Noutăți editoriale pentru copii ianuarie-martie 2021 – III

Din seria de articole referitoare la cărțile ilustrate, publicate în limba română, pentru categoria de vârstă 0-12 ani inclusiv, începând cu anul 2021. Aparițiile sunt grupate pe edituri, în ordine alfabetică. Acest articol este dedicat editurilor a căror denumire (a lor sau grupului din care fac parte) începe cu litera D – K . Pentru editurile care nu se regăsesc în prezentul articol nu am identificat vreo apariție nouă, ocazional și din lipsă de date.

Editura Didactica Publishing House 

Șoapta, scrisă și ilustrată de Pamela Zagarenski, tradusă de —, vârsta 3+ ani, copertă cartonată, format 28 x 21,5 cm, 32 pagini. O carte despre bucuria lecturii vă prezintă povestea unei fetițe care iubea poveștile. Adora felul în care cuvintele și imaginile o purtau către locuri noi și secrete care existau într-o lume doar a ei. Personajele din cărți îi deveneau prieteni și adesea ajungea să le îndrăgească foarte tare. Te invităm să pătrunzi în paginile cărții magice a unei fetițe în timp ce descoperă noțiunea profundă și inspiratoare că fiecare aduce ceva diferit aceleiași povești.  

Doamna Pufin, cea mai bună arhitectă, scrisă și ilustrată de Kimberly Andrews, tradusă de —, vârsta 3+ ani, copertă cartonată, format 30,4 x 25,4 cm, 32 pagini. Pufin este un arhitect care depășește întotdeauna așteptările clienților săi, asta până în momentul în care își asumă cei mai duri clienți pe care i-a avut vreodată – propriii ei pufini. Doamna Pufin îi duce pe noii ei „clienți dificili” într-un turneu inspirațional al construcțiilor sale. Împreună, ei vizitează tot felul de spații proiectate inteligent însă pufinii nu se lasă impresionați. Această poveste superbă, cu personaje îndrăgite, modele de case interesante și mecanisme ingenioase pe fiecare pagină, va declanșa o nouă generație de arhitecți, ingineri și designeri.

Meduza magică. Cartea despre acceptarea emoțiilor, scrisă de Mihaela Grigoraș, ilustrată de Beatrice Andreea Gherghel, vârsta 4+ ani, copertă cartonată, format 21,5 x 21,5 cm, 32 pagini. Maya, o fetiță fericită căreia îi place viața frumoasă pe care o trăiește într-un orășel de munte, are o prietenă deosebită – o meduză magică. Aceasta o ajută pe fetiță să treacă peste sentimentele și emoțiile care o încearcă. Meduza are cu adevărat un dar unic: acela de a o face să se simtă încrezătoare și puternică.

Orchestra din pădure, scrisă de Eugen Chirovici, ilustrată de Șerban Andreescu, vârsta 4+ ani, copertă cartonată, format 24,5 x 16,5 cm, 32 pagini. În această carte încântătoare de poezii, autorul ne ajută să descoperim animalele și ne arată petrecerea pe care o pot da acestea în pădure. “Lupul și-a schimbat năravul, mititelul și firavul:/ Nu mai dă iama prin oi, suflă-ntruna în cimpoi./ Nu-ți mai vine să-l mai scuturi, că în jurul lui sunt fluturi;/ Și s-a-ncins o horă mare de berbeci și de mioare.”

Pas cu pas în jurul lumii, scrisă de Charlotte Guillan, ilustrată de Oliver Averill, tradusă de —, vârsta 5+ ani, copertă cartonată, format 32 x 25 cm, 20 pagini. Tinerii cititori trebuie să se pregătească pentru o aventură incredibilă pe tot globul, având posibilitatea să exploreze peste 60 de țări, să viziteze orașe uimitoare, să experimenteze diferite culturi, să vadă repere faimoase și animale sălbatice din întreaga lume – totul în pagini îndoite sub formă de acordeon, care se întind până la 2,5 metri lungime.

Insula comorii, scrisă de Robert Louis Stevenson, ilustrată de Francesca Rossi, tradusă de —, vârsta 6+ ani, copertă cartonată, format 29 x 21 cm, 96 pagini. Insula comorii este un roman care îi poate face pe cei mici să iubească aventura și lectura și bineînțeles să își alimenteze imaginația cu personaje și locuri inedite. Harta unei comori ascunse, o insulă îndepărtată și misterioasă, o călătorie periculoasă și mai presus de toate: pirații!

Micuțele doamne, scrisă de Louisei May Alcott, ilustrată de Francesca Rossi, tradusă de —, vârsta 6+ ani, copertă cartonată, format 29 x 21 cm, 96 pagini. Crescând pe măsură ce Războiul Civil se dezlănțuie, cele patru surori Marca se confruntă cu provocările și dificultățile vieții. Timida Beth, blânda Meg, sofisticata Amy și impulsiva Jo așteaptă întoarcerea tatălui lor din război, dar în același timp își continuă viața cu bucuriile și grijile de fiecare zi. Poți să te identifici cu una dintre ele, să râzi la fiecare întâmplare distractivă, să plângi la fiecare suferință neașteptată și să fii mișcat de puterea și dragostea cu care surorile March se susțin reciproc, ajutându-se să crească și să-și realizeze visurile.

Snofrid din valea verde: Călătoria absolut aventuroasă către insulele încețoșate vol. II, scrisă și ilustrată de Andreas H. Schmachtl, tradusă de —, vârsta 8+ ani, copertă cartonată, format 23 x 16 cm, 232 pagini. În mod normal, unui snöfrid îi place foarte mult liniștea. De aventură nu-i pasă absolut deloc. Doar că, în acest an, după hibernare, Snöfrid simte ceva neobișnuit. Oare să fie ceva ce seamănă cu dorul de ducă? Sau chiar chef de aventură? Însă, după ce și gâștele sălbatice, în drumul lor spre nord, îi transmit un mesaj cu totul misterios, lui Snöfrid îi este clar: e nevoie din nou de un erou. Căci o lume amenință să se scufunde!

Editura Frontiera

Mulțumesc, domnule profesor!, scrisă și ilustrată de Patricia Polacco, tradusă de Camelia Vida-Rațiu, vârsta 6+ ani, copertă cartonată, format 22 x 17,7 cm, 40 pagini. Micuța Trisha își dorește mult să citească, dar literele i se încurcă în fața ochilor ori de câte ori ia cartea în mână. Nici cu cifrele nu stă mai bine. Când încearcă să așeze numerele unele sub altele pentru adunări sau scăderi, socotelile ei seamănă cu niște turnuri gata să se prăbușească. Deși încurajată de draga ei bunică, Trisha suferă și începe să creadă că e grea de cap… Într-o bună zi, sosirea unui nou profesor la clasă schimbă însă cu totul viața Trishei.

Editura Gama

Poezii și basme, scrisă de Mihai Eminescu, ilustrată de Smaranda Pîrlog, vârsta 7+ ani, copertă cartonată, format 22 x 22 cm, 96 pagini, colecția Clasici Români pe înțelesul copiilor. Nemuritoarele poezii și basme ale lui Mihai Eminescu sunt reunite în acest volum ușor de citit de către orice copil. Pentru a nu altera perfecțiunea limbajului, cuvintele arhaice sau populare din text au fost evidențiate prin culoare și explicate într-un dicționar de la sfârșitul volumului. Tot pentru a ușura înțelegerea, basmele au fost ușor scurtate, astfel încât copilul să se poată bucura de lectură.

Basme mitologice, scrisă de Petre Ispirescu și Alexandru Odobescu, ilustrată de Sabina Drinceanu, vârsta 7+ ani, copertă cartonată, format 22 x 22 cm, 84 pagini, colecția Clasici Români pe înțelesul copiilor. Cine a fost Discordia și de ce mărul ei este atât de temut? Cum a reușit Tezeu să scape de Minotaur și iasă teafăr din labirint? În acest volum veți regăsi vechile basme mitologice scrise de Alexandru Odobescu și Petre Ispirescu într-un nou format, care respectă ortografia vremurilor noastre, iar copilul nu va mai trebui să facă efortul de a desluși arhaismele și se va putea bucura de lectură. Cuvintele complicate au fost explicate în note de subsol, tot pentru a ușura înțelegerea.

Ce este energia verde, scrisă de Ruth Spiro, ilustrată de Irene Chan, tradusă de Adelina Florean, vârsta 1+ ani, copertă cartonată, format 16 x 16 cm, 24 pagini, colecția Descopăr științele de mic. Orice copil are o păturică preferată. Iar Pământul are și el „pătura” lui, dar gazele cu efect de seră o fac să fie prea călduroasă. Cum putem, oare, să ajutăm Pământul? Colecția îi ajută pe copii să înțeleagă concepte științifice care până acum păreau imposibil de explicat la vârste foarte mici. 

Ce este mecanica cuantică, scrisă de Ruth Spiro, ilustrată de Irene Chan, tradusă de Adelina Florean, vârsta 1+ ani, copertă cartonată, format 16 x 16 cm, 24 pagini, colecția Descopăr științele de mic. Poate o pisică să fie trează și să doarmă în același timp? Faimoasa felină a fizicianului Schrödinger ne ajută să înțelegem principiile mecanicii cuantice. Colecția îi ajută pe copii să înțeleagă concepte științifice care până acum păreau imposibil de explicat la vârste foarte mici.

Ce este ingineria aerospațială, scrisă de Ruth Spiro, ilustrată de Irene Chan, tradusă de Adelina Florean, vârsta 1+ ani, copertă cartonată, format 16 x 16 cm, 24 pagini, colecția Descopăr științele de mic. Oare cum zboară păsările? Dar avioanele? Cartea explică fascinantele legi fizice ale zborului și modul în care se construiesc aeronavele. Colecția îi ajută pe copii să înțeleagă concepte științifice care până acum păreau imposibil de explicat la vârste foarte mici. 

Povestea primăverii – Prințul Pepene, scrisă de —, ilustrată de Nicolae Tonița, vârsta 6+ ani, copertă necartonată, format 23,5 x 16,5 cm, 48 pagini, colecția Învăț să citesc ușor. Cum să facă oare animalele să readucă primăvara? Și ce fruct minunat descoperă prințul Tiem? Două povești diferite, ambele scrise cu majuscule, dar cu nivel de complexitate diferit. Prima poveste se adresează cititorilor începători, prin urmare, în locul cuvintelor ușor de ilustrat sunt pictograme, iar cuvintele de legătură și grupurile de litere sunt evidențiate. Din a doua poveste lipsesc pictogramele, dar majusculele și evidențierile au fost păstrate. În josul paginii sunt întrebări legate de text.

Momotaro – Zâna din portocală, scrisă de —, ilustrată de Nicolae Tonița, vârsta 6+ ani, copertă necartonată, format 23,5 x 16,5 cm, 48 pagini, colecția Învăț să citesc ușor. Va reuși Momotaro să învingă căpcăunii? Și cum descoperă Ali zâna din portocală? Două povești diferite, ambele scrise cu majuscule, dar cu nivel de complexitate diferit. Prima poveste se adresează cititorilor începători, prin urmare, în locul cuvintelor ușor de ilustrat sunt pictograme, iar cuvintele de legătură și grupurile de litere sunt evidențiate. Din a doua poveste lipsesc pictogramele, dar majusculele și evidențierile au fost păstrate. În josul paginii sunt întrebări legate de text.

Editura Humanitas

Habarnam pe lună, scrisă de Nikolai Nosov,  ilustrată de G. Valk, tradusă de Sanda Felicia Misirianțu, ediția a II-a, vârsta 6+ ani, copertă necartonată, formată 23,5 x 16,5 cm, 448 pagini. Prichindeii din Orașul Florilor au poftă de călătorit, nici una, nici două, decât spre Lună. Ideea călătoriei i-a venit lui Ştietot şi, ca s-o ducă la îndeplinire, a construit o navă cosmică, cu care să zboare doar prichindeii cei mai disciplinaţi, adică bineînţeles nu Habarnam şi Gogoaşă. Dar ce să vezi? Lucrurile au luat o altă întorsătură: tocmai ei doi ajung primii pe Lună, unde au parte de peripeţii de tot soiul cu „prichindeii lunatici“, nişte prichindei cu altfel de apucături şi altfel de preocupări decât cei pământeni.

Misterele de la casa de iarnă, scrisă de Ben Guterson, ilustrată de Chloe Bristol, tradusă de Anca Bărbulescu, vârsta 6+ ani, copertă cartonată, format 20 x 13 cm, 352 pagini. Al treilea volum al trilogiei Casa de Iarnă încheie povestea plină de neprevăzut a celui mai faimos hotel din lume. E primăvară, și Elizabeth s-a mutat în haosul magnific și vesel care este hotelul Casa de Iarnă. Nu va trece mult însă până când fata și prietenul ei, Freddy, vor fi atrași din nou în urzeala unui mister nefast. Vor putea, oare, Elizabeth și Freddy să alunge amenințarea care plutește peste Casa de Iarnă și să scape hotelul de primejdii odată pentru totdeauna?

Un an plin de povești. 52 de sărbători și legende din lumea întreagă, scrisă de Angela McAllister,  ilustrată de Christopher Corr, tradusă de Maria Rizoiu, vârsta 6+ ani, copertă necartonată, format 28 x 24,5 cm, 128 pagini. Sărbătorește din prima zi a noului an până la Crăciun cu cele mai iubite basme și legende din lumea întreagă! De la Sfântul Valentin până la Sfântul Andrei, de la Ziua păcălelilor până la Halloween și din Europa până în Asia și Africa, 52 povești, câte una pentru fiecare săptămână a anului, ne deschid orizontul către spații culturale fascinante și ne oferă tot atâtea motive de a ne bucura. Din cuprins: Prințul broscoi, Ceaunul cu galbeni, Iepurele din Lună, Iona și balena.

Editura Integral

Leonardo și furtuna emoțiilor – Povești educative pentru dezvoltarea inteligenței emoționale, scrisă de Rusu Roxana Andreea,  ilustrată de Octav Ungureanu, vârsta 4-14 ani, copertă necartonată, format 27 x 20 cm, 76 pagini, colecția Biblioteca Leonardo. Conține 7 povești educative și multe activități, pentru dezvoltarea inteligenței emoționale. Toate poveștile și activitățile sunt ilustrate color. Poveștile prezintă noi aventuri ale lui Leonardo și prietenilor săi. Ele pot fi utilizate și de profesori, pentru activități de dezvoltare personală, cercuri de lectură sau Școala Altfel.

Editura Katartis

Franklin și ziua Sfântului Valentin, scrisă de Paulette Bourgeois,  ilustrată de Brenda Clark, tradusă de Bianka Diana Galeș, vârsta 3+ ani, copertă necartonată, format 22 x 19 cm, 32 pagini. Franklin este nerăbdător să le ofere prietenilor săi felicitările pregătite pentru Ziua Sfântului Valentin. Dar când ajunge la școală, descoperă că acestea lipsesc. Oare unde au dispărut felicitările și cum reușeste Franklin să rezolve această problemă?

Este copacul meu, scrisă și ilustrată de Olivier Tallec, tradusă de Ileana Pasnicu, vârsta 3+ ani, copertă necartonată, format 20 x 13 cm, 32 pagini. Autorul și ilustratorul Olivier Tallec a creat o fabulă simplă și amuzantă, relevantă pentru epoca modernă. Cu ajutorul umorului și a exagerării, copiii vor face cunoștință cu o veveriță expresivă care ar face orice să își protejeze copacul și conurile sale de pin. Cartea tratează una dintre problemele recurente întâlnită la cei mici: greutatea de a împărți cu ceilalți ce este al lor. În pădurea veveriței, aceștia vor putea afla mai multe despre dăruire, depășirea egoismului și a posesivității și de a aprecia ceea ce avem.

Va urma.

P.S. Completările sunt binevenite.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *