Noutăți editoriale pentru copii ianuarie-martie 2021 – IV

Ne apropiem de finalul noutăților editoriale în materie de cărți ilustrate, publicate în limba română, pentru categoria de vârstă 0-12 ani inclusiv, în perioada martie-ianuarie 2021. Aparițiile sunt grupate pe edituri, în ordine alfabetică. Acest articol este dedicat editurilor a căror denumire (a lor sau grupului din care fac parte) începe cu litera L – N . Pentru editurile care nu se regăsesc în prezentul articol nu am identificat vreo apariție nouă, ocazional și din lipsă de date.

Editura Litera

Cele mai frumoase povești. Mari povestitori români, volumul I, scrisă de Mihai Eminescu, Ion Creangă, Petre Ispirescu, Ioan Slavici, Nicolae Filimon și Barbu Delavrancea,  ilustrată de —, vârsta 6 + ani, copertă cartonată, 27,3 x 20,5 cm, 240 pagini. „A fost odată, ca niciodată, că de n-ar fi nu s-ar mai povesti; a fost pe vremea când făcea plopşorul mere şi răchita micşunele; când se bateau urşii în coade și se luau lupii cu mieii de se sărutau, înfrăţindu-se; când se potcovea puricele la un picior cu nouăzeci şi nouă de oca de fier şi s-arunca în slava cerului de ne aducea poveşti.“

Atlas istoric ilustrat pentru copii, scrisă de —,  ilustrată de —, tradusă de —, vârsta 6+ ani, copertă cartonată, format 30,1 x 25,2 cm, 96 pagini. O călătorie în timp palpitantă și plină de aventuri! Străbate globul cu acest atlas încântător în care găsești date captivante și o incredibilă desfășurare a istoriei lumii de la primii oameni care au părăsit Africa până la realizările zilelor noastre.

Povești pentru copiii care au curajul să fie altfel, scrisă de Ben Brooks,  ilustrată de Quinton Winter, tradusă de Adriana Bădescu, vârsta 8+ ani, copertă cartonată, format 24 x 18 cm, 208 pagini. Băieții se poartă ca băieții, iar fetele se poartă ca fetele, nu? Ei bine, nu și în această carte. 100 de povești adevărate despre fete și băieți extraordinari, despre femei și bărbați care au ieșit din tipare și au schimbat lumea în bine. Dacă ai curajul să fii tu însuți, visele tale vor deveni realitate!

Școala animalelor magice. Lumina, vă rog!, scrisă de Margit Auer,  ilustrată de Nina Dulleck, tradusă de Valentina Georgescu, vârsta 8+ ani, copertă necartonată, format 20 x 13,7 cm, 208 pagini. Această școală ascunde un secret: Cine are noroc își va găsi aici cel mai bun prieten care există pe lume. Un animal magic. Un animal care poate să vorbească. Cu condiția să fie al tău… Mult așteptata noapte de lectură bate la ușă. Totuși, pentru unii copii, lucrurile iau o întorsătură periculoasă. Ei se trezesc în înfiorătorul „Beci al Groazei“, captivi în subsolurile adânci și întunecate ale școlii. Vor reuși oare animalele magice să îi ajute să iasă de acolo?

Colecția 100 de lucruri despre

100 de lucruri despre planeta Pământ, scrisă de —,  ilustrată de —, tradusă de Justina Bandol, vârsta 8+ ani, copertă necartonată, format 24 x 17 cm, 128 pagini. Uneori plouă cu stropi roșii. În fiecare minut aruncăm în ocean echivalentul unui camion de plastic.

Colecția Bebe învață

Cărticica mea cu ferestruici. Cuvinte opuse, scrisă de —,  ilustrată de —, tradusă de —, vârsta 2+ ani, copertă cartonată, format 12,7 x 12,7 cm, 6 pagini. Conține exerciţii de recunoaștere, dezvoltă abilităţile de vorbire, încurajează coordonarea mână-ochi.

Cărticica mea cu ferestruici. În pădure, scrisă de —,  ilustrată de —, tradusă de —, vârsta 2+ ani, copertă cartonată, format 12,7 x 12,7 cm, 6 pagini. Conține exerciţii de recunoaștere, dezvoltă abilităţile de vorbire, încurajează coordonarea mână-ochi.

Colecția Prima mea lectură

Cățelușul care nu putea să doarmă, scrisă de Holly Webb,  ilustrată de —, tradusă de Ana Dragomirescu, vârsta 5+ ani, copertă necartonată, format 20 x 13 cm, 128 pagini. Lara găsește pe o alee un cățeluș fără stăpân și îl aduce acasă dornică să-l ajute. Jet pare încântat de noua lui locuință. Există o singură problemă. Odată ce se lasă noaptea, lumea devine un loc înfricoșător pentru Jet, și urletele lui țin trează toată familia. Ce poate să facă Lara pentru a-l convinge pe cățeluș să doarmă?

Pepper, pisoiașul misterios, scrisă de Holly Webb, ilustrată de —, tradusă de Ana Dragomirescu, vârsta 5+ ani, copertă necartonată, format 20 x 13 cm, 128 pagini. Elsa descoperă că în podul casei în care familia ei s-a mutat de curând trăiește un pisoiaș negru! E atât de înfrigurat și de înfometat, încât nu poate fi decât un motănel abandonat. Fetița își dorește cu disperare să-i ofere un cămin adevărat, însă tatăl ei ezită. Oare va găsi Elsa o cale de a păstra motănelul misterios?

Flower, pisicuța perfectă, scrisă de Holly Webb, ilustrată de —, tradusă de Ana Dragomirescu, vârsta 6+ ani, copertă necartonată, format 20 x 13 cm, 128 pagini. Flower adoră să se cuibărească lângă Abi și se bucură tare mult că a găsit niște stăpâni iubitori. Dar dincolo de fereastră se întinde o lume întreagă, plină de lucruri palpitante. Nu-i trebuie decât o ocazie să iasă din casă și să exploreze…  

Cele mai frumoase povești cu animale, scrisă de Holly Webb,  ilustrată de —, tradusă de Alina Bratu, vârsta 4+ ani, copertă necartonată, format 20,5 x 16,5 cm, 304 pagini. Hai să faci cunoștință cu un pui de pinguin rătăcit, cu o pisică fermecată și cu un stol de rațe în primejdie!

Disney. Regatul de gheață. Poveste cu pictograme, scrisă de —, ilustrată de —,  tradusă de —, vârsta 5+ ani, copertă necartonată, format 20 x 13 cm, 32 pagini. Ascultă povestea pe care părintele tău o citește cu voce tare și participă la lectură rostind cuvintele reprezentate prin imagini. În felul acesta vei urmări mai ușor firul poveștii, iar lectura va deveni una dintre activitățile tale preferate.

Disney. Prințese. Poveste cu pictograme, scrisă de —, ilustrată de —,  tradusă de —, vârsta 5+ ani, copertă necartonată, format 20 x 13 cm, 32 pagini. Ascultă povestea pe care părintele tău o citește cu voce tare și participă la lectură rostind cuvintele reprezentate prin imagini. În felul acesta vei urmări mai ușor firul poveștii, iar lectura va deveni una dintre activitățile tale preferate.

Disney. Prințese. Primăvară legală, scrisă de —, ilustrată de —,  tradusă de —, vârsta 5+ ani, copertă necartonată, format 20 x 13 cm, 32 pagini. Sărbătorește primăvara alături de Rapunzel și alte prinţese Disney!

Disney. Pinochio. Poveste cu pictograme, scrisă de —, ilustrată de —,  tradusă de —, vârsta 5+ ani, copertă necartonată, format 20 x 13 cm, 32 pagini. Ascultă povestea pe care părintele tău o citește cu voce tare și participă la lectură rostind cuvintele reprezentate prin imagini. În felul acesta vei urmări mai ușor firul poveștii, iar lectura va deveni una dintre activitățile tale preferate.

Disney. Iepurași. Bocănilă găsește un ou, scrisă de —, ilustrată de —,  tradusă de —, vârsta 5+ ani, copertă necartonată, format 20 x 13 cm, 32 pagini. Bocănilă găsește un ou rătăcit și se străduiește să-l facă fericit.

Frumoasa adormită. Poveste cu pictograme, scrisă de —, ilustrată de —,  tradusă de —, vârsta 5+ ani, copertă necartonată, format 20 x 13 cm, 32 pagini. Ascultă povestea pe care părintele tău o citește cu voce tare și participă la lectură rostind cuvintele reprezentate prin imagini. În felul acesta vei urmări mai ușor firul poveștii, iar lectura va deveni una dintre activitățile tale preferate.

Iepurele și vulpea. Poveste cu pictograme, scrisă de —, ilustrată de —,  tradusă de —, vârsta 5+ ani, copertă necartonată, format 20 x 13 cm, 32 pagini. Ascultă povestea pe care părintele tău o citește cu voce tare și participă la lectură rostind cuvintele reprezentate prin imagini. În felul acesta vei urmări mai ușor firul poveștii, iar lectura va deveni una dintre activitățile tale preferate.

Scufița Roșie. Poveste cu pictograme, scrisă de —, ilustrată de —,  tradusă de —, vârsta 5+ ani, copertă necartonată, format 20 x 13 cm, 32 pagini. Ascultă povestea pe care părintele tău o citește cu voce tare și participă la lectură rostind cuvintele reprezentate prin imagini. În felul acesta vei urmări mai ușor firul poveștii, iar lectura va deveni una dintre activitățile tale preferate.

Jack și vrejul de fasole. Poveste cu pictograme, scrisă de —, ilustrată de —,  tradusă de —, vârsta 5+ ani, copertă necartonată, format 20 x 13 cm, 32 pagini. Ascultă povestea pe care părintele tău o citește cu voce tare și participă la lectură rostind cuvintele reprezentate prin imagini. În felul acesta vei urmări mai ușor firul poveștii, iar lectura va deveni una dintre activitățile tale preferate.

Arca lui Noe. Poveste cu pictograme, scrisă de —, ilustrată de —,  tradusă de —, vârsta 5+ ani, copertă necartonată, format 20 x 13 cm, 32 pagini. Ascultă povestea pe care părintele tău o citește cu voce tare și participă la lectură rostind cuvintele reprezentate prin imagini. În felul acesta vei urmări mai ușor firul poveștii, iar lectura va deveni una dintre activitățile tale preferate.

Bucle aurii și cei trei urși. Poveste cu pictograme, scrisă de —, ilustrată de —,  tradusă de —, vârsta 5+ ani, copertă necartonată, format 20 x 13 cm, 32 pagini. Ascultă povestea pe care părintele tău o citește cu voce tare și participă la lectură rostind cuvintele reprezentate prin imagini. În felul acesta vei urmări mai ușor firul poveștii, iar lectura va deveni una dintre activitățile tale preferate.

Cenușăreasa. Poveste cu pictograme, scrisă de —, ilustrată de —,  tradusă de —, vârsta 5+ ani, copertă necartonată, format 20 x 13 cm, 32 pagini. Ascultă povestea pe care părintele tău o citește cu voce tare și participă la lectură rostind cuvintele reprezentate prin imagini. În felul acesta vei urmări mai ușor firul poveștii, iar lectura va deveni una dintre activitățile tale preferate.

Iepurele și sperietoarea, scrisă de —, ilustrată de —,  tradusă de —, vârsta 5+ ani, copertă necartonată, format 20 x 13 cm, 32 pagini. Ascultă povestea pe care părintele tău o citește cu voce tare și participă la lectură rostind cuvintele reprezentate prin imagini. În felul acesta vei urmări mai ușor firul poveștii, iar lectura va deveni una dintre activitățile tale preferate.

Frumoasa și bestia. Poveste cu pictograme, scrisă de —, ilustrată de —,  tradusă de —, vârsta 5+ ani, copertă necartonată, format 20 x 13 cm, 32 pagini. Ascultă povestea pe care părintele tău o citește cu voce tare și participă la lectură rostind cuvintele reprezentate prin imagini. În felul acesta vei urmări mai ușor firul poveștii, iar lectura va deveni una dintre activitățile tale preferate.

Bobocelul care nu știa să înoate. Poveste cu pictograme, scrisă de —, ilustrată de —,  tradusă de —, vârsta 5+ ani, copertă necartonată, format 20 x 13 cm, 32 pagini. Ascultă povestea pe care părintele tău o citește cu voce tare și participă la lectură rostind cuvintele reprezentate prin imagini. În felul acesta vei urmări mai ușor firul poveștii, iar lectura va deveni una dintre activitățile tale preferate.

Povești de la fermă. La târg, scrisă de —, ilustrată de Stephen Cartwright,  tradusă de —, vârsta 5+ ani, copertă necartonată, format 20 x 13 cm, 32 pagini. Este zi de târg! O gâscă rătăcește de colo colo și o răţușcă rămâne singură și tristă. Oare le pot ajuta Poppy și Sam? 

Povești de la fermă. O noapte cu cortul, scrisă de —, ilustrată de Stephen Cartwright,  tradusă de —, vârsta 5+ ani, copertă necartonată, format 20 x 13 cm, 32 pagini. Poppy și Sam se hotărăsc să meargă în excursie cu cortul. Toate bune, până când vaca Daisy vrea să li se alăture și ea… 

Povești de la fermă. Ollie oprește trenul, scrisă de —,  ilustrată de Stephen Cartwright, tradusă de —, vârsta 5+ ani, copertă necartonată, format 20 x 13 cm, 32 pagini. Năzdrăvana de Ollie le-a condus pe celelalte oi pe șinele de tren! Acum Poppy, Sam și doamna Boot trebuie să le aducă acasă…

Povești de la fermă. Rocky călătorește cu trenul, scrisă de —,  ilustrată de Stephen Cartwright, tradusă de —, vârsta 5+ ani, copertă necartonată, format 20 x 13 cm, 32 pagini. Poppy și Sam vor să vadă trenul cu aburi, dar nu sunt singurii curioși… Rocky își dorește și el să aibă parte de aventură și sare în tren!

Povești de la fermă. O oiță năzdrăvană, scrisă de —,  ilustrată de Stephen Cartwright, tradusă de —, vârsta 5+ ani, copertă necartonată, format 20 x 13 cm, 32 pagini. Când Ollie hoinărește în afara ţarcului ei, se iscă o mulţime de probleme.

Povești de la fermă. Un purceluș rătăcit, scrisă de —,  ilustrată de Stephen Cartwright, tradusă de —, vârsta 5+ ani, copertă necartonată, format 20 x 13 cm, 32 pagini. Purcelul Rolly a dispărut! Vor reuși Poppy și Sam să îl găsească? 

Colecția Lecturi școlare. În această colecţie sunt incluse 100 de titluri reprezentative din folclorul românesc şi din opera marilor scriitori români. Textele sunt recomandate spre lectură elevilor, conform programei şcolare.

Fata babei și fata moșneagului, scrisă de Ion Creangă, ilustrată de Simion Zamșa, Elena Karachentseva, vârsta 6+ ani, copertă necartonată, format 27,3 x 20,5 cm, 16 pagini.

Soacra cu trei nurori, scrisă de Ion Creangă, ilustrată de Simion Zamșa, Elena Karachentseva, vârsta 8+ ani, copertă necartonată, format 27,3 x 20,5 cm, 16 pagini.

Punguța cu doi bani. Ursul păcălit de vulpe, scrisă de Ion Creangă, ilustrată de Simion Zamșa, Elena Karachentseva, vârsta 6+ ani, copertă cartonată, format 27,3 x 20,5 cm, 24 pagini.

Capra cu trei iezi, scrisă de Ion Creangă, ilustrată de Simion Zamșa, Elena Karachentseva, vârsta 8+ ani, copertă necartonată, format 27,3 x 20,5 cm, 16 pagini.

Dănilă Prepeleac, scrisă de Ion Creangă,  ilustrată de Simion Zamșa, Elena Karachentseva, vârsta 6+ ani, copertă necartonată, format 27,3 x 20,5 cm, 24 pagini.

Povestea lui Stan Pățitul, scrisă de Ion Creangă, ilustrată de Simion Zamșa, Elena Karachentseva, vârsta 6+ ani, copertă necartonată, format 27,3 x 20,5 cm, 32 pagini.

Ivan Turbincă, scrisă de Ion Creangă,  ilustrată de Serge Samsonov, vârsta 8+ ani, copertă necartonată, format 27,3 x 20,5 cm, 32 pagini.

Neghiniță, scrisă de Barbu Ștefănescu Delavrancea,  ilustrată de Simion Zamșa, Elena Karachentseva, vârsta 4+ ani, copertă necartonată, format 27,3 x 20,5 cm, 16 pagini.

Omul de flori cu barbă de mătase, scrisă de Nicolae Filimon,  ilustrată de Simion Zamșa, Elena Karachentseva, vârsta 6+ ani, copertă necartonată, format 27,3 x 20,5 cm, 16 pagini.

Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte, scrisă de Petre Ispirescu,  ilustrată de Simion Zamșa, Elena Karachentseva, vârsta 6+ani, copertă cartonată, format 27,3 x 20,5 cm, 16 pagini.

Ileana cea Șireată, scrisă de Ioan Slavici,  ilustrată de Simion Zamșa, Elena Karachentseva, vârsta 6+ ani, copertă cartonată, format 27,3 x 20,5 cm, 16 pagini.

Călin Nebunul, scrisă de Mihai Eminescu,  ilustrată de Simion Zamșa, Elena Karachentseva, vârsta 6+ ani, copertă necartonată, format 27,3 x 20,5 cm, 24 pagini.

Aleodor împărat. Prâslea și merele de aur, scrisă de Petre Ispirescu,  ilustrată de Simion Zamșa, Elena Karachentseva, vârsta 6+ ani, copertă necartonată, format 27,3 x 20,5 cm, 32 pagini.

Editura Lizuka Educativ

Cine face..? Animale și păsări din Asia, scrisă și ilustrată de Dorin Bujdei,  vârsta 2+ ani, copertă necartonată, format 24 x 21 cm, 30 pagini. De-a lungul și de-a latul Pământului, în adâncurile mărilor și oceanelor sau în înaltul cerului, trăiesc o sumedenie de păsări și animale. Unele drăguțe, altele de-a dreptul fioroase, unele mici, altele uriașe. Omul le este prieten, dar le poate fi și cel mai mare dușman. Multe specii de păsări și animale sunt în pericol să dispară, altele deja au dispărut pentru totdeauna.

Editura Nomina

Povestea zânei papiotă, scrisă de Ramona Miza ilustrată de Cristina Mureșan-Toth,  vârsta 6+ ani, necartonată,  format 28 x 22 cm, 28 pagini. Cândva, nu foarte departe de zilele noastre, trăia o tânără zână croitoreasă. Zâna Papiotă nu era o croitoreasă obișnuită – ea avea puteri magice, pe care le lua din bunătatea oamenilor și din bucuria lor. Atunci când zâna era tristă, puterile îi dispăreau și era nevoită să croiască haine din materiale obișnuite. Asta până într-o bună zi…

Editura Nemira Publishing House. Colecția Nemi

Chopin şi balada stropilor de ploaie, scrisă de Cristina Andone, ilustrată de Adriana Gheorghe, Sebastian Oprița, Thea Olteanu, vârsta 6+ ani, coperta cartonată, format 27,5 x 23 cm, 60 pagini. Spiridușul Chopin este cel mai proaspăt locuitor al Pădurii Muzicale. El este un spiriduș ludic, dar și ușor melancolic, care visează mai toată ziua. Chopin nu e doar marele compozitor și pianist, e și personaj în poveste și, alături de Thea și Sashi, dar și de căluțul Vis, ne face părtași la toate lucrurile care îl inspiră, din natură sau din lumea din jur.

Ceaikovski şi dansul notelor de argint, scrisă de Cristina Andone, ilustrată de Adriana Gheorghe, Sebastian Oprița, Thea Olteanu, vârsta 6+ ani, coperta cartonată, format 27,5 x 23 cm, 60 pagini. În casa splendidă a lui Ceaikovski, cu interioare de inspirație populară rusească, Thea și Sashi, alături de lebăda Leda, dar și de ursuleții Mașa, Dașa și Vasile, vor afla care e calea pe care spiridușul pornește pentru a compune baletul Spărgătorul de nuci, dar vor asculta și multe alte povești numai bune de spus iarna, la gura sobei.

Vlad Țepeș și Ordinul Dragonului (Istoria povestită copiilor), scrisă de Simona Antonescu, ilustrată de Alexia Udriște,  vârsta 7+ ani, coperta necartonată, format 20 x 13 cm, 136 pagini. Într-unul dintre cele mai aventuroase volume din serie, gemenii Ilinca și Călin vor fi martorii vrăjiți ai unui episod istoric rămas celebru – atacul de noapte din 1462. Alături de gemeni, vom afla despre ordinele cavalereşti medievale, despre numele unor veșminte din perioada otomană, dar și o scurtă istorie a Turnului Chindiei de la Târgoviște.

Iancu de Hunedoara și legenda fântânii din castel (Istoria povestită copiilor), scrisă de Simona Antonescu, ilustrată de Alexia Udriște,  vârsta 7+ ani, copertă necartonată, format 20 x 13 cm, 128 pagini. Aventurierii gemeni Ilinca și Călin se apropie prin magie de epoca unuia dintre marii reprezentanți ai neamului Corvinilor: Iancu de Hunedoara. Vor afla lucruri noi și interesante despre legenda vechii cetăți Hunedoara, despre Castelul Corvinilor cu cele opt turnuri de apărare, dar și, printre rânduri, despre ultima mare cruciadă purtată de Europa împotriva Imperiului Otoman.

Lama lama citește, scrisă și ilustrată de Anna Dewdney, tradusă de Anastasia Gavrilovici, vârsta 3+ ani, copertă cartonată, format 23,5 x 23 cm, 40 pagini. La școală, Lama și prietenii își scriu numele, deprind literele, merg la bibliotecă și împrumută cărți. Uneori, în această lume nouă, întâlnesc cuvinte complicate, de care se împiedică, dar cu cât înaintează împreună cu învățătoarea, cu atât lucrurile devin mai limpezi. Lama Lama se bucură de tot ce are această lume de oferit și abia așteaptă să îi citească mamei!

Lama lama stă cu mama, scrisă și ilustrată de Anna Dewdney, tradusă de Anastasia Gavrilovici, vârsta 3+ ani, coperta cartonată, format 23,5 x 23 cm, 40 pagini. O, nu, micul Lama nu se simte grozav azi, nu merge la școală. Dar ce e de făcut când nici mama nu se simte prea bine? Cine de cine are grijă? O poveste blândă, liniștitoare, pentru oricine are o zi mai proastă și are nevoie de o încurajare, de o vorbă bună și de mici strategii de traversat furtuna.

Sofia în șa, scrisă de Dick King Smith, ilustrată de Hannah Shaw, tradusă de Cristina Nan,  vârsta 5+ ani, copertă necartonată, format 20 x 13 cm, 96 pagini. Micuță, dar foarte hotărâtă, Sofia este absolut sigură că o să fie o doamnă fermier când o să fie mare. Primește un cățeluș în dar, dar și libertatea de a-i da un nume. Așa că Sofia îi spune Murdărel. Alături de Murdărel, Sofia învață să înoate, merge la mare, dar își împlinește și visul de a călări un ponei (chiar dacă nu de Shetland).

Sofia împlinește șase ani, scrisă de Dick King Smith, ilustrată de Hannah Shaw, tradusă de Cristina Nan,  vârsta 5+ ani, copertă necartonată, format 20 x 13 cm, 128 pagini. Sofia, o fetiță independentă și hotărâtă, este cu un pas mai aproape de a-și atinge visul de a deveni doamnă fermier. La simpatica menajerie a Sofiei se mai adaugă un cățeluș, un iepuraș, dar și promisiunea unui ponei. Plus bucuria de a hălădui într-o fermă alături de prietenul ei, Andrei.

Va urma.

One comment on “Noutăți editoriale pentru copii ianuarie-martie 2021 – IV

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: