De Ziua Internațională a Cititului Împreună, citim împreună în fiecare miercuri

Anul acesta, în România, pe data de 10 februarie se desfășoară evenimentul ZICI 2021 sau „Ziua Internațională a Cititului Împreună”.

Inaugurat în anul 2010, de către Asociația „LitWorld”, sub denumirea „World Read Aloud Day”, evenimentul, ajuns anul acesta la peste 170 de țări participante, se dorește a fi o modalitate de conștientizare a importanței cititului cu voce tare, a împărtășirii poveștilor și, mai ales, a ideii de alfabetizare ca drept fundamental uman, prin aducerea împreună a comunităților de pe întreg globul pentru a genera o schimbare în bine.  

În România, evenimentul devine, foarte inspirat aș spune eu, „Ziua Internațională a Cititului Împreună”, la inițiativa Asociației „Citim Împreună România”, fiind marcat pentru prima dată, în anul 2015. Peste câteva zile, iată, se va desfășura cea de-a VII-a sa ediție.

Potrivit descrierii de pe site-ul asociației, „Citim Împreună România” este „un grup mic de cititori pasionați care iubesc copiii. Unii dintre noi suntem autori de cărți pentru copii, ilustratori, editori, educatori, bibliotecari. Unii dintre noi suntem părinți. Ceea ce avem în comun este mai mult decât dragostea pentru cărți: suntem pasionați de a vedea copii și adulți citind împreună, din momentul în care un copil se naște și mult după ce acesta învață să citească singur.”

În mod obișnuit, evenimentul are loc în prima zi de miercuri din luna februarie. În România, anul acesta, s-a amânat desfășurarea evenimentului până pe data de 10 februarie, pentru a permite școlilor, care se aflau cu o săptămână înainte, în vacanță, să marcheze evenimentul.

Ediția din 2021 este despre „ZICI cu lipici: legați prin cititul împreună”, pentru că „(…)pierderile și suferința provocate de separare în pandemie sunt nenumărate și încă nu în totalitate cunoscute de către noi. Însă, între timp, putem face ceva în această privință. Putem lua o carte care iubește copiii în mână și putem să o citim cu dragoste copiilor din grija noastă, până și online. Putem face acest lucru adesea.”

La Clubul de lectură pentru copii BiebRO, de Ziua Internațională a Cititului Împreună, citim împreună cu voce tare în fiecare miercuri, de la ora 19:00, online. Pe 10 februarie, vă așteptăm pentru a citi „Ceva ce nu s-a mai văzut” și „Alexander și șoricelul de jucărie”, două povești frumoase care iubesc copiii și prietenia.

Cărți pentru Matei, în calitate de coorganizator, vă invită, cu drag, la lectură.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *