Povestitoarea

Astăzi vorbim cu Giorgiana Elena Popan, actriță și storyteller, fondatoare și director artistic la Școala Primară „Sfântul Ierarh Nicolae” din Arad și organizatoare a Festivalului Internațional de povești „Magia cuvântului” Arad, România, ajuns la a VIII-a ediție.

Giorgiana Popan a participat la festivaluri internaționale de storytelling din Iran, Kenya, Thailanda, Coreea de Sud, Canada, India, Franța, Italia, Cehia, Austria, Belgia, Germania, Suedia, Danemarca și Elveția. Este co-fondatoarea „Cercului Povestitorilor – o comunitate ce facilitează accesul la resurse și evenimente de storytelling – alături de Ioana Popescu, în cadrul unui proiect al AtelieR de Cuvinte.

Într-un alt interviu, luat de data aceasta de către o povestitoare unei ilustratoare, în momentul în care fiecare vorbea despre cum procedează cu ideile sale, povestitoarea a afirmat că, atunci când vede sau aude o întâmplare care îi inspiră o poveste, o spune, o povestește celor din jur. Așa își „nota” povestitoarea ideile. De aceea nu m-am mirat când Giorgiana Popan mi-a trimis răspunsurile de mai jos în format audio. Îi mulțumesc mult pentru timpul acordat.

Simona Popa:    Mulțumesc Giorgiana Elena Popan că ați acceptat invitația de a participa la evenimentul „Luna povestitorului”. Ne puteți spune, vă rog, ce este și ce face un storyteller?

Giorgiana Elena Popan

Simona Popa:    Despre beneficiile cititului cu voce tare copiilor s-a mai vorbit. Ar fi foarte interesant, cred eu, să vorbim un pic și despre beneficiile de a asculta un storyteller. Care ar fi acestea?

Giorgiana Elena Popan

Simona Popa:    De ce ați ales să ne spuneți povestea Petuniei și ce ne puteți spune despre momentul pregătit?

Giorgiana Elena Popan

Simona Popa:   Puteți recomanda câteva jocuri de dezvoltare sau exersare a imaginației pe care părinții și copii le-ar putea juca împreună? 

Giorgiana Elena Popan

Simona Popa:   De cele mai multe ori, un storyteller preia povești existente, povești create de alții, însă pentru a le spune, pentru „a le da mai departe”, storytellerul va folosi mâinile și picioarele sale, fața sa, glasul său și chiar emoțiile sale. Pentru asta, el are nevoie să-și însușească măcar o parte din poveste. Dar cum face acest lucru un storyteller?

Giorgiana Elena Popan

Simona Popa:   Dacă ar fi să transmiteți un mesaj copiiilor, în calitate de povestitor, ce le-ați spune?

Giorgiana Elena Popan

One comment on “Povestitoarea

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *