Premiile Grupului Cărți fără pereche 2020

Înființat în urmă cu șase ani, Grupul Cărți fără pereche are, la acest moment, peste 31.000 de membri. Este un grup, așa cum se poate citi pe pagina de Facebook a acestuia, non-comercial „creat de părinți pentru părinții”, cu scopul de a promova „cărțile valoroase”, „cu scriitură, ilustrație, traducere și tipar, toate fără pereche”.

La începutul anului 2020, au fost acordate primele Premii CFP pentru cărți tipărite în limba română, în anul 2019, care întruneau condițiile menționate mai sus.

Anul acesta, tocmai s-a încheiat cea de-a doua ediție, despre care administratorii grupului declară: „prin aceste premii dorim să recunoaștem, chiar dacă doar la un nivel simbolic, munca oamenilor minunați care se străduiesc să ofere calitate în acest domeniu”.

Și anul acesta au fost păstrate cele 3 categorii de carte: cea mai frumoasă carte străină pentru vârsta de 3-6 ani, cea mai frumoasă carte străină pentru vârsta de 6-12 ani și cea mai frumoasă carte românească. 

De menționat faptul că, pe de o parte, pentru cartea românească nu s-a putut face, nici anul acesta, o împărțire pe categorii de vârstă, iar pe de altă parte, nominalizările la această categorie au rămas în continuare, într-un număr mai mic decât la celelalte categorii.  

Astfel, pentru categoria Cea mai bună carte românească, cărțile nominalizate sunt:

  • Dejunul unei frunze, scrisă și ilustrată de Marină Debattista, editura Frontiera, 2020. O selecție de poezii pentru copii.
  • Regele Curcubeu și alte povești despre răbdare, selecție și repovestire de Amalia Banaș, ilustrată de Diana Margareta Cepleanu, editura Frontiera, 2020. Antologie de basme, fabule și pilde care au ca temă: răbdarea.
  • Descoperim cu Apolodor, în deltă, păsările-n zbor, scrisă de Florin Bican, ilustrată de Dan Ungureanu, editura Arthur, 2020. Binecunoscutul personaj al lui Gellu Naum, Apolodor, își continuă seria de aventuri, de data aceasta  sub penița scriitorului Florin Bican.

Pentru categoria Cea mai bună carte străină pentru 3-6 ani, nominalizările sunt:

  • Melcul și balena, scrisă de Julia Donaldson, ilustrată de Axel Scheffler, tradusă de Florin Bican, editura Cartea Copiilor, 2020. O poveste în versuri despre dorul de călătorie al unui melc și aventurile sale.
  • Olenka, scrisă și ilustrată de Gaya Wisniewski, tradusă de Alina Nucă, editura Frontiera, 2020. O poveste despre prietenie, curaj, fericire și despre și mai multă prietenie.
  • Ernest și Celestine la muzeu, scrisă și ilustrată de Gabrielle Vincent, tradusă de Alexandru Gurău, editura Frontiera, 2020. O vizită la muzeu se lasă cu peripeții.
  • Crăciun! Crăciun!, scrisă și ilustrată de Kestutis Kasparavicius, tradusă de Claudia Drăgănoiu, editura Vremea, 2020. Unsprezece povești de Crăciun…despre Crăciun.
  • Baba-Cloanța-Cotoroanța, scrisă de Pierre Bertrand, ilustrată de Magali Bonniol, tradusă de Diana Geacăr, editura Cartea Copiilor, 2020. Un băiat mofturos nu știe că este pe punctul de a o întâlni pe Baba-Cloanța-Cotoroanța. Dar nici aceasta nu-l știe pe băiat.

Iar pentru categoria Cea mai bună carte străină pentru 6-12 ani, au fost nominalizate următoarele cărți:

Fabuloasele ore ale lui Jacominus Gainsborough, scrisă și ilustrată de Rebecca Dautremer, tradusă de Mihaela Buruiană, editura Vellant, 2020. Povestea unei vieți de om, într-o carte pentru copii.

Cine a descoperit America?, scrisă de Iosif Brodski, ilustrată de Igor Oleinikov, tradusă de Justinia Bandol, editura Frontiera, 2020. O carte umoristică de tip quiz, în care cititorii sunt provocați să-și amintească cine a descoperit America.

Copacul meu, scrisă și ilustrată de Gerda Muller, tradusă de Gabriela Mariș, editura Frontiera, 2020. O frumoasă carte despre copaci, anotimpuri și natură.

Einstein. Călătoria uimitoare a unui șoricel în timp și spațiu, scrisă și ilustrată de Torben Kuhlmann, tradusă de Mirela Iovu, editura Corint, 2020. O nouă aventură pentru neamul șoricesc.

Harry Potter și Camera secretelor, scrisă de J.K. Rowling, ilustrată de Kim Kay, tradusă Tatiana Dragomir, editura Arthur, 2020. Aventuri magice în cea de-a doua carte din seria Harry Poter.  

 

Iar Premiile CPT 2020 au fost acordate, următoarelor cărți : 

  • Cea mai bună carte românească: Regele curcubeu și alte povești despre răbdare, selecție și repovestire de Amalia Banaș, ilustrată de Diana Margareta Cepleanu, editura Frontiera, 2020.
  • Cea mai bună carte străină, pentru grupa de vârstă 3 – 6 ani: Olenka, scrisă și ilustrată de Gaya Wisniewski, tradusă de Alina Nucă, editura Frontiera, 2020. 
  • Cea mai bună carte străină, pentru grupa de vârstă 6-12 ani: Harry Potter și Camera secretelor, scrisă de J.K. Rowling, ilustrată de Kim Kay, tradusă Tatiana Dragomir, editura Arthur, 2020. 

Amintesc că, la prima ediție, de anul trecut, au fost premiate cărțile: 

  • Cea mai bună carte românească: Străbunicul meu, Emil Racoviță, autor Andreia Petcu, ilustrator Eugen Barlo, editura Frontiera, 2019;
  • Cea mai bună carte străină, pentru grupa de vârstă 3 – 6 ani: Jurnalul din cutiile de chibrituri, autor Paul Fleischman, ilustrator Bagram Ibatoulline, traducere Florin Bican, editura Cartea Copiilor, 2019;
  • Cea mai bună carte străină, pentru grupa de vârstă 6-12 ani: Ultima călătorie. Doctorul Korczak și copiii săi, autoare Irène Cohen-Janca, ilustrator Maurizio A.C. Quarello, traducere Lavinia Braniște, editura Cartea Copiilor, 2019;
  • Un premiul al juriului pentru promovarea benzilor desenate în România a fost acordat cărții: Istorii din ’89 în benzi desenate, Muzeul Județean de Istorie Brașov, 2019.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *