața a zburat de colo, colo ducându-i pe bebeluși la mama lor. Încă un transport și gata: porcușorul Rostogol, ultimul din cei unsprezece frați transportați de ea, e însă și cel mai greu. În plus, are rău de înălțime. Trebuie să meargă pe jos și totul se complică: un vulpoi și trei corbi au pus ochii pe micul Rostogol.

Malala și creionul magic, scrisă de Malala Yousafzai, ilustrată de Kerascoët, tradusă din limba engleză de Ioana Bâldea Constantinescu, reeditare, vârsta 4+ ani, copertă cartonată, format 26 x 23,5 cm, 42 pagini, colecția Genius cartonat. Povestea adevărată a fetiței care și-a dorit o lume mai bună. 

Cartea copiilor

Leul de bibliotecă, scrisă de Michelle Knudsen, ilustrată de Kevin Hawkes, tradusă de Florin Bican, vârsta 3+ ani, copertă cartonată, format 29 x 25 cm, 48 pagini. E un leu în bibliotecă și nimeni nu știe ce să facă. Există o regulă despre păstrarea liniștii și există o altă regulă despre alergat, care e interzis. Dar nu există nicio regulă despre lei! Însă câteodată există un motiv serios să nu respecți regulile. Chiar și într-o bibliotecă. 

Editura Casa

Colecția De ce? De ce? De ce?

Ceasul și măsurarea timpului, scrisă și ilustrată de Angela Weinhold, tradusă de —, vârsta 4+ ani, copertă cartonată, format 27,8 x 24,5 cm, 16 pagini. Această carte explorează elementele legate de timp, ajutând copiii să înțeleagă conceptul de timp, unități de timp și măsurare a acestuia, și să stăpânească capacitatea de a citi ceasul.

Să învățăm regulile de circulație, scrisă și ilustrată de Peter Nieländer, tradusă de —, vârsta 4+ ani, copertă cartonată, format 19,1 x 17,7 cm, 16 pagini. Această carte îi ajută pe copii să înțeleagă cele mai importante reguli de circulație cu ajutorul imaginilor grăitoare și ale ferestrelor jucăușe.

Casa Cărții de Știință

Grivei și Smântânică, scrisă de Alexandru Sprînceană, ilustrată de Evelina Hatnean, vârsta — ani, copertă —, format 20 x 13 cm, 74 pagini. Dragi copii, sunteți pregătiți să aflați aventurile cățelului Grivei și ale pisicuței Smântânică? Pe lângă descoperirea întâmplărilor prin care trec personajele noastre, vă invităm să vă lăsati imaginația să se joace la rândul ei, colorând desenele din această carte!

Editura Corint Junior

Bondărel și curajul, scrisă de Britta Sabbag și Maite Kelly, ilustrată de Joell Tourlonias, tradusă de Mara Wagner, vârsta 4+ ani, copertă cartonată, format 28 x 21,5 cm, 32 pagini. Orice vis poate prinde aripi dacă ești perseverent, dacă nu te dai bătut și crezi în forțele tale.

Cum să construiești un avion, scrisă și ilustrată de Martin Sodomka, tradusă de Helliana Ianculescu, vârsta 9+ ani, copertă cartonată, format 21 x 21 cm, 58 pagini. Seria aventurilor tehnice continuă! Eroii plini de umor îi vor face pe copii să înțeleagă, cu ajutorul unor ilustrații simple și clare, cum se construiește și cum funcționează un avion.

Editura Crișan

Crăiasă zăpezii, realizată și ilustrată de Matt Wolf și Tony Wolf, vârsta 3+ ani, copertă cartonată, format 26 x 20 cm, 12 pagini. Povestea clasica, in spectaculoase imagini tridimensionale.

Editura Curtea Veche

Povestea lui Ma care voia să fie altcineva, scrisă de Momomo, ilustrată de Livi Po, vârsta 2+ ani, copertă necartonată, format 13 x 13 cm, 36 pagini. Inspirată de filtrele de pe net și de impactul lor asupra felului în care alegem să ne prezentăm în faţa celorlalţi, MOMOMO a creat o poveste care îi învaţă pe cei mici despre cât de important este să fie ei înşişi.

Domnul Colț, scrisă de Benas Berantas, ilustrată de Tania Rex, tradusă de Ludovic-Ștefan Skultely, vârsta 2+ ani, copertă cartonată, format 23,5 x 21,5 cm, 48 pagini. Benjamin este foarte atașat de micul apartament în care locuiește împreună cu părinții. De aceea, nu e foarte încântat să afle că se vor muta în curând, chiar dacă în noua casă va fi mai mult spațiu. Așa că se gândește să lase o amintire pentru noul proprietar și… începe să deseneze pe pereți. Doar că desenul prinde viață și se prezintă: Domnul Colț.

Mașina timpului, scrisă de H.G. Wells, repovestită de Eric Brown, ilustrată de Felix Benneti, tradusă de Elena Tătaru, vârsta 6+ ani, copertă necartonată, format 20 x 13 cm, 64 pagini. Exploratorul Timpului a innventat o mașină a timpului, care poate face lucruri ce depășesc până și imaginația lui bogată. Va afla ce i-a rezervat viitorul? Și care este oare viitorul oamenirii?

Norișorul Roz și coșul cu dulciuri, partea a III-a, scrisă de Cristina Donovici, ilustrată de Anda Ansheen, vârsta 4+ ani, copertă cartonată, format 20 x 20 cm, 36 pagini. Norişorul Roz vine din nou în ajutorul copiilor mici, de data aceasta învățându-i cum să aibă un stil de viață sănătos și echilibrat. Lumea minunat ilustrată din carte şi personajele ei magice vor fermeca şi de această dată pe oricine îi va trece pragul.

Poveștile prieteniei, scrisă de Cristina Donovici și Alex Donovici, ilustrată de Anca Smărădache, vârsta 5+ ani, copertă cartonată, format 23,5 x 19 cm, 96 pagini. Alături de personaje fantastice, amuzante, inedite, voi, micii și marii cititori ai acestei cărți, veți străbate lumi uimitoare, care vă vor călăuzi spre descoperirea uneia dintre cele mai minunate legături din lume – prietenia.

Eroi rătăciți. Teribila capcană a Herei, scrisă de Stella Tarakson, ilustrată de Nick Roberts, tradusă de Elena Tătaru, vârsta 8+ ani, copertă necartonată, format 20 x 13 cm, 184 pagini. Această carte, la fel ca și celelalte din serie, reprezintă o modalitate amuzantă, fermecătoare și plină de imaginație de a cunoaște mitologia greacă.

Eroi rătăciți. Arahne și mănușile de aur, scrisă de Stella Tarakson, ilustrată de Nick Roberts, tradusă de Elena Tătaru, vârsta 8+ ani, copertă necartonată, format 20 x 13 cm, 184 pagini. O carte pentru copii care îi va duce în minunata lume a zeilor greci și îi va fermeca cu aventurile extraordinare prin care trece Tim, un băiețel care devine erou fără să-și dea seama.

Editura Frontiera

Cartea omuleților, scrisă de Mircea Stanciu, ilustrată de Ștefan Georgescu, vârsta 7+ ani, copertă cartonată, format 23,5 x 22,5 cm, 48 pagini. Cartea ne propune mai multe portrete de omuleți, toți fictivi, dar posibili, cum ar fi: băiețelul care râde-ntruna, fetița călătoare, băiatul care înflorește tot ce povestește, fetița care cântă și dansează… În care dintre ei ne recunoaștem mai bine? De care suntem mai depărtați? Cum suntem noi, la urma urmei, și ce nume nou de personaj am inventa, ca să ni se potrivească?

Editura Gama

Luna iubește arta, scrisă de Joseph Coelho, ilustrată de Fiona Lumbers, vârsta 3+ ani, copertă —, format 27 x 24 cm, 32 pagini. O poveste minunată despre artă și puterea prieteniei. Luna merge în excursie la muzeu și, pe lângă opere de Van Gogh, Picasso, Jackson Pollock, va descoperi că arta este un limbaj universal, care îi poate ajuta pe oameni să se apropie unii de ceilalți.

Luna iubește ziua de mers la bibliotecă, scrisă de Joseph Coelho, ilustrată de Fiona Lumbers, vârsta 3+ ani, copertă —, format 27 x 24 cm, 32 pagini. O poveste terapeutică despre despărțirea părinților și puterea vindecătoare a poveștilor. În fiecare săptămână, Luna abia așteaptă ziua specială: cea în care descoperă magia de pe rafturile bibliotecii și, totodată, ziua pe care o petrece cu tatăl ei.

Editura Lizuka Educativ

Cine face…? Animale și păsări din America, scrisă și ilustrată de Dorin Bujdei, vârsta 0+ ani, copertă necartonată, format 24 x 21 cm, 26 pagini. De-a lungul și de-a latul Pământului, în adâncurile mărilor și oceanelor sau în înaltul cerului, trăiesc o sumedenie de păsări și animale. Unele drăguțe, altele de-a dreptul fioroase, unele mici, altele uriașe.

Editura Litera

Puterea exemplului. Fii perseverent!, scrisă de Zanni Louise, ilustrată de Missy Turner, tradusă de Laura Frunză, vârsta 2+ ani, copertă cartonată, format 26,5 x 20,5 cm, 32 pagini. Să fii perseverent înseamnă să nu renunți atunci când îți este greu. Perseverența îți dă curaj să accepți noi provocări; să faci în așa fel încât lucrurile complicate să devină simple pentru tine. Și să depășești orice obstacol. Această carte îi va ajuta pe copii și părinți deopotrivă să descopere ce este perseverența.

Puterea exemplului. Fii onest!, scrisă de Zanni Louise, ilustrată de Missy Turner, tradusă de Laura Frunză, vârsta 2+ ani, copertă cartonată, format 26,5 x 20,5 cm, 32 pagini. Să fii onest înseamnă să fii sincer cu tine însuți și cu ceilalți. Onestitatea îi apropie pe oameni, le dă siguranță și încredere unii în alții. Nu este întotdeauna simplu să fii onest. Uneori poate fi o decizie greu de luat. Această carte îi va ajuta pe copii și părinți deopotrivă să descopere ce este onestitatea.

Eu și mami, scrisă de Alison Ritchie, ilustrată de Alison Edgson, tradusă de Alexandru M. Călin, vârsta 2+ ani, copertă necartonată, format 27,5 x 22,5 cm, 32 pagini. Mama ursoaică e atât de grozavă, încât ea știe să facă bine orice! Poate să patineze pe gheață fără să cadă sau să înoate ca un pește… și nu-i este niciodată frică de întuneric. Dar cel mai bun lucru pe care știe să-l facă este să-și strângă puiul în brațe cu dragoste!

Eu și tati, scrisă de Alison Ritchie, ilustrată de Alison Edgson, tradusă de Alexandru M. Călin, vârsta 2+ ani, copertă necartonată, format 27,5 x 22,5 cm, 32 pagini. Ursulețul și tatăl lui fac o grămadă de lucruri minunate împreună: explorează înălțimile, dansează în ploaie și spun povești când stelele răsar pe cerul nopții.

Femei extraordinare care au făcut istorie, scrisă și ilustrată de Kate Pankhurst, tradusă de Alina Bratu, vârsta 2+ ani, copertă necartonată, format 25 x 25 cm, 32 pagini. O carte despre femei minunate din toată lumea, care au reușit, prin faptele lor, să-și lase amprenta peste timp, marcând cursul istoriei. 

10 idei care pot salva planeta, scrisă de Giuseppe D’Anna , ilustrată de Clarissa Corradin, tradusă de Mihaela Pogonici, vârsta 8+ ani, copertă cartonată, format 26,5 x 22 cm, 48 pagini. Poate știi deja că planeta noastră suferă și că are nevoie de ajutor sau poate vrei pur și simplu să înțelegi mai bine ce se întâmplă în jurul tău. Oricum ar fi, cartea aceasta e foarte potrivită pentru tine! În paginile ei vei descoperi zece acțiuni simple care contribuie la diminuarea poluării.

Ursulețul și olița, scrisă de Tracey Corderoy, ilustrată de Caroline Pedler, tradusă de Laura Frunză, vârsta 1+ ani, copertă necartonată, format 26 x 26 cm, 24 pagini. Bebe Urs și Peter, iepurașul de jucărie, învaţă să folosească oliţa! Uneori e cam complicat… dar mama știe cum să-i ajute! O carte minunată, care îi va convinge pe cei mici să se obișnuiască mai ușor cu oliţa!

Supărarea lui Iepuraș, scrisă de M. Christina Butler, ilustrată Frank Endersby, tradusă de Laura Frunză, vârsta 3+ ani, copertă necartonată, format 26 x 26 cm, 32 pagini. – Ce pacoste mai e și soarele ăsta! Offf! Iepuraș e cam îmbufnat azi! Prietenii lui fac totul ca să-l înveselească: se joacă cu norii, fac tot felul de giumbușlucuri, ba chiar se dau de-a dura de pe deal. Până când lui Iepuraș îi trece supărarea. Dar oare unde a dispărut ceea ce-l supăra…?

Copiii au puterea. 50 de copii și tineri care au marcat lumea, scrisă de Tom Adams, ilustrată de Sarah Walsh, tradusă de Adriana Bădescu, vârsta 6+ ani, copertă cartonată, format 29 x 25 cm, 112 pagini. De la vedete cunoscute în lumea întreagă până la eroi neștiuți, din negura timpurilor și până astăzi, cei 50 de tineri despre care vei citi în această carte au reușit să pună lucrurile în mișcare prin perseverență, prin propriile puteri. 

Va urma.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *