Noutăți editoriale pentru copii ianuarie – martie 2021 – partea I

Acesta este primul articol despre noutăți editoriale în materie de cărți ilustrate pentru copii, dintr-o serie, sper eu, lungă, pe care îmi doresc foarte mult să o desfășor pe această platformă. Pentru că este un domeniu important, vital chiar, dar și pentru că, consider eu, poate fi util să existe o imagine de ansamblu asupra pieței de carte românească pentru copii, imagine care să fie, întâi de toate, accesibilă tuturor celor interesați, fie că sunt părinți, profesori, educatori, bibliotecari sau chiar copii.

Cum spuneam, această serie de articole are în vedere cărțile ilustrate, publicate în limba română, pentru categoria de vârstă 0-12 ani inclusiv, începând cu anul 2021. Aparițiile sunt grupate pe edituri, în ordine alfabetică. Acest articol este dedicat editurilor a căror denumire (a lor sau grupului din care fac parte) începe cu litera A sau B. Pentru editurile care nu se regăsesc în prezentul articol nu am identificat vreo apariție nouă.

Editura Act și Politon

Când te-a creat Dumnezeu, scrisă de Matthew Paul Turner,  ilustrată de David Catrow, vârstă 4+ ani, format 24 × 20 cm, copertă necartonată, 32 pagini.  De ce ne naștem? De ce suntem așa cum suntem și nu altfel? Felul cum arătăm și cum gândim este o pură întâmplare sau este rezultatul unui plan care are un scop foarte precis?

Editura Aramis

Kostas vagabondul, scrisă de Makis Tsitas,  ilustrată de Emilia Kontaiou, tradusă de Claudiu Sfirschi-Laudat, vârstă 4+ ani, format 21,5 x 14,5 cm, copertă cartonată, 40 pagini. Fox şi părinţii săi – o familie de câini – îşi iau ca animal de companie un om, pe micuţul Kostas. Îl iubesc şi îl îngrijesc ca pe propriul copil, însă când vine vremea ca familia să plece în vacanţă, abandonează omuleţul departe de casă… Iar astfel Kostas ajunge un om… vagabond şi rătăceşte speriat prin oraşul neprimitor şi întunecat, având de înfruntat numeroase primejdii.

Editura Galaxia Copiilor, Grup Editorial ALL

Prietenii lui Năsuc. O noapte în cort, vol. 3, serie scrisă de Cristina Elena Gheorghiu, ilustrată de Florin Gheorghiu, vârstă 4+ ani, format 22 × 22 cm, copertă necartonată, 32 pagini, colecția Năsuc. Un nas roșu și un costum vesel de clovn. O emisiune despre supraviețuirea în mijlocul naturii. O doză mare de entuziasm și de curiozitate. De atât a fost nevoie pentru ca Năsuc și prietenii lui să se apuce să construiască un cort, ca să poată dormi în grădină. Dar aventura abia acum începe…

Micul mecanic al cărților, scrisă de Ezgi Berk, ilustrată de Ece Zeber, tradusă de Ioana Văcărescu, vârstă 4+ ani, format 25 x 20 cm, copertă necartonată, 40 pagini, colecția Bibliolove. Cărți captivante, club pentru iubitorii de lectură, un colț cu jucării și un cufăr fermecat – toate aceste minunății pot fi găsite în biblioteca la care merge Matei după școală. Într-o zi însă, într-un moment de neatenție, băiețelul varsă apă pe o carte. Noroc cu bibliotecara Ela, care are un plan de salvare bine pus la punct. Oare vor reuși să repare cartea?

Bibliofil : Elefănțelul care iubea cărțile, scrisă de Huseyin Kaya,  ilustrată de Huseyin Sonmezay, tradusă de Ioana Văcărescu, vârstă 4+ ani, format 26 x 26 cm, copertă necartonată, 40 pagini, colecția Bibliolove. Micul nostru erou este fascinat de imaginea misterioasă a unui domn elegant care poartă, cu mândrie, o insignă la reverul sacoului, pe care este inscripționat cuvântul BIBLIOFIL. Ce termen enigmatic! De atât a avut nevoie elefănțelul pentru a deveni interesat de tot ceea ce presupune extraordinarul statut de bibliofil.

Douglas, ai nevoie de ochelari!, scrisă și ilustrată de Ged Adamson,  tradusă de Ioana Văcărescu, vârstă 2+ ani, format 25 x 20,5  cm, copertă necartonată, 40 pagini. Într-o zi ca oricare alta, Nancy și Douglas se joacă împreună, fugărind veverițe în parc. Sau cel puțin asta crede Douglas că face. Din cauză că este miop, va intra într-o sumedenie de buclucuri – unele amuzante, altele cam periculoase. Până în momentul în care Nancy hotărăște să îl ducă la doctor.

Douglas, ești un geniu!, scrisă și ilustrată de Ged Adamson, tradusă de Ioana Văcărescu, vârstă 2+ ani, format 25 x 20,5 cm, copertă necartonată, 40 pagini. În toiul distracției, Nancy a lovit mingea prea tare, iar aceasta a dispărut fără urmă de partea cealaltă a gardului. În încercarea de a recupera mingea pierdută, Nancy născocește mai multe planuri consecutive și îl îndeamnă pe Douglas, câinele său, să le pună în aplicare. Toate au în comun un singur lucru: dau greș, fără excepție. Cum vor reuși în cele din urmă să își îndeplinească scopul?

Editura Grafic, Grup Editorial Art : Colecția miniGrafic

Dog Man se dezlănțuie, scrisă și ilustrată de Dav Pilkey, tradusă din limba engleză de Iulia Tudorie, vârstă 8+ ani, format 21,6 x 14,6 cm, copertă cartonată, 224 pagini. În vremuri întunecate și disperate… când își fac apariția noi răufăcători… doar un polițai cu cap de câine ne poate salva! 

BONE : Marea cursă cu vaci, scrisă și ilustrată de Jeff Smith, tradusă din limba engleză de Ioana Tudose, vârstă 11+ ani, format 24 x 17 cm, copertă cartonată, 144 pagini. Fone Bone și verii lui se gândesc doar cum să ajungă din nou acasă. Însă cum unii nu învață nimic din greșeli, Phoney Bone riscă totul într-o ultimă schemă de îmbogățire rapidă în Marea Cursă cu Vaci din Barrelheaven. 

Fantome, scrisă și ilustrată de Raina Telgemeier, tradusă din limba engleză de Lavinia Vasile, vârstă 10 -11 ani, format 21 x 14,5 cm, copertă cartonată, 256 pagini. Catrina și familia ei se mută pe coasta de nord a Californiei pentru că Maya, sora ei mai mică, e bolnavă. Într-o zi, în timp ce explorează noul oraș, un vecin le zice un secret: În Bahia de la Luna există fantome. Maya este hotărâtă să le vadă cu ochii ei, dar Cat nici nu vrea să audă de așa ceva! Pe măsură ce se apropie ziua în care fantomele se reîntâlnesc cu cei dragi, Cat trebuie să găsească o cale de a-și învinge teama – atât pentru sora ei, cât și pentru ea. 

Roller girl, scrisă și ilustrată de Victoria Jamieson, tradusă din engleză de Ioana Tudor, vârstă 10-14 ani, format 21 x 14,5 cm, copertă necartonată, 240 pagini. Într-o Seară de Iluminare Culturală, Astrid și Nicole, două puștoaice de generală, ajung la un meci de roller derby. Astrid privește fascinată spectacolul de pe pistă și își dă seama că asta e chemarea ei: trebuie cu orice preț să ajungă să facă parte dintr-o astfel de echipă. Nedespărțite până atunci, peste vară Astrid și Nicole vor merge fiecare pe drumul ei. Iar pentru Astrid va fi o perioadă de neuitat: va ieși din zona de confort și va învăța că este suficient de puternică să facă față oricăror provocări.

Aiurea, autoare și ilustratoare Svetlana Chmakova, traducere din limba engleză de Dan Buzumurga, vârstă 10+ ani, format 20 x 13 cm, copertă cartonată, 224 pagini. Peppi are două reguli după care se ghidează în prima zi la noua școală : nu te lăsa observat de copiii răi și fă parte din grupuri care au aceleași interese ca tine. Însă nici nu intră bine pe hol, că se împiedică și cade în văzul tuturor.  Iar de aici, se întâmplă tot felul de lucruri aiurea care, în final o fac pe Peppi să-și încalce toate regulile.

Garfield își dă măsura, scrisă și ilustrată de Jim Davis, tradusă din limba engleză de Florentina Hojbotă, vârsta 9+ ani, format 22,6 X 24 cm, copertă cartonată, 96 pagini. Cel mai neobrăzat, arțăgos, amuzant și rotofei motan din America se ține numai de poante! Garfield iese pe primul loc la categoria lui de greutate în timp ce își serbează a doua zi de naștere, se luptă cu puricii, se îndrăgostește, inventează o istorie a câinilor, stă în ghips și-și pierde o dungă din blană.

Editura Arthur, Grup Editorial Art  – vârstă 7+ ani

Muc cel mic, scrisă de Wilhelm Hauff, ilustrată de Marcela Cordescu, tradusă din limba germană de Irina Vlad, ediția a II-a, copertă cartonată, 48 pagini, format 28,5 x 21,5 cm, colecţie Arthur retro. Muc cel mic are un trup mititel și plăpând, un ditamai capul împodobit cu-n turban și mai mare, e încălțat cu niște papuci nemaivăzut de mari, iar înfipt la brâu poartă un hanger lung – atât de lung, că nu știi sigur dacă Muc atârnă de hanger sau hangerul de Muc. Toți copiii de pe stradă aleargă în urma mititelului, râd de el și-l batjocoresc plini de cruzime. Asta până când îi află nemaipomenita poveste de viață.

Cel mai bun urs din lume, bazată pe povestirile despre Puh, de A.A. Milne, scrisă de Mark Burgess, ilustrată de Ernest Howard Shepard, tradusă din limba engleză de Ecaterina Godeanu, copertă cartonată, 136 pagini, format 22,5 x 16,5 cm, colecția Lectura 7-9 ani. O carte în care îl însoțim pe Winnie Puh într‑un an de aventuri prin Pădurea de O Sută de Akri.

Pădurea fermecată, scrisă de Enid Blyton, ilustrată de Jan McCafferty, tradusă din limba engleză de Alexandra Columban, copertă cartonată, 290 pagini, format 22,5 x 16,5 cm, colecția Cărțile lui Radu. Pregăteşte-te să întâlneşti cele mai neobişnuite personaje pe măsură ce urci tot mai sus pe crengile Copacului Depărtărilor: domnul Barbă-Lungă, doamna Spălăceală, Moş Cratiţă, Lună-Plină și zâna Mătăsuţă. Personaje surprinzătoare, care-şi poartă magia… în buzunare!

Povești la telefon, scrisă de Gianni Rodari, ilustrată de Simona Mulazzani, tradusă din limba italiană de Vlad Russo, ediția a II-a, copertă necartonată, 240 pagini, format 19 x 13 cm, colecția Classic Yellow. …un tată care şase zile pe săptămână străbătea întreaga Italie, în lung și-n lat. Duminica se întorcea acasă, iar luni dimineaţa o lua de la capăt. Înainte de plecare, fetiţa lui întotdeauna îl ruga să nu uite să-i spună în fiecare seară o poveste, pentru că altfel nu putea adormi. Aşa se face că, oriunde s-ar fi aflat,  la ora nouă fix, contabilul Bianchi dădea telefon acasă.

Povestea frindelui, scrisă de Andrew Clements, ilustrată de Brian Selznick, tradusă din limba engleză de Florentina Hojbotă,  ediția a II-a, copertă necartonată, 120 pagini, format 19,5 x 13,5 cm, colecția Funny Green. Nicholas Allen e cel mai faimos puşti din şcoală: de pildă, toţi elevii ştiu cum, în plină iarnă, Nick a transformat sala de curs într-o insulă tropicală, iar profesorii se străduiesc să lupte cu talentul său vestit de a trage de timp la finalul orei, care-i face să uite de tema pentru acasă. Însă clasa a cincea vine cu o mare provocare: doamna Granger, sobra profesoară de limba engleză, maestra absolută a dicţionarelor, are şi ea talentele ei. Aşa că Nick se hotărăşte să dea culoare orelor plictisitoare, iar doamna Granger crede că poate să facă faţă şuvoiului de idei năstruşnice ale băiatului.

Nic Năstrușnic, scrisă de Francesca Simon, ilustrator Tony Ross, tradusă din limba engleză de Andreea Caleman, copertă necartonată, 96 pagini, format 19,5 x 13,5 cm, colecția Funny Green. Nic e mare năstrușnic. Mama și tatăl lui sunt atât de obișnuiți cu năzdrăvăniile pe care le face, încât nici nu-l observă atunci când e cuminte. Fratele lui, Robert, e copilul perfect. Ajută la treburile casei, vorbește politicos. Mama și tata sunt atât de obișnuiți cu perfecțiunea lui, încât dau din principiu vina pe Nic pentru orice boacănă.

Charlie și Fabrica de ciocolată, scrisă de Roald Dahl, ilustrator Quentin Blake, tradusă din limba engleză de Christina Anghelina, copertă cartonată, 192 pagini, format 22,5 x 16,5 cm, colecția Serie de autor Roald Dahl. Charlie Bucket este înnebunit după ciocolată. Iar Willy Wonka, cel mai iscusit inventator din lume, deschide porțile uimitoarei sale fabrici de ciocolată pentru cinci copii norocoși. Bomboane care nu se termină niciodată, caramele magice, acadele-lampadar și un râu de ciocolată caldă, încântătoare. Charlie are nevoie de un singur Bilet de Aur și aceste dulciuri minunate ar putea fi toate ale lui.

James și piersica uriașă, scrisă de Roald Dahl, ilustrator Quentin Blake, tradusă din limba engleză de Iulia Arsintescu, traducerea versurilor Florin Bican, copertă cartonată, 164 pagini, format 22,5 x 16,5 cm, colecția Seria de autor Roald Dahl. Un uriaş rinocer scăpat de la Grădina Zoologică i-a mâncat pe părinţii lui James într-o clipă. Şi cum o nenorocire nu vine niciodată singură, James este trimis să locuiască împreună cu îngrozitoarele sale mătuşi, Sponge şi Spiker… Curând însă, în viaţa băiatului se va petrece un lucru minunat… Cu ajutorul câtorva limbuţe fermecate de crocodil, va porni în cea mai grozavă călătorie, cu cel mai neaşteptat mijloc de locomoţie şi în compania celor mai amuzanţi şi mai simpatici tovarăşi de drum!

Marele Uriaș Prietenos, scrisă de Roald Dahl, ilustrator Quentin Blake, tradusă din limba engleză de Alexandra Columban, copertă cartonată, 240 pagini, format 22,5 x 16,5 cm, colecția Serie de autor Roald Dahl. În toiul nopţii, micuţa Sophie este înşfăcată din patul ei de un uriaş, iar primul ei gând este că va păți ceva rău. Dar uriaşul cu ochi scânteietori nu face decât să o ducă în peştera lui, unde, cu felul lui împleticit de a vorbi, i se prezintă: “Eu este singurul uriaş cumsecade şi zăpăcit din tot Tărâmul Uriaşilor. Eu este Marele Uriaş Prietenos. Eu este MUP.” Ba mai mult, Sophie află că MUP are o îndeletnicire nobilă şi misterioasă: colecţionează vise pe care le suflă în urechile copiilor adormiţi.

Danny, campionul lumii, scrisă de Roald Dahl, ilustrator Quentin Blake, tradusă din limba engleză de Adrian Oțoiu, copertă cartonată, 240 pagini, format 22,5 x 16,5 cm, colecția Serie de autor Roald Dahl. Danny este un băiat norocos: tatăl lui îi spune povești în fiecare seară, îi construiește zmeie și lampioane, îl învață să repare mașini… Este cel mai minunat și mai aventuros tată pe care și l-ar putea dori un băiat, dar are un secret periculos, care le-ar putea aduce multe necazuri. Și, odată ce-i descoperă secretul, Danny pune și el umărul la sabotarea celui mai antipatic om din ținut.

Editura Arthur, Grup Editorial Art  – vârstă 10+ ani

Cronicele din Narnia. Leul, vrăjitoarea și dulapul, vol. II, scrisă de C.S. Lewis, ilustrată de Pauline Baynes, tradusă din limba engleză de Irina Oprea și Radu Paraschivescu, copertă cartonată, 168 pagini, format 21 x 14 cm, colecția Arthur Gold. Peter, Susan, Edmund şi Lucy se ascund într-un dulap și ajung într-o altă lume, cuprinsă de o iarnă aprigă, fără sfârșit. Minunatul tărâm întrupat din cântul Leului Aslan a căzut pradă Vrăjitoarei Albe, care s-a autoproclamat regină și a făcut din Narnia un loc în care Moș Crăciun nu ajunge niciodată.

Cronicele din Narnia. Prințul Casian, vol. IV, scrisă de C.S. Lewis, ilustrată de Pauline Baynes, tradusă din limba engleză de Irina Oprea și Radu Paraschivescu, copertă cartonată, 198 pagini, format 21 x 14 cm, colecția Arthur Gold. Multă vreme a trecut şi multe s-au schimbat în Narnia de când au plecat Regii şi Reginele înscăunaţi de Aslan, adică Peter, Susan, Edmund şi Lucy. Tărâmul a fost cucerit de telmarini, un popor fără pic de iubire faţă de Vechii Narnieni şi de obiceiurile lor. 

Cronicele din Narnia. Jilțul de argint, vol. VI, scrisă de C.S. Lewis, ilustrată de Pauline Baynes, tradusă din limba engleză de Irina Oprea și Radu Paraschivescu, copertă cartonată, 220 pagini, format 21 x 14 cm, colecția Artur Gold. Un nobil grup de prieteni, format din Jill, Eustace și Puddleglum, Omul-din-mlaștini, este trimis de Aslan să-l salveze pe Rilian, Prințul dispărut al Narniei. 

Cronicele din Narnia. Ultima bătălie, vol. VII, scrisă de C.S. Lewis, ilustrată de Pauline Baynes, tradusă din limba engleză de Irina Oprea și Radu Paraschivescu, copertă cartonată, 190 pagini, format 20,5 x 14,5 cm, colecția Arthur Gold. Inorogul spune că oamenii sunt aduși în Narnia când ținutul e frământat și tulbure. Iar acum Narnia se găsește la ananghie. Un fals Aslan cutreieră țara. Singura speranță este ca Jill și Eustace, vechi prieteni ai Narniei, să fie în stare să-l găsească pe adevăratul Aslan și, astfel, să readucă pacea în ținut. 

Însemnările unei puștoaice. Povestirile unei tipe de gașcă nu chiar atât de populare, vol. 2, scrisă și ilustrată de Rachel Renée Russell, tradusă din limba engleză de Irina Ornea, copertă cartonată, 288 pagini, format 20 x 14 cm, colecția Benzi desenate, Cărți cu haz. Reţetă pentru dezastru: 4 petreceri; adăugaţi 2 prietene şi 1 băiat irezistibil; împărţiţi la 1 fată rea care urmăreşte s-o distrugă pe Nikki. Amestecaţi bine, puneţi-vă mâinile la ochi şi daţi-vă doi paşi înapoi!

Însemnările unei puștoaice. Povestirile unei Prințese a Gheții nu chiar atât de grațioase, vol. 4, scrisă și ilustrată de Rachel Renée Russell, tradusă din limba engleză de Irina Ornea, copertă cartonată, 350 pagini, format 20 x 14 cm, ISBN 9786060860839, colecția Benzi desenate, Cărți cu haz. Cum să ai succes pe gheaţă: 1. Patinează pentru o cauză nobilă. (Vezi să-i placă şi lui Brandon!) 2. Formează-ţi o echipă cu cele mai bune prietene ale tale, Chloe şi Zoey. 3. Ţine-o în frâu pe scorpia de MacKenzie!!!! 4. Asigură-te că eşti în stare să pătinezi!…

Băiatul miliardar, scrisă de David Walliams, ilustrator Tony Ross, tradusă din limba engleză de Diana Marin-Caea, copertă cartonată, 184 pagini, format 19 x 15 cm, colecția Funny Green. Faceţi cunoştinţă cu Joe Bostan, cel mai bogat băiat de 12 ani din lume! Joe are tot ce şi-ar putea dori vreodată un copil: toate jocurile video din lume, propria maşină de curse, un câine-robot din Japonia şi chiar un cinematograf 3D IMAX în pivniţă. Dar toate acestea nu reuşesc să compenseze ceea ce-i lipseşte cu adevărat lui Joe: un prieten…

Plictisitoarea vacanţă de vară a fraţilor Răţoi, scrisă de Dan Coman, ilustrată de Andrei Damian, copertă cartonată, 128 pagini, format 22,5 x 16 mm, colecția Lectură 10-11. Frații Rățoi locuiesc într-un sat aflat acolo unde se agață harta-n cui, într-o casă verde ca pătrunjelul. A venit vacanța de vară, copiii de la școala din sat au plecat pe la casele lor de dincolo de dealuri, iar Ucu și Dan sunt singurii copii pe o rază de câțiva kilometri. Plictiseala moale și galbenă, cu miros de praf, ceapă prăjită, săpun de casă și biscuiți cu măr tot mușcă din vacanța de vară până la venirea verișorilor din Sfântu Gheorghe.

Editura Vlad și Cartea cu Genius, Grup Editorial Art – scriitori români

Rostogol păzește pepenii, scrisă de Lavinia Braniște, ilustrată de Andrei Măceșanu, ediția a II-a, vârsta 6+ ani, copertă cartonată, 96 pagini, format 20,5 x 18 cm, colecția Trofeul Arthur. A venit vara la ferma unde locuiește Rostogol cu mama și cu cei zece frați ai lui. Odată cu vremea frumoasă au rodit și semințele plantate de el. În timp ce frații lui iau lecții de franceză de la bursucul Ulric, el își păzește cu strășnicie cei șapte pepeni, de dimineață până seara. E drept că îi cam place să fie singur pe câmp și nici măcar Turnesol, fratele lui care vede pericole peste tot, nu-l poate convinge să renunțe.

Rostogol și vulcanii noroioși, scrisă de Lavinia Braniște, ilustrată de Andrei Măceșanu, ediția a II-a, vârsta 6+ ani, copertă cartonată, 96 pagini, format 20×16 cm, colecția Trofeul Arthur. După ce o vară întreagă a păzit pepeni pe câmp, acum Rostogol stă singur în grădină. Și porcușorul nostru începe să scrie poezii. Îi ies atât de bine, încât primește un loc într-o tabără de creație în apropiere de vulcanii noroioși.

Rostogol iluzionist, scrisă de Lavinia Braniște, ilustrată de Andrei Măceșanu, ediția a II-a, vârstă 6+ ani, copertă cartonată, 112 pagini, format 25 x 18 cm, colecția Trofeul Arthur. După atâtea peripeții din care a scăpat cu codița roz nevătămată, ai zice că porcușorul nostru s-ar bucura de puțină tihnă în grădina lui. Da’ de unde! Bursucul Ulric îl roagă să-l ajute la biblioteca părăsită din sat, iar Rostogol descoperă o carte de iluzionism care-i ia ochii. De aici și până la marele plan pentru salvarea bibliotecii nu mai e decât un pas: vor organiza un spectacol de magie cu care să strângă bani pentru reparații.

Coțofenele clănțănitoare, scrisă și ilustrată de Oltea Enache, vârsta +3, copertă cartonată, 48 pagini, format 26 x 25 cm, colecția Genius cartonat. Oare ce se întâmplă când un stol de coțofene bârfitoare și veșnic îmbufnate întâlnesc niște păsări prietenoase? Vă spunem că nu e prea bine. Păsările pădurii, de la măcăleandru, pițigoi și aușel, până la codobatură și cucuvea, fac tot ce pot să le îmbuneze pe nemulțumitele coțofene. Poate o să credeți că musafirele au fost impresionate? Ei bine, nici pomeneală! Dar când un moștrofont somnoros e pe cale să le dărâme cuiburile, coțofenele speriate își schimbă un pic părerea…

Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele, scrisă de Matei Vișniec, ilustrată de Andra Bădulescu, ediția a II-a, vârsta 6+ ani, copertă cartonată, 48 pagini, format 22 x 22 cm, colecția Genius cartonat. Omului de zăpadă îi place să se joace cu copiii și să privească stelele. la fel de mult îi plac mirosul de fum care iese pe hornuri și murmurul pădurii. Are o mulțime de prieteni: iepuri, vulpi, chiar și un cerb. Dar nimeni nu i-a spus niciodată că zăpada – chiar și cea din care este el făcut – se va topi odată cu venirea primăverii…

Editura Vlad și Cartea cu Genius, Grup Editorial Art – scriitori străini

Peppa Pig: Peppa merge la înot, creată de Neville Astley și Mark Baker, traducere din limba engleză de Mădălina Buican, vârstă 2+ ani, copertă necartonată, 24 pagini, format 24 x 24 cm, colecția Seria Peppa Pig. Peppa și George merg la înot, dar lui George îi e puțin teamă. Cum îl vor convinge mămica și tăticul pe purceluș să intre în piscină?

Peppa Pig: Peppa pleacă în excursie, creată de  Neville Astley și Mark Baker, tradusă din limba engleză de Mădălina Buican, vârstă 2+ ani, copertă necartonată, 24 pagini, format 24 x 24 cm, colecția seria Peppa Pig. Groh! Groh! Peppa și familia ei pleacă în excursie cu rulota. Însoțește-i în călătoria lor, într-o aventură de neuitat. 

Peppa Pig: Peppa pleacă în vacanță, creată de Neville Astley și Mark Baker, tradusă din limba engleză de Mădălina Buican, vârstă 2+ ani, copertă necartonată, 24 pagini, format 24 x 24 cm, colecția seria Peppa Pig. Peppa și familia ei pleacă în vacanță în Italia. Sunt atâtea de văzut și de făcut, încât Peppa tot uită de sărmanul Teddy. Va mai ajunge oare acasă la sfârșitul vacanței micul Teddy?

Peppa Pig: Prima zi a lui George la locul de joacă, creată de  Neville Astley și Mark Baker, tradusă din limba engleză de Mădălina Buican, vârstă 2+ ani, copertă necartonată, 24 pagini, format 24 x 24 cm, colecția Seria Peppa Pig.  Peppa și George se duc la locul de joacă. George merge pentru prima oară, iar Peppa nu prea îl vrea acolo. Dar când află că toți prietenii ei ar vrea să aibă un frățior, oare se va răzgândi?

La revedere, prietene! Bun venit, Prietene!, scrisă și ilustrată de Cori Doerrfeld, tradusă din limba engleză de Bâldea Constantinescu, vârstă 3+ ani, copertă cartonată, 32 pagini, format 26 x 25 cm, colecția Genius cartonat. Fie că ne despărțim de un prieten sau de jucăria preferată, orice sfârșit e la fel de trist. Dar chiar și cele mai înnorate zile ajung până la urmă la final și nu știi niciodată ce surprize plăcute îți poate aduce ziua de mâine. „La revedere” se poate transforma oricând într-un „Bun găsit” care să-ți umple inima de bucurie.

Veverița Tremurici, scrisă și ilustrată de Melanie Watt, tradusă din limba engleză de Vlad Zografi, vârsta 3+ ani, copertă cartonată, 38 pagini, format 26 x 25 cm, colecția Genius cartonat. Veverița Tremurici nu coboară niciodată din copacul ei. Păi cum să coboare? Doar jos o pândesc tot soiul de pericole, care mai de care mai înspâimântătoare: microbi, iederă otrăvitoare, până și rechini! Dar lucrurile scapă curând de sub control și un intrus ticălos o obligă să-și părăsească adăpostul! Va supraviețui ea oare calvarului? Și, mai important, cum o va schimba teribila aventură?

Veverița Tremurici dă o petrecere de ziua ei, scrisă și ilustrată de Melanie Watt, tradusă din limba engleză de Vlad Zografi, vârsta 3+ ani, copertă cartonată, 32 pagini, format 26 x 25 cm, colecția Genius cartonat. Veverița Tremurici n-a dat niciodată petreceri mari de ziua ei. E prea riscant, căci acolo, jos, pe pământ, mișună furnici, porci spinoși și alte arătări. Pentru ca nimic să nu-i tulbure planurile, pune la cale o petrecere restrânsă, cu un singur patruped. Dar când sosește momentul mult așteptat, toate planurile ei sunt aruncate în aer. 

Veverița Tremurici noaptea, scrisă și ilustrată de Melanie Watt, tradusă din limba engleză de Vlad Zografi, vârsta 3+ ani, copertă cartonată, 32 pagini, format 26 x 25 cm, colecția Genius cartonat. Veverița Tremurici nu doarme niciodată. E prea înspăimântător. Dacă visează cumva fantome, balauri sau, mai rău, monștri cu buline? Nu, mai bine rămâne trează, găsindu-și câte ceva de făcut în fiecare noapte… Dar nesomnul are consecințe grave, iar curând Tremurici tremură din toate încheieturile, căci coșmarurile ei sunt pe cale să devină realitate!

Veverița Tremurici își găsește un prieten, scrisă și ilustrată de Melanie Watt, tradusă din limba engleză de Vlad Zografi, vârsta 3+ ani, copertă cartonată, 38 pagini, format 26 x 25 cm, colecția Genius cartonat. Veverița Tremurici nu are prieteni. Cum să lege prietenii, când lumea e plină de iepurași periculoși, de castori răutăcioși și de piranha? Pentru mai multă siguranță, își petrece timpul în copac, citind cartea de telefoane, fluierând și tricotând de zor. Asta până într-o bună zi, când ia o hotărâre curajoasă: se va împrieteni cu un peștișor auriu și neprimejdios. 

Ce poți face cu o problemă, scrisă de Kobi Yamada, ilustrată de Mae Besom, vârsta 5+ ani, copertă cartonată, 36 pagini, format 26,5 x 22 cm, colecția Genius cartonat. Încerci întâi să te ascunzi, dar problema e mai încăpățânată decât te-ai așteptat. Cu cât încerci să fugi de ea, cu atât devine mai mare și mai amenințătoare. După un timp, nemaiștiind cum să te ferești, îți iei inima în dinți și-ți spui că a venit momentul s-o înfrunți. Dar atunci se întâmplă ceva uimitor: dintr-odată, problema nu mai e atât de înfricoșătoare, iar după ce o cunoști mai bine, s-ar putea să descoperi ceva frumos și foarte, foarte important. 

Renul porc, scrisă și ilustrată de Aaron Blabey, tradusă din limba engleză de Florin Bican, vârstă 3+ ani, copertă cartonată, 24 pagini, format 26 x 25 cm, colecția Genius cartonat. E seara de Ajun, iar Porc tremură de nerăbdare. Are de primit de la Moș daruri nenumărate, cel puțin el așa a cerut în scrisoare: o motocicletă, o rachetă, un set de tobe și altele, și altele. Lui Porc nici prin cap nu-i trece să se culce, nu, el îl așteaptă pe Moș. Iar Moșul vine și așază sub brad cadouri pentru Porc și pentru Trevor. Porc e disperat! Nici vorbă să fie acolo tot ce a cerut! Foc de supărare, îl apucă pe Moș de pantaloni.

Proiectul s-a dovedit a fi mult mai ambițios decât ar putea părea la prima vedere, datorită provocărilor întâmpinate în faze de colectare date, însă mai multe despre acest subiect, poate, într-un articol viitor.

Va urma.

P.S. Orice completare este binevenită.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *