Anul acesta, pe 17 iunie, au fost anunțați câștigătorii premiilor Carnegie Medal* și Kate Greenaway Medal*. Aceștia sunt Anthony McGowan cu cartea „Lark” (pentru adolescenți, apărută în anul 2019, la Editura Barrington Stoke) și Shaun Tan cu cartea ilustrată „Tales from the Inner City” (pentru +11 ani, apărută în 2019, la Editura Walker Books).
Autorul britanic A. McGowan a fost, anterior, listat și preselecționat pentru Medalia Carnegie cu fiecare dintre cele trei cărți care alcătuiesc, împreună cu cartea câștigătoare de anul acesta, seria The Truth of Things (Brock, Pike și Rook).
„La primul nivel, Lark este o poveste de aventuri simplă. Doi adolescenți extrem de prost-echipați și bătrânul lor terrier Jack Russell pleacă într-o plimbare în mlaștinile din North Yorkshire. Începe viscolul iar excursia lor plăcută, mica lor aventură, se transformă într-o bătălie disperată pentru supraviețuire. La un alt nivel, cartea este despre dragostea de nezdruncinat dintre doi frați, dintre care unul cu nevoi speciale, după ce s-au confruntat cu destrămarea familiei, sărăcie, intimidăre și cruzime. Lark este, de asemenea, o poveste despre puterea poveștilor și felul în care acestea se împletesc cu viața noastră. Cartea se încheie cu cuvintele „Spune-mi o poveste.” și cu acele cuvinte, suntem conduși din nou la început.” Anthony McGowan.
La întrebarea ce anume face o carte să fie una de succes, scriitorul răspunde :„Nu există nici o regulă. Poate doar aceea de a evita clișeele.” Iar la întrebarea, ce anume l-a inspirat să se facă scriitor, același McGowan spune: „Pentru mine a existat o legătură între citit și scris. Ajută și faptul că nu mă pricep la nimic altceva.”
Pe celălalt palier, autorul și ilustratorul australian Shuan Tan, de origine australiană, chineză și malaeziană, a câștigat, în anul 2011, Premiul Memorial Astrid Lingren, pentru contribuția sa în literatura internațională pentru copii.
„Tales from the Inner City”, o colecție de 25 de povestiri ilustrate, continuă antologia lui Tan din 2018, „Tales from Outer Suburbia” și este inspirată din adânca afecțiune a autorului pentru animale, prezentând diviziunea și tensiunea dintre lumea naturală și cea artificială. De-a lungul cărții sale, Tan amintește cititorilor că toți suntem interconectați cu natura.
„Cât de important este pentru copii și tineri (n.n. ilustrația remarcabilă)? Probabil cel mai bine ar fi să-i întrebi individual. Dar pentru a risca o presupunere, aș spune că reprezintă pur și simplu inspirație. Ce e sigur e că feedback-ul pe care îl primesc de la majoritatea tinerilor implică faptul că aceștia doresc să-mi spună că i-am inspirat să deseneze și să scrie. Apreciez foarte mult acest lucru, pentru că îmi amintește de modul în care și eu, ca tânăr, am fost inspirat de alți artiști și scriitori. Acea senzație de deschidere plină de entuziasm atunci când anumite imagini dezvăluie un mod cu totul nou de a privi lumea. Cred că aceasta este, probabil, cea mai mare contribuție a cărților ilustrate, mai ales acolo unde cititorul este conștient de faptul că acestea sunt create de persoane, oameni care nu sunt atât de diferiți de ei înșiși. Inspiră mai multă creativitate. Fiecare carte bună spune ”uite ce poți face cu puțin mai mult decât cuvinte sau desene”. Este o invitație de a fi un artist, acel artist care, cred eu, este în fiecare dintre noi, indiferent dacă practică meseria. Folosirea imaginației pentru a-ți testa propria cunoaștere asupra lumii, pentru a vedea lucrurile din alte puncte de vedere, este ceea ce te face artist.” Shaun Tan
Bine de știut este faptul că, până acum, au fost traduse în limba română, două cărți ilustrate de Shuan Tan : Sosirea (The Arrival), roman grafic, apărută la Editura Grafic, în anul 2016, și Regulile Verii (Rules of Summer), pentru vârsta 4-6 ani, apărută la Editura Arthur, în anul 2017.
Medalia Carnegie este un premiul britanic anual instituit de către Asociația librăriilor în anul 1936 pentru a marca împlinirea a 100 de ani de la naștere lui Andrew Carnegie, filantropist și sponsor al librăriilor. Premiul este acordat autorului cărții pentru copii considerată remarcabilă și publicată în anul precedent. Din anul 2015 sunt premiați și autorii cărților care au fost traduse în limba engleză.
Medalia Kate Greenaway este un premiul anual instituit în anul 1955, de către Asociația Librăriilor din Marea Britanie și se acordă pentru cea mai deosebită lucrare de ilustrare a unei cărți pentru copii publicată în anul precedent. Premiul este numit după artista, poeta și ilustratoarea Kate Greenaway (1846-1901).
Resurse:
- https://carnegiegreenaway.org.uk/cilip-carnegie-and-kate-greenaway-medal-winners-2020/
- https://www.cilip.org.uk/blogpost/1637344/350811/An-Interview-with-2020-Kate-Greenaway-Winner-Shaun-Tan via https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fpermalink.php%3Fstory_fbid%3D2383238931970805%26id%3D1821131564848214&width=500
- http://www.letterpressproject.co.uk/media/file/McGowan.pdf
- The Oxford Companion to Children’s Literature;
- http://anthonymcgowan.com/anewsite/bio/
- http://www.shauntan.net/books.html
- https://www.barringtonstoke.co.uk/books/lark/
- https://www.cinemagia.ro/actori/shaun-tan-348313/